Foci

“Szégyen a Loki-kapus eltiltása”

A profi labdarúgókat képviselő érdekvédelmi szervezet, a FIFPro szégyenletesnek nevezte, hogy a nemzetközi Sportdöntőbíróság fenntartotta Vukasin Poleksic eltiltását.

“Ez a döntés szem elől tévesztette a célt. A játékosok megkérdőjelezhetetlenül nem követtek el semmi aggályosat” – mondta Theo van Seggelen, a FIFPro főtitkára.

A sportvezető azért tartja szégyenletesnek a CAS ítéletét, mert szerinte az európai szövetség (UEFA) szabályzata messze elrugaszkodik a valóságtól azzal, hogy elvárja a futballistáktól, felhívjanak egy erre a célra létrehozott telefonszámot, amennyiben egy mérkőzés eredményének manipulálásával kapcsolatban megkeresik őket.

“Az UEFA-nak újra kell gondolnia és meg kell változtatnia a szabályozását, mert az jelenleg teljességgel elfogadhatatlan. Természetesen muszáj valamiféle megoldást találni, de nem a játékosok okozzák a problémát, hanem ők az áldozatai azoknak, akik fogadási csalásokat követnek el” – mondta van Seggelen, aki szerint elfogadhatatlan, hogy csak azért eltiltották két évre a Debrecen montenegrói kapusát, mert egy telefonszámot nem hívott fel.

A CAS múlt csütörtökön Mészáros Norbertet felmentette, Poleksic kétéves eltiltását viszont helybenhagyta. A két játékost az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) azért tiltotta el, mert a Fiorentina elleni, 2009. október 20-i Bajnokok Ligája-csoportmérkőzés előtt nem tettek eleget a jelentési kötelezettségüknek, amikor megpróbálták őket megvesztegetni. Az UEFA elsőfokú határozatát tavaly június 24-én hozta meg, a két labdarúgó fellebbezett, de a kontinentális szervezet tavaly szeptember 9-én elutasította a beadványukat, és érvényben hagyta az eltiltásokat, a játékosok ezért fordultak a CAS-hoz.

A 2012. június 30-ig eltiltott Poleksic – aki korábban elismerte, hogy megkeresték – enyhítésért, míg az idén december 31-ig eltiltott Mészáros felmentésért fellebbezett a CAS-nál, mondván: egyáltalán nem került kapcsolatba mérkőzést befolyásolni szándékozó személlyel. A CAS az ítélet indoklásában Poleksic esetében bizonyítottnak látta, hogy kapcsolatba került olyan személyekkel, akik befolyásolni próbálták a meccs eredményét, így – a Sportdöntőbíróság szerint – a montenegrói kapusnak kötelessége lett volna jelentést tennie, de mivel nem így járt el, vétett az UEFA szabályai ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik