Foci

NB I 25. forduló – beharangozó 1.0

Kedden négy mérkőzésre kerül sor a Monicomp Liga 25. fordulójában, a Szombathelyi Haladás és az Újpest alsóházi rangadót vív egymással.

Hétközi fordulót rendeznek a honi élvonalban, kedden négy bajnokival folytatódnak a Monicomp Liga küzdelmei: a kiesés ellen menekülő Újpest a szintén veszélyeztetett Szombathelyi Haladás, a Győri ETO a Lombard Pápa, a Budapest Honvéd a Kecskemét, a bajnoki cím várományosa, a tabellát 12 ponttal vezető Videoton pedig Ligakupa-győztes Paks otthonába látogat.

A Rába-partiak első idegenbeli győzelmükre készülnek Csertői Aurél irányítása alatt.

Szombathelyi Haladás – Újpest FC
Szombathely, 16.30, Rohonci úti stadion, vezeti: Fábián Mihály

Aczél Zoltán csapata a fordulót megelőzően a tizenharmadik a bajnokságban, igaz a szombathelyieknek ugyanannyi pontjuk van, mint az előttük álló Újpestnek. „Nem egyszerű ellenük védekezni, hiszen sokat mozognak üresbe, és vannak olyan játékosaik, akik tudják pontosan indítani őket. Nemes ellenfél az Újpest, a táblázaton ugyanott állunk, de mi a közönségünk előtt csak és kizárólag győzelemben gondolkodunk” – vezette fel a találkozót a hazaiak trénere, aki korábban játékosként és edzőként (az utánpótlásban) is a fővárosi klub alkalmazásában állt.

Mészöly Géza szerint a soros ellenfél erős csapat, nem véletlen, hogy tavasszal a második legjobb mutatót produkálta a Videoton mögött, ennek ellenére a ZTE elleni mérkőzésre alapozva bizakodó: „a ZTE elleni győzelem megindíthatja felfelé a csapatot. Ahogy a Szolnok elleni meccs után mondtam: azt remélem, hogy amilyen gyorsan jött a rossz forma, olyan gyorsan túl is leszünk rajta. Úgy tűnik, ez beigazolódott.”

Lombard Pápa – Győri ETO FC
Pápa, 18.00, Perutz Stadion, vezeti: Alvaro Garcia Miquel (chilei)

A Pápa és a Győr sem lehetett boldog a hétvégén, a Lombard ugyanis Székesfehérváron kapott egy megválaszolatlan négyest, az ETO pedig 2-0-ás előnyről ikszelt a Hali ellen.

„A Győr játéka megváltozott Csertői Aurél irányítása alatt, mert bátrabban és nyíltabban támadnak. Azonban labdavesztésnél, védekezésben ugyanolyan masszívan visszaállnak, mint korábban. Mindenképpen pontot, de inkább pontokat kell szereznünk, úgyhogy nagyon nehéz mérkőzésre számítok” – mondta Véber György, a hazaiak vezetőedzője.

Csertői Aurél, a vendégek trénere első idegenbeli győzelmére készül: „eddig hazai pályán tudtunk csak nyerni, meg kell fordítani ezt a tendeciát és idegenben kell nyernünk. A héten ehullajtottunk két nagyon fontos pontot, idegenbeli pontokkal kell a szereplésünkön javítani. A Pápa -bár legutóbb kikapott a Videotontól -otthon jól játszik, jó mérkőzésre számítok, ahová nyerni megyünk.”

Kecskeméti TE-Ereco – Budapest Honvéd
Kecskemét, 18.00, Széktói Stadion, vezeti: Farkas Ádám

Tomiszlav Szivics együttesénél kiszakadt a gólzsák, a KTE a legutóbbi két meccsén kilenc találattal terhelte meg a riválisok hálóját, a Zalaegerszeg a Magyar Kupa elődöntőjében ötöt, a Kaposvár a bajnokságban négyet kapott a liláktól. A Budapest Honvéd ugyanakkor kellő önbizalommal érkezik a hírös városba, Supka Attila legénysége zsinórban három meccsét nyerte meg.

„A Kecskemét ellen is ugyanazt a hozzáállást várom a csapattól, mint az utolsó három mérkőzésen. Ellenfelünkről tudjuk, hogy remek játékosállománnyal rendelkezik, ennek ellenére bízom benne, hogy hasonló teljesítménnyel tudunk előrukkolni, mint az utóbbi hetekben, és eredményesek tudunk lenni Kecskeméten.”

Paksi FC – Videoton
Paks, 18.30, Paksi Stadion, vezeti: Szabó Zsolt

A Paks kétségkívül a szezon meglepetéscsapata Magyarországon, Kis Károly legénysége megnyerte a Ligakupát, de a bajnokságban is a dobogón tanyázik, igaz legutóbb a Honvéd otthonában kikapott a gárda: „abban bízom, hogy megnehezítjük a fehérváriak dolgát. Ahogy eddig, úgy most is csak akkor lehet esélyünk egy jó eredmény elérésére, ha a maximumot hozzuk ki magunkból.”

A Videoton utcahosszal vezeti a bajnokságot, Mezey György pedig nem is rejti véka alá, hogy már a héten bebiztosítaná végső győzelmét a Vidi: „számunkra ma azonban az a lényeges, hogy a Videoton életében sorsdöntő pillanat jött el:ezen a héten elérhetjük azt, amit ez a csapat még soha nem ért el története során. Hatalmas lépés ez a város, a klub, a szurkolók, de a játékosok számára is, hiszen közöttük senki sincsi, aki korábban nyert volna bajnokságot. Mindez más dimenzióba helyezi ennek a hétnek a két mérkőzését, a mai paksit, illetve a pénteki, Kecskemét ellenit. Aki ezt nem érti meg, az alkalmatlan arra, hogy akár játékosként, edzőként, vagy vezetőként profi milliőben dolgozzon. Magasztos időszak következik a Videoton életében, amit, ha nem ekként közelítenek meg, akkor baj van. Nem számolgatok, az eddigieket kell megnéznünk, s annak alapján lehet látni, hogy ezen a héten minden eldőlhet, még akkor is, ha a matematikailag alakulhatnak másként is a dolgok.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik