Foci

Félmilliárdot kaszált a Loki

474 millió forintos eredménnyel zárta a gazdasági évet a DVSC Futballszervező Zrt. Osztalékot ennek ellenére nem kapnak a tulajdonosok.

Az elmúlt években a debreceni labdarúgás Szima Gábor tulajdonos színre lépésével, illetve a városvezetés sport iránti elkötelezettségének köszönhetően kisebbfajta csodán ment keresztül. A DVSC Futballszervező Zrt. gazdasági modelljének és játékospolitikájának eredménye: a klub nemcsak bajnoki címekben gazdagodott – a BL- és EL-szereplések okán pénzügyi tekintetben is kimagaslót alkotott.

A nyilvános pénzügyi beszámolóból kiderül: a futballszektorban a sportsiker egyenes arányban áll a pénzügyi sikerrel. A klub mérlegfőösszege ugyan a 2009. évi 2 milliárd 417 millió forintról 2 milliárd 48 millió forintra csökkent, ennek ellenére, akárcsak az elmúlt években, 2010-ben is jelentősnek mondható, 474 millió forintos nyereséggel zárta az évet a Loki. Csoda ez kérem, a magyar labdarúgásban különösen az!

De nézzük a bevételi oldal fő számait: az UEFA 1,2 milliárd forintot utalt a Lokinak. Jegyek és bérletek értékesítéséből majd 70 millió forintra, reklámbevételekből mintegy 100 millió forintra tett szert a klub, míg az MLSZ tulajdonában lévő televíziós közvetítési jogokból 170 millió forinttal részesedett.

Természetesen jelentős kiadások is keletkeztek: a zrt. a többi közt 800 millió forint osztalékot fizetett a tulajdonosoknak 2010-ben. Talán kevesen tudják, de önkormányzati támogatást már nem kap a klub, hiszen nyereséges. Így Debrecen városa, mint 25,2 százalékos tulajdonos, tavaly majd’ 200 millió forint részarányos osztalékot könyvelhetett el.

Szima Gábor, aki különböző cégein keresztül a Zrt. 72,9 százalékát birtokolja, kérdésünkre elmondta, a tulajdonosok döntésének értelmében idén várhatóan nem fizet osztalékot a DVSC. Mivel még bizonytalan a jövő évi nemzetközi kupaszereplés – jelenleg 34 ponttal 6. helyen áll a Debrecen -, a 474 millió forintos nyereséget a Zrt. tartalékolja.

Ergo, azon túl, hogy a BL ennyivel jobban fizet, mint az EL, átgondolt gazdasági- és játékospolitika, jó edző, elkötelezett lokálpatrióta környezet és folyamatos invesztálás nélkül is csak időszakosan, kimagasló nemzetközi eredménnyel lehet nagyot kaszálni….

Ajánlott videó

Olvasói sztorik