Foci

FIFA-elismerést kaptunk

Három budapesti kórház is kiérdemelte a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség FIFA Medical Centre of Excellence kitüntető címét.

Jiri Dvorak, a FIFA Orvosbizottságának elnöke a Fővárosi Önkormányzat Uzsoki utcai Kórház Ortopédiai és Traumatológiai Osztálya, az Országos Gerincgyógyászati Központ, valamint a Semmelweis Egyetem Kardiológiai Központja számára csütörtök délelőtt ünnepélyesen átadta a FIFA Medical Centre of Excellence kitüntető címet.

Az elismerését azon egészségügyi központok kapják, amelyeket a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség ajánl a sportolók és az egyesületek számára. Európában mindössze nyolc intézményt akkreditált korábban a FIFA, amelyek egy kivételével Nyugat-Európában találhatók. Az első Kiváló Gyógyászati Központ címet a zürichi Schulthess Klinika 2005 májusában kapta, két évvel később öt további központ csatlakozott.

„A labdarúgás tömegsport, nem csak az egyén, a nép egészségére is hatással van. A sportolókat az elmúlt húsz évben már tudományos tapasztalatokra épülő módszerekkel oktatták, a futball-orvostudományban is hatalmas tudásanyag halmozódott fel. – Mondta Jiri Dvorak, a FIFA Orvosbizottságának elnöke az átadási ceremónián, majd megjegyezte: „„Szándékunk szerint az ezeket az intézményeket látogató labdarúgók a megelőzés, a kezelés és a rehabilitáció komplex hatásait élvezhetik, egyszersmind az orvostudomány vívmányainak felhasználásával optimalizálhatják teljesítményüket. Egy dollárnyi befektetés a sportolók sérüléseinek megelőzésébe 5,62-szeresen térül meg.”

Berzi Sándor, az MLSZ alelnöke szerint szerint történelmi jelentőségű a mai nap, hiszen mostantól huszonkét ilyen centrum működik a nagyvilágban – közülük három Budapesten. A FIFA kitüntető címével a három budapesti intézmény egyben olyan ajánlást kapott, amely a labdarúgók számára világszerte azt jelenti: ide fordulhatnak a lehető legmagasabb színvonalú ellátás reményében, ha egészségügyi – speciálisan a futballal összefüggő – problémáik támadnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik