Foci

A kosarasok nyomában a paksi focisták

Történelmi sikert ért el a város légiósok nélkül felálló labdarúgócsapata azzal, hogy megnyerte a Ligakupát.

Az 1952-ben alapított klub fennállása legértékesebb diadalát ünnepelhette tegnap, miután a döntőben 4-2-es összesítéssel bizonyult jobbnak a címvédő Debrecennél.

“Nagyon boldogok vagyunk” – mondta az MTI-nek Kis Károly, a paksiak vezetőedzője. “Bár sokan egy kézlegyintéssel elintézik a sorozatot, számunkra nagyon fontos volt, hogy megnyerjük. Bíztam benne, hogy a Debrecenben szerzett idegenbeli gólunk sokat ér majd. Úgy gondolom, a második mérkőzésen nyújtott teljesítményünk alapján megérdemelten győztünk. Köszönjük a szurkolóink támogatását, fantasztikus hangulatot teremtettek”.

A 3-0-ás hazai sikerrel végződött visszavágót 2500 drukker látta a helyszínen, ez pedig, tekintve a korábbi érdektelenséget – akadt meccs, amelyre alig száz néző látogatott ki – szintén nagy dolog a paksiak számára. A hazai játékosok a lefújást követően boldogan ünnepeltek a drukkerekkel, hosszú percekig együtt örült a közönség a “hősökkel”. Az ünneplés azonban ennyivel le is zárult, nem volt éjszakai mulatozás, csupán az öltözőben szólt a zene, s mindössze egy pohár pezsgőt, vagy egy üveg sört ittak a játékosok. A paksiak a bajnokságban ugyanis szombaton a Kecskemétet fogadják, és ahhoz, hogy megőrizzék az Európa Liga-indulást érő harmadik helyüket a tabellán, szükségük van a három pontra. A csapat kiváló eredményeinek értékét növeli, hogy a többi magyar profi klubbal ellentétben egyetlen külföldi labdarúgót sem foglalkoztatnak.

“Minden siker értékes, különösen egy olyan, amelyik egy klub számára történelmi jelentőségű” – mondta Éger László, a Paksi FC csapatkapitánya. “Mindenki nagyon sokat tett ezért az elsőségért, a szertárostól a vezetőkig. A szurkolóinkról pedig csak a legjobbakat mondhatom, fantasztikusak voltak. Hogy ünnepeltünk-e? Ráérünk arra a bajnokság végén! Még nagyon nehéz meccseink vannak hátra, szeretnénk minél többet megnyerni közülük, hogy megőrizzük a harmadik helyünket”.

A labdarúgók a Ligakupa megnyerésével a sok nagy sikert megélt, négyszeres magyar bajnok és négyszeres Magyar Kupa-győztes férfi kosarasok nyomába léptek. Paks már eddig is sportvárosnak számított, hiszen az olimpiai és világbajnok dzsúdós Kovács Antal mellett a szintén cselgáncsozó Braun Ákos is nyert világ-, illetve Európa-bajnokságot. A kenus Kozmann György két olimpián is harmadik lett, emellett öt világbajnoki és négy Európa-bajnoki arannyal büszkélkedhet. Az “atomváros” olyan kiváló sakkozókat is adott az országnak, mint Berkes Ferenc és Ács Péter, a jövőt pedig Bor Barna és Csoknyai László dzsúdós, továbbá Boros Gergő kajakos jelenti.

A 2007/08-ban indult, és a csapatok által sokat bírált Ligakupát a következő idényben is megrendezi a magyar szövetség, de feltehetően átalakítja a sorozatot.

Ajánlott videó