Foci

Orbán az EU elnökeként a FIFA vezetőjével tárgyalt

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség és az Európai Unió közötti ellentétek tisztázása volt a cél Orbán Viktor és Sepp Blatter találkozóján.

Az EU soros elnöki tisztét ellátó Magyarország kormányfője elmondta: a FIFA szeretné védeni az ifjúsági korú játékosokat a túl korai “piacra kerüléstől”, ugyanis Európában is egyre elterjedtebb, hogy a 18 év alatti futballistákat adják-veszik, és ezek legritkább esetben szolgálják a fiatalok javát, mert tíz-húsz kudarcra jut egy siker.

A FIFA álláspontja, hogy a 18 év alatti játékosokkal nem szabadna ilyet tenni, az EU ugyanakkor a 16 éves korhatárt favorizálja, de ezt Orbán szerint át lehet gondolni.

“Az Unió egyelőre ragaszkodik ahhoz, hogy a sportolókra ugyanolyan munkajogi szabályok vonatkozzanak, mint bármilyen más munkavállalóra, ezért megkötéseket nem szívesen lát” – utalt a miniszterelnök arra, hogy a sport speciális terület, és talán el lehetne érni, hogy megadott számú saját nevelésű játékos szerepeljen kötelezően az egyes csapatokban.

A FIFA jövőre Magyarországon rendezi kongresszusát, de Orbán Viktor nem látja esélyét annak, hogy a közeljövőben FIFA-sportesemény legyen az országban.

A nemzetközi szövetségben hamarosan elnökválasztás lesz, Sepp Blatter kihívója a katari Bin Hammam. Orbán Viktor elmondta nem korteskedik Blatter mellett: “nem érett még meg a világ labdarúgása arra, hogy könnyedén lemondjon arról, hogy Európán kívülre kerül az irányítása”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik