Foci

Császy Zsolt: hamis vád gyanúja a Fradi-pálya ügyében

Az MNV volt jogtanácsosa a Legfőbb Ügyészséghez fordult, hogy a Fradi-pálya értékesítésével kapcsolatban ellene tett feljelentés tartalmát megismerje.

Mint arról tegnap beszámoltunk, az a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének és más bűncselekmények elkövetése miatt feljelentést tesz ismeretlen tettesek ellen a “Fradi-pálya” adásvételének ügyében.

Az MNV tájékoztatása szerint az ügyben indított vizsgálat megállapította, hogy a vevő adásvételi szerződésben foglalt stadion-felújítási kötelezettsége többek között azért nem teljesült, mert a szerződés nem tartalmaz az MNV javára semmilyen erre vonatkozó biztosítékot.

Múlt pénteken Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos tett feljelentést az ügyben a Legfőbb Ügyészségen hűtlen kezelés gyanúja miatt Tátrai Miklós, az MNV volt vezérigazgatója és Császy Zsolt, az MNV volt jogtanácsosa ellen, mivel álláspontja szerint a “jogszabályon alapuló kötelezettségeik megszegésével, biztosítékok nélküli szerződéskötéssel” 1,2 milliárd forint (plusz áfa) kárt okozhattak a magyar államnak.

Császy Zsolt a személyét érintő feljelentésekkel kapcsolatban közölte, az MNV csütörtöki, ismeretlen tettesek ellen tett büntetőfeljelentéséről értesülve azonnal felajánlotta írásban segítségét a vagyonkezelőnek az értékesítési tranzakció résztvevőinek azonosításához. A Fradi-pálya értékesítésével kapcsolatban leszögezte, hogy a 2008-as szerződést, amely a megkötését követően mindenki számára nyilvánossá vált, a közvetlen érintettek jelentős sikerként értékelték, hiszen utolsó pillanatban mentette meg a ferencvárosi labdarúgást a fizikai megsemmisüléstől.

A kiírásra egyetlen pályázó jelentkezett, teljesítve a feltételeket, így az állam nem volt alkupozícióban. A vevő az állam felé minden, a szerződésben vállalt anyagi kötelezettségét teljesítette, közel 5 milliárd forintot kifizetve. Az állam viszont az őt megillető ellenértéknek mintegy 2,3 milliárd forintnyi részét közvetett módon az FTC támogatására fordította, ami egy burkolt költségvetési támogatás. “Valójában nem a felújítási kötelezettség garanciáit, hanem ezt a döntést lehetne támadni” – véleményezte, hangsúlyozva, hogy az értékesítés sportpolitikai megállapodás értelmében köttetett, amelyben egy jogtanácsosnak csak végrehajtó szerepe lehetett.

Császy Zsolt kijelentette, amennyiben a feljelentés iratainak megtekintése után megalapozottnak tartja a hamis váddal és hivatali visszaéléssel kapcsolatos gyanúját, feljelentést tesz a felelősökkel szemben, mert meggyőződése, hogy Magyarországon nem lehet következmények nélkül alaptalanul vádaskodni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik