Foci

Sima volt: Magyarország – Hollandia 0-4

Puskás Ferenc Stadion, 23 811 néző. Vezeti: Carballo.

A találkozó után – talán mondhatjuk, hogy szerencsére – visszaestünk a realitások talajára, sokadszor bizonyosodott be, hogy az álmodozások bár szép pillanatokat okoznak, de nem biztos, hogy hasznosak.

Az Oranje félgőzzel is lazán nyerte a meccset, a mienk különösen a szélsővédelmi posztokon voltak rendkívül gyengék, de Gera Zoltán sem most játszott a legjobban.

A magyar csapat talán többet küzdött, mint anno a svédek és a portugálok ellen.

Eredmény – Európa-bajnoki selejtező:

Magyarország – Hollandia 0-4 (0-2)
gólok:
Van der Vaart (8.), Affelay (45.), Kuyt (54.), Van Persie (62.)

Az alábbiakban visszaolvasható a mérkőzés élő tudósítása, valamint megtekinthetők a találkozó góljai.

VÉGE A MÉRKŐZÉSNEK, a hollandok nagyon simán megnyerték a találkozót.

90. PERC: A hangosan beszélő közlése szerint hivatalosan 23 811 néző tekintette meg a holland válogatott gálaelőadását. Két percet hosszabbít a játékvezető. Két szurkoló rohant a pályára a meccs utolsó pillanataiban, a biztonságiak lekergették őket.

89. PERC: Ismét Vorm védett, mert Rudolf Geri ismét próbálkozott, 17 méterről szúrta rá.

86. PERC: Dzsudzsák Balázs lőtte kapura a labdát, de körülbelül egy méterrel fölélőtte a játékszert, nem akar összejönni a gól. Egy perccel később Czvitkovics Péter lőtt kapura, Vorm védett, a kipattanóból Dzsudzsák ismételt, azt is fogta Vorm.

SZABADRÚGÁS 86’
Magyarország
Rudolfot buktatta Pieters.

85. PERC: Ilyenkor szokták azt mondani, már mindkét csapat a találkozó végét várja… Pedig kedden ismét találkozunk Sneijderékkel! Aznap rendeznek egy másik találkozót is a csoportban, a svéd válogatott fogadja majd Moldovát.

Itt van a holland válogatott negyedik találata:

CSERE 81’
Hollandia
Van der Vaart helyett Strrotman.
CSERE 81’
Hollandia
Kuyt helyett Van Nistelrooy a pályán.

80. PERC: Próbálkoznánk, de nem jön össze a szépítő találat.

CSERE 79’
Magyarország
Priskin jött be Elek helyére.
LES 78’
Van Persie
Sneijder adta későn a lasztit.
SZÖGLET 75’
Magyarország
Gera elől elfejelték a labdát.

72. PERC: A magyar csapat képtelen elvenni a labdát a világbajnoki ezüstérmestől. A közönség egy része füttyel üdvözli a meglehetősen egyhangú játékot.

Itt van a harmadik holland gól:

Ők örülhetnek:

69. PERC: A hollandok rendkívül magabiztosan adogatnak, a mintegy 3 ezres vendégdrukker-sereg ollézik.

66. PERC: Sneijder fantasztikus játékos. Most Elia húzta meg (ha már bejött), Kuyt adta a labdát Sneijdernek, aki egy emeléssel próbálkozott, Király kint állt. A labda végül a kapufán csattant, a lécről levágódó labdát Kuyt fejelte vissza, a kapusunk védett. A támadás során Lipták ütközött Eliával: a hollandot érzékeny helyen érte el Lipták térde, ápolni kell a hollandot.

CSERE 65’
Hollandia
Elia jött be Affelay helyére.

65. PERC: Ez bizony a papírforma, és még van hátra 25 perc. A magyar csapat nem tud már érdemi erőt kifejteni, egyedül Rudolf és Dzsudzsák játszik veszélyesen.

62. PERC: Laczkó Zsolt rúgta ki teljesen ártalmatlan szituációban a labdát az oldalvonalon túlra. A bedobás után gyorsan ritmust váltottak a hollandok, Van der Wiel adta a labdát Van Persie-nek. Sakk-matt: a labda a kapuban. 0-4!

GÓÓÓL 62’
Hollandia
Van Persie az üres kapuba.
SÁRGA LAP 61’
Vanczák Vilmos
Affelayt buktatta ő is, nem bírunk vele.

59. PERC: Elek sárga lapja azt jelenti, hogy a Videoton játékosa nem játszhat a keddi mérkőzésen, Hollandiában.

SÁRGA LAP 59’
Elek Ákos
Affelayt buktatta hátulról.
SZÖGLET 57’
Magyarország
De Jong fejelte ki Gera beadását.

54. PERC: Eldőlt, ha még volt valakinek kétsége. Sneijder ugratta ki Van Persie-t a védők között, az Arsenal játékosa önzetlenül középre adott, Kuyt az üres kapuba passzolt – 0-3!

GÓÓÓL 54’
Kuyt, Hollandia
Van Persie adta a gólpasszt.

51. PERC: Jól indultunk meg, de a szögletből már nem alakult ki veszélyes helyzet.

SZÖGLET 51’
Magyarország
Gera lövése után.

50. PERC: Megint elaludtunk, kétszer is. Először Van Persie lőtt, majd Van der Wiel. Egy perccel később Gera Zoltán lőtt kapura, Vorm védett!

VÉDÉS 50’
Király Gábor
Van Persie lövését védte.
CSERE a szünetben’
Magyarország
Varga helyett Vadócz.
CSERE a szünetben’
Magyarország
Koman helyett Czvitkovics.
KÖZÉPKEZDÉS 46’
Magyarország
Gólra fel!

Itt a második gól – Affelay:

VÉGE AZ ELSŐ FÉLIDŐNEK! Ismét bebizonyosodott, hogy a két szélső védő posztján elképesztő hiányoságokkal küzd a magyar nemzeti csapat.

45. PERC: Vanczák teljesen egyedül hagyta Affelayt a jobb oldalon, behúzódott középre, ahelyett, hogy rajta maradt volna. Van der Wiel jobbról átlőtte neki a labdát, ő köszönte szépen, bevágta Király kapujába – 0-2!

GÓÓÓL 45’
Affelay
Kegyetlenül bevágta a labdát.
LES 45’
Rudolf
Elek labdája érte lesen.
SÁRGA LAP 43’
Koman, Magyarország
Affelayt buktatta.
SZÖGLET 43’
Magyarország
Vanczák harcolta ki, de nem lett semmi.

39. PERC: Laczkó hatalmas hibája után Kuyt maradt egyedül, ő vihette volna még, de nem tette, így messziről mellélőtt.

36. PERC: Laczkó Zsolt borzasztó bátortalanul játszik. Egy jó megoldás után megijed, és következik a rossz.

33. PERC: Gera ívelte a kapu elé a labdát egy ígéretes helyzet végén, így nem lett belőle semmi. Tíz másodperccel később Rudolf lőtt, de lepattant a labda. Megy előre a magyar csapat.

32. PERC: Affelay hagyott ki egy hatalmas helyzetet. Van Persie ugratta ki a leshatárról, de a Barcelona játékosa szerencsére fölévágta a labdát.

31. PERC: Emlékezhetünk, a portugálok is nagyon hamara vezetést szereztek a világbajnoki selejtezőben a Puskás Stadionban, és utána csak kínlódott a magyar válogatott. Most annyi a különbség, hogy tényleg hajtanak a mieink.

29. PERC: Dzsudzsák Balázs van der Vaartot és van der Wielt is megverte a bal oldalon, a sarokban, rá is szúrta a labdát, de Vorm védett. Elek és Laczkó vett még részt a támadásban, de a PSV játékosa alakította ki a nagy helyzetet.

28. PERC: Nagy mákunk volt, hogy Királyról nem egy holland elé pattant ki a labda.

SZABADRÚGÁS 28’
Hollandia
Sneijder 35 méterről lőtt, Királyról pattant ki.
LES 27’
Rudolf
Valóban lesen állt.

26. PERC: Affelay úgy megverte Laczkót, hogy még sokáig mutogatják majd a taktikai értekezleten, hogy hogyan nem szabad helyezkedni. Van Persie kapta Kuyttől a labdát, elesett a 16-oson belül, de nem kaptak büntetőt a hollandok.

24. PERC: Életveszélyes a holland csapat. Minden apró hiba után fel tudnak pörögni, és ez megzavarja a mieinket. Ezzel együtt nagyon küzd a magyar válogatott.

Ezzel a góllal vezet Hollandia a mieink ellen:

20. PERC: Gera Zoli harcolt ki egy szögletet Varga remek passza után, de a bíró kirúgást ítélt, kisebb hiba a spanyoltól.

Ápolás 18’
Varga, Magyarország
Vérzik az orra Van Persie ütésétől.
SÁRGA LAP 18’
Van Persie
Vargának nyúlt az arcába.

15. PERC: Nem sikerült tehát megúszni az első negyedórát kapott gól nélkül. A hollandok most már várják, hogy felfelé menjünk és így fellazuljunk.

12. PERC: Megint egy magyar letámadást, Elek Ákos tette ezt meg, de a kapu felé haladva a földbe gyökerezett a lába, láthatóan kicsit megijedt a lehetőségtől.

8. PERC: Ez gyors volt, az első védelmi megingásunkat kihasználták a venségek. Sneijder ugratta ki középen Van der Vaartot, a Tottenham csatára mellett nem állt senki, Lipták csak távolról, így kapura lőtt, Király csak beleérni tudott a labdába – 0-1!

GÓÓÓL 8’
Hollandia
Van der Vaart lőtt a kapuba.

8. PERC: Rudolf Geri szépen megcsinálta a jobb oldalon, három holland védő szorításában is kapura lőtte a lasztit, Vorm védett!

7. PERC: A magyar csapat megpróbálja már a hollandok térfelén letámadni az ellenfelet, és ez már bizony két alkalommal is bizonytalanságot szült a narancs védelemben.

5. PERC: Vorm könnyedén lehúzta a fejest.

SZÖGLET 5’
Magyarország
Dzsudzsák beadását fejelte ki Pieters.

2. PERC: Magabiztos holland adogatással kezdődött a meccs, de a mieink is bemutattak már egy cicázást Dzsudzsák és Varga főszereplésével.

KÖZÉPKEZDÉS 1’
Hollandia
Indulhat a nagy meccs!

Már a játékoskijáróban toporognak Geráék, a hangulat meglehetősen emelkedett a lelátón! Sőt, már a himnuszokat hallgathatjuk! Előtte Dárdai Pált, az 1997 óta 61 alkalommal a válogatottban is szerepelt játékost búcsúztatta Vági Márton, az MLSZ főtitkára.

Schmitt Pál köztársasági elnök is ott van a Puskás Ferenc Stadion díszpáholyában, de ott van Hende Csaba honvédelmi miniszter és Polt Péter is.

Utoljára 25 évvel ezelőtt győztük le a hollandokat, akkor az a siker (is) a magyar válogatott világbajnoki részvételét jelentette. Détári Lajos és Esterházy Márton gólját ide kattintva meg is tekinthetjük hangolódásképpen.

Alig több mint 30 perc van hátra a spanyol Carlos Velasco Carbello kezdő sípszaváig. A szurkolók beengedése rendben zajlik, már közel 10 ezren bent vannak a Puskás Ferenc Stadionban.

45 perccel a meccs kezdete előtt már ismert a két kezdőcsapat is. Végül nem Vadócz és Lázár szerepel a magyar kezdőben, hanem Vanczák Vilmos és Varga József.

Magyarország: Király Gábor – Vanczák Vilmos, Lipták Zoltán, Juhász Roland, Laczkó Zsolt – Elek Ákos, Varga József – Koman Vladimir, Gera Zoltán, Dzsudzsák Balázs – Rudolf Gergely. Szövetségi kapitány: Egervári Sándor.

Hollandia: Vorm – Van der Wiel, Mathijsen, Heitinga, Pieters – de Jong, Van der Vaart – Kuyt, Sneijder, Afellay – Van Persie. Szövetségi kapitány: Bert van Marwijk.

A kispadon a mieinknél Fülöp Márton, Pintér Ádám, Tököli Attila, Czvitkovics Péter, Vadócz Krisztián, Lázár Pál és Priskin Tamás ül.

Nagy várakozás, nagy remények, nagy győzelem? Vagy nagy várakozás és jön a már megszokott nagy bukta? Nem tudhatjuk, de reménykedni azt lehet, mindenképpen. Nem is tehetünk mást.

Dzsudzsák Balázs, a PSV Eindhoven középpályása azt mondta, a hollandok félvállról veszik a találkozót, nagyképűek, ezt pedig ki lehet használni.

Egervári Sándor, a mieink szövetségi kapitánya szerint benne lehet a meglepetés a meccsben, sikerült maximálisan felkészülni a narancsmezesek játékából, és meg lehet találni a rést a védelmükben.

Bert van Marwijk még magabiztosabban nyilatkozott – ő mindig ezt teszi -, és azt mondta, egyáltalán nem okozott neki fejfájást, hogy több játékos is sérülés miatt kénytelen kihagyni ezt az Európa-bajnoki selejtezőt.

Mint ismert, a holland csapatból hiányzik Stekelenburg kapus, Arjen Robben, a Bayern középpályása, Mark Van Bommel, a Milan favágója és Huntelaar is a támadósorból.

Mi sem kerülhetjük meg, hogy Szalai Ádám, a Mainz légiósa sérülése nagy érvágást jelent, és feltehetően Hajnal Tamás sem a legjobb állapotban ülhet le (talán) a kispadra.

Az Eb-selejtező csoportot Hollandia vezeti, a világbajnoki ezüstérmes eddigi összes meccsét megnyerte. A magyar válogatott a második: először kikaptunk Svédországban, majd legyőztük San Marinót, Moldovát és Finnországot is.

A E-csoport állása:

1. Hollandia 4 4/0/0 12-2 12 pont
2. Magyarország 4 3/0/1 12-4 9 pont
3. Svédország 3 2/0/1 9-4 6 pont
4. Moldova 4 2/0/2 5-3 6 pont
5. Finnország 4 1/0/3 10-6 3 pont
6. San Marino 5 0/0/5 0-29 0 pont

Ajánlott videó

Olvasói sztorik