Foci

Szobrot állítanak az Aranycsapat egykori tagjának

Szobrot állítanak Salgótarjánban Szojka Ferenc egykori labdarúgónak, az SBTC élő legendájának, aki többször is tagja volt az Aranycsapatnak.

A civil szervezet még tavaly döntött arról, hogy legméltóbban így tudnák köszönteni az egykori kiváló játékost, aki április 7-én tölti be 80. életévét – mondta Juhász Tibor. Molnár Péter somoskőújfalui szobrászművész készíti a mellszobrot, amely a talapzattal együtt 1,80 méter magas lesz.

Szojka Ferenc szobrát április közepén avatják fel a városi sportcsarnokban, az ünnepségre meghívják a Magyar Labdarúgó Szövetség és a Magyar Olimpiai Bizottság képviselőit is. A szobor elkészítése az elnök tájékoztatása szerint 2-2,2 millió forintba kerül, az egyesület számlaszámán gyűjti a hozzájárulásokat.

Juhász Tibor elmondta, amikor tájékoztatták Szojka Ferencet az elképzelésről, a kiváló fedezet “nehezen tudott megszólalni, és rendkívüli módon örült”.

Szojka Ferenc, a Salgótarjáni BTC fedezete 1954 és 1960 között 28 mérkőzésen volt válogatott. Tagja volt az 1954. évi világbajnokságon ezüstérmet nyerő és az 1958. évi világbajnokságon szereplő magyar együttesnek. A feljegyzések szerint a vidéki játékosok közül – az Aranycsapat állandó tagjának számító Buzánszky Jenő mellett – ő jutott szóhoz a leggyakrabban a legendás nemzeti együttesben.

Végig hű maradt a salgótarjáni klubhoz, és még 2001-ben, 70 évesen is az akkor már megyei első osztályban szereplő egyesület pályaedzője volt. Szojka Ferenc Nógrád megye és Salgótarján díszpolgára, 2007 szeptemberétől az ő nevét viseli a korábbi Kohász Stadion a városban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!