Foci

FIFA-vizsgálat a magyar játékvezetők ellen

A mérkőzés manipulálásának vádjával vizsgálatot indított a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA).

Két februári barátságos válogatott találkozón közreműködő bírók, köztük az észt-bolgár meccset dirigáló magyar hármas ellen indult vizsgálat.

A FIFA csütörtöki közleményében jelezte, hogy mostanra érkezett be valamennyi dokumentum az összecsapásokkal kapcsolatban, de azt nem közölte, a fegyelmi bizottság mikor folytatja le az eljárást.

A február 9-én a törökországi Antalyában lejátszott bolgár-észt meccsen – engedély nélkül – Lengyel Kolos játékvezető, valamint két asszisztense, Selmeczi Krisztián és Csák János működött közre. A mérkőzés nemzetközi visszhangot váltott ki, miután felvetődött a csalás gyanúja, a 2-2-re végződött találkozón ugyanis mind a négy gól büntetőből született.

A bírói hármas engedélyét a magyar szövetség a történtek után azonnali hatállyal felfüggesztette. Itthon mindhárman a BLSZ égisze alatt a Budapest-bajnokságban és az NB III-ban vezetnek mérkőzéseket, azaz nem lettek volna jogosultak A-válogatott meccsen közreműködni. Ügyük március 22-én folytatódik majd a Magyar Labdarúgó Szövetségben.

A másik vizsgált mérkőzésen Lettország 2-1-re legyőzte Bolíviát, ezen a találkozón is mindegyik gól 11-esből született.

A német Stern magazin szerdai értesülése szerint az antalyai találkozókat egy fiktív brit cég és a fogadási maffia embere, a szingapúri Anthony Santia Raj szervezte, s egyedül a bolgár-észt meccsre ötmillió eurónyi fogadás érkezett – a nyeremény pedig ennek az összegnek a sokszorosa volt.

Ajánlott videó