Foci

A “Fradi-pálya” visszaszerzése lehetetlen

Muszbek Mihály sportközgazdász szerint lehetetlen és talán értelmetlen is a Fradi-pálya, az angol befektető tulajdonában lévő nyolchektáros telek visszaszerzése.

A korábban működő Magyar Labdarúgó Liga ügyvezetője a DIGI Sport Reggeli Start című műsorában kedden annak a reményének adott hangot, hogy minél hamarabb leül tárgyalni egymással a tulajdonos Kevin McCabe és Kubatov Gábor, az FTC elnöke, és a lehető leggyorsabban megállapodás születik a labdarúgócsapatot illetően.

“Most a részvények névértéken történő visszavásárlása lenne a legfontosabb, illetve a tényleges hatalomátvételig, az év végéig havi, körülbelül 30 millió forintos fenntartási költség folyósítása az angol tulajdonos részéről” – fogalmazott Muszbek, aki úgy véli, ez az összeg már elenyésző az elmúlt időszak kiadásaihoz képest, ráadásul az az állítás hamis, mely szerint McCabe havi százmillió forintot költött a klubra.

“Ezen intézkedések után lehet majd foglalkozni a stadion-rekonstrukció kérdésével. Szerintem az angol befektető tulajdonában lévő nyolchektáros telek visszaszerzése lehetetlen és talán értelmetlen is. Pereskedésre nincs szükség, amennyiben a szerződésbe foglalt és letétbe helyezett bankgarancia (1,2 milliárd forint+áfa) nem került vissza a tulajdonoshoz, csak le kell hívni azt és egy versenytárgyalást követően fel kell újítani a stadiont, mert ezt a szurkolók is elvárják. A felújított pálya esetében már van értelme a szerződésben rögzített 25 százalékos bérleti díjról beszélni – utalt arra, hogy a szerződés értelmében a felújított stadiont 25 évig az FTC a mindenkori jegybevétel negyedéért használhatja. – Számításaim szerint ez az összeg egy évben 40-50 millió forintot tehet ki.”

Muszbek felhívta a figyelmet arra, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. és az angol tulajdonos, illetve cége, az Esplanade Real Estate Ingatlanforgalmazó Kft.-t között 2008 áprilisában létrejött szerződésben a stadionfelújításról kevesebb mint három bekezdés rendelkezik, és semmiféle szankció nincs benne arra az esetre, ha a tulajdonos nem teljesíti a vállalt kötelezettségeket.

Az MNV Zrt. február 21-én jelentette be, hogy felügyelő bizottsága vizsgálja a részvénytársaság korábbi vezetése által a Fradi-pálya eladásáról kötött szerződést, illetve a kontraktus létrejöttének körülményeit, majd a zrt. március 4-én közölte, hogy a “szerződés teljesítésére kötelezés céljából” a Fővárosi Bíróság részére címzett keresetlevél-tervezetet, és a törvényben előírt 15 napos egyeztetési határidőt követően dönt a további jogi lépések megtételéről. A szerződés szerint Kevin McCabe klubtulajdonos cége a stadionfelújítási kötelezettség biztosítására a bekerülési értéknek megfelelő összegre hitelígérvény bemutatását vállalta. Az eladó ezt megfelelőnek tartotta és visszavonhatatlanul elfogadta.

Kevin McCabe, a Ferencváros Labdarúgó Zrt. tulajdonosa január 31-én jelentette be: elérkezettnek látja az időt arra, hogy a klub vezetését másra bízza, az ingatlanegyüttesről azonban akkor nem ejtett szót.

Muszbek Mihály szerint Berki Krisztián, akinek a cége, a BK Management Kft. időközben átvette a labdarúgóklub irányítását, csak korlátozott vagyonkezelési joggal rendelkezik, és azzal is csak a részvények eladásáig. A sportközgazdász úgy látja, hogy ez egy gyenge pozíció, mert nem lehet a klubot egy olyan emberre bízni, aki eleve deklarálja, hogy nincs pénze, nincs ötlete, illetve a szurkolók és a vezetők előtt is nemkívánatos személy.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik