Foci

Íme, a spanyol modell

Ginés Meléndez, az U17-es spanyol válogatott szakvezetője minden részletre kiterjedően bemutatta az utánpótlás ottani felépítését.

Az egyik alappillére a spanyol modellnek, hogy valamennyi válogatott ugyanazt a stílust képviseli, azaz a fiatalok pályafutását gondosan arra építik fel, hogy egyszer a felnőtt nemzeti csapatban szerepeljenek.

“Minden a kiválasztással kezdődik. Spanyolország éppúgy 19 régióra osztható, mint Magyarország. Minden régióban van három szövetségi edző, aki a tehetségek felkutatásáért és kiválasztásáért felel. Az egyik a 12, a másik a 16, a harmadik pedig a 18 évesek felelőse. – mondta a világ egyik legkiválóbb utánpótlásedzőjének tartott szakember. – Az 57 edző minden év decemberében éves értekezleten vesz részt, melyen megosztják egymással a tapasztalataikat és útmutatást kapnak a szövetségtől.”

Meléndez szerint hat tulajdonságra, szempontra figyelnek a kiválasztás során: minőség, karakter, versenyző típus, sebesség (gondolkodásban is), győzni akarás és kohézió. A 16 és 18 évesek kiválasztását azzal indokolta, hogy az európai szövetség (UEFA) U17-es és U19-es Eb-t rendez, azaz így a legtehetségesebb fiatalokkal egy évet együtt tudnak dolgozni a szakemberek a kontinentális megméretés előtt.

A rendszer nagy előnyeként kiemelte, hogy az összes szövetségi edző, beleértve a felnőtt válogatott szövetségi kapitányát is, 12 éves korától ismeri a korosztályos válogatott futballistákat, ugyanis Vicente del Bosque szakvezető kötelezően jelen van valamennyi összetartáson az U15-ös válogatottól kezdve. Meléndez szerint ez hatalmas előnyt jelent a felnőtt válogatottnak is, továbbá a fiatalokat is rendkívüli módon motiválja, ha akár az edzésükön, akár a mérkőzésükön jelen van a felnőtt nemzeti együttes szövetségi kapitánya.

“A rendszer hatékonyságát növeli az is, hogy a négy utánpótlás-válogatott szövetségi edzője minden reggel 9:15 órakor közös reggelivel kezdi a napot. Ez is azt szolgálja, hogy ismerjék egymás labdarúgóit” – mondta Meléndez, aki azt is kifejtette, hogy az U15-ös és U17-es, illetve az U19-es és U21-es csapatok szakvezetői egymás segédedzői.

A modell sikerességét – Meléndez szerint – talán az mutatja a legjobban, hogy a 2008-as Európa-bajnoki döntőben győztes kezdő tizenegyből tíz szerepelt az utánpótlás-válogatottban is, sőt, érmet is nyert valamilyen nagy nemzetközi tornán.

“Angel Maria Villar elnök 22 éves regnálása alatt mindent megnyertünk” – zárta szavait Meléndez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik