Foci

Egervári: eddig túlteljesített a válogatott

Az újjáalakított válogatott a mostani Európa-bajnoki selejtezőkön eddig túlteljesítette az elvárásokat - véli a szövetségi kapitány.

“Négy év alatt nem lehet világverő válogatottat építeni, így reális célkitűzést kellett találni. Ez pedig egy szerethető válogatott kialakítása volt, amelyben a közönség látja a feltétlen győzni akarást és hogy többet akar, mint amit a jelenlegi feltételrendszer lehetővé tesz” – mondta Egervári.

A szakmai célokat illetően négy pontban fogalmazta meg terveit tavaly őszre: morálisan egypólusú csapategység megteremtése, fiatalok ésszerű beépítése, szerethető játékstílus, illetve az őszi négy selejtezőmérkőzésen 7-8 pont megszerzése. Mint mondta, ezt maradéktalanul sikerült végrehajtani, sőt pontszámban – a finnországi sikerrel – a válogatott túlteljesítette az elvártakat.

A jövőt illetően kijelentette, hogy az Eb-selejtezőn a csoportban a 2-3. hely megszerzése az elvárás a csapattal szemben, de a legfontosabb, hogy folytatni kell a csapatépítést és tökéletesíteni a játékot. A távlati cél, hogy a 2014-es világbajnokságra való kijutásnak reális esélye legyen. Egervári szerint az elmúlt félév alapján ez tarthatónak tűnik.

Vági Márton MLSZ-főtitkár a finanszírozásról beszélt. Szerinte egy kis ország mindig nagy hátrányban van, ráadásul minél inkább a pénz határozza meg az eredményességet, annál inkább igaz ez. Éppen ezért úgy vélte, állami szerepvállalás nélkül lehetetlen előbbre jutni. Megjegyezte, a futball nem a lehetőségekhez képest alulfinanszírozott, hanem az elvárt eredményekhez képest.

“Viszont a többletforrások sem jelentenek garanciát a sikerre, de akkor az esély már megvan. Az elmúlt hónapok intézkedései alapján a futball élvezi a kormány támogatását. De csak abban az esetben fenntartható a fejlődési pálya, ha a társasági adóból származó plusz bevétel, a Magyar Fejlesztési Bank kedvezményes hitelkonstrukciója és az állami szerepvállalás az infrastruktúrafejlesztésben továbbra is párhuzamosan fut egymással az elkövetkezendő 6-10 évben” – mondta Vági.

A főtitkár szerint a legfontosabb az amatőr futball felkarolása, mert ez teszi ki a sportág 80 százalékát, azaz az egész labdarúgás és legfőképpen az utánpótlás hátországa.

Megjegyezte még, hogy az MLSZ az új vezetéssel a korábbi tekintélyelvű és távolságtartó attitűd helyett professzionálisan kíván működni és nyitott minden párbeszédre – ennek első jele a mindenki számára nyilvános fórum -, továbbá szolgáltatói szerepkört próbál betölteni.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.