Foci

A közönséget nem elüldözni, szórakoztatni kell

A Belgiumban élő, 92-szeres válogatott Fazekas László a Magyar Labdarúgás Fórumán fejtette ki, hogy a támadófoci csalja ki az embereket a lelátóra..

Az Újpest legendás játékosa sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy a támadófutballnak közönségcsalogató hatása van, s ezt mindenképpen figyelembe kellene venniük a magyar élvonalbeli csapatoknak, legfőképpen pedig az edzőknek, mert ezzel tudnák visszacsábítani a stadionokba a szurkolókat. Személyes példát említve elmesélte, hogy a belga másodosztályban 7-8 ezer ember járt ki csapata mérkőzéseire, s a szurkolók azt is elnézték, ha nem sikerült győzni.

“Természetesen követem az Újpest eredményeit. A szombati meccsből azonban csak 20 percet láttam, de kifejezetten tetszett a csapat játéka, mert volt hajtás. Ez is mutatja, megéri fiatal, saját nevelésű fiatalokat alkalmazni, mert ők igazán szerethető csapatot alkothatnak, s ilyenkor a drukkerek jobban elnézik a kudarcokat is” – mondta Fazekas, aki hozzátette, örömmel vállalna feladatot Újpesten, de konkrét ajánlattal sosem keresték meg.

A drukkerek részéről Őri Márk, a Videoton FC egyik szurkolótáborának vezetője kért szót. Szerinte a honi médiában aránytalanul jelenik meg a futballhuliganizmus és a drukkerek által elkövetett vandalizmus.

“Készítettem egy statisztikát, amely szerint az elmúlt hét évben 1680 lejátszott mérkőzés során mindössze hat komolyabb rendzavarás történt, ez nem azt mutatja, hogy a magyar szurkolók huligánok lennének” – fogalmazott Őri.

A Red Blue Devils vezetője szerint a magyar stadionok biztonságosak, az infrastruktúrájuk azonban hiányos, nem megfelelően szolgálják ki a közönséget.

“A mi véleményünk az, hogy az ultrák nem bűnözők, a fokozott rendőri jelenlét csak akkor indokolt, ha a két futballcsapat drukkerei komoly rivalizálásban állnak egymással – mondta Őri. – Egyéb esetekben szerintünk felesleges a túlzott biztosításra költeni az adófizetők pénzét.”

A székesfehérvári vezérszurkoló szerint a szurkolói kártya bevezetésére nincs szükség, az ehhez szükséges adminisztrációt ugyanis a drukkerek többsége “felesleges nyűgnek” tartja, így várhatóan kevesebb néző lesz a pályákon.

“Többek között a sokszor, sok helyen példának hozott Angliában sincs szurkolói kártya, szerintünk Magyarországon is más megoldást kell találni – mondta Őri. – Szeretnénk, ha a magyar szövetség partnernek tekintene minket és meghallgatná a véleményünket.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik