Foci

Az európai klubok nekimentek a FIFA-nak

Az európai futballklubok szervezete (ECA) éles kritikát fogalmazott meg a Sepp Blatter vezette nemzetközi szövetség (FIFA) működésével kapcsolatban.

A 197 egyesületet tömörítő ECA kedd esti sajtótájékoztatóján zúdította a nyilvánosságra panaszáradatát, s a szervezet prominens képviselői majdhogynem ultimátumot adtak a FIFA-nak. Több más mellett élesen kikeltek amiatt, hogy a Blatter irányította szövetség önkényesen tett be a versenynaptárba hivatalos nemzetközi meccsnapokat, s az is erőteljes nemtetszést szült, ahogy a svájci sportvezető a 2022-es katari világbajnokság időpontjával kapcsolatban nyilatkozott az elmúlt hetekben. Az ECA kérései között van például, hogy egy játékos a kiégés és a sérülés elkerülése érdekében évente csak egy nagy nemzetközi tornán szerepeljen.

“Nem mondanám, hogy háborúban állunk a FIFA-val, a klubok nagyon türelmesek, de azért megvannak a határok – mondta Sandro Rosell ECA-alelnök, az FC Barcelona első embere, hozzátéve, egyértelműen az a céljuk, hogy az eddigieknél sokkal komolyabb szerepük legyen a döntések előkészítésében. – Nagyon bízunk benne, hogy a FIFA és az UEFA meghallgatja a kéréseinket, mert ők is belátják majd, hogy logikus és korrekt dolgokat fogalmaztunk meg.”

Rosell azt ugyanakkor gyorsan sietett leszögezni, hogy az ECA az európai szövetséggel szoros, jó kapcsolatot ápol, s a FIFA-hoz fűződő viszonyukkal van gondjuk.

“Az ECA elsősorban azt nem tudja elfogadni, hogy a FIFA úgy hozza meg a klubfutballt komolyan befolyásoló döntéseit, hogy az érintetteket meg sem kérdezi – háborgott Michele Centenaro, az ECA főtitkára. – Hiszünk abban, hogy a modern labdarúgásban demokráciára, átláthatóságra és egyértelmű szabályokra van szükség.”

Umberto Gandini ECA-alelnök, az AC Milan igazgatója a 2011 és 2014 közötti nemzetközi versenynaptárba betett nyolc új barátságos meccsnap kritikáját fogalmazta meg, kiemelve a most szerdai napot, amely szerinte senkinek sem jó:

“Nincs olyan szövetségi kapitány, vagy olyan klubedző, aki örülne a most szerdai válogatott mérkőzésnek, mert ez egyszerűen nonszensz. A nemzeti csapatokban nincs elég idő együtt gyakorolni, míg a klubok közül nem egyben három-négy játékos maradt most, miközben a hétvégén mindenkinek bajnoki meccse lesz, a jövő héten pedig már a Bajnokok Ligája is elkezdődik. Sajnos szomorúan látjuk, hogy a FIFA akkor változtatja meg a versenynaptárt, amikor csak akarja.”

Az ECA most azt javasolja, hogy a válogatott meccsek ne különálló időpontokban legyenek, hanem minden évben meghatározott periódusokban bonyolítsák le a nemzeti együttesek tét- és barátságos mérkőzéseit, illetve szintén kikötnék, hogy világbajnokság, illetve kontinenstornák után legyen egy legalább héthetes időszak, mely alatt semmilyen válogatott mérkőzést nem kell játszani.

David Gill, az ECA elnökségi tagja, a Manchester United főigazgatója Blatternek a katari világbajnoksággal kapcsolatos nyilatkozatait, s álláspontjának gyors változását bírálta. Szerinte komoly aggodalmat keltett mindenkiben, ahogy a torna időpontjával kapcsolatos kijelentések követték egymást, s míg a FIFA-elnök januárban még téli, néhány napja már nyári vb-időpontról beszélt. Gill szerint ez ennél sokkal komolyabb ügy, mivel a klubfutball három évére kihat.

“Szükségesnek tartjuk, hogy odafigyeljenek ránk, de ha a szép szó ehhez nem elég, ordítani fogunk” – zárta sajátos figyelmeztetéssel a sajtótájékoztatót Gandini.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik