Foci

A FIFA bírósegítő eszközöket vizsgálh

A szabályalkotó testület március 5-én, Walesben tárgyal tíz technikai eszköz esetleges alkalmazásáról. Ezek segíthetnék a játékvezetőket annak megítélésében, hogy áthaladt-e a labda a gólvonalon.

A FIFA pénteki közlése szerint a tíz szerkezetet jövő héten tesztelik egy zürichi pályán. A videóbíró bevezetése ugyanakkor nem lesz napirenden az testület tanácskozásán.

A kérdés azt követően került hangsúlyosan előtérbe, hogy a tavaly nyári, dél-afrikai vb-n több, egyértelműen meccskimenetelt befolyásoló súlyos hibát követtek el a játékvezetők, és ez széleskörű felháborodást váltott ki világszerte, egyúttal megmozgatta a feltalálók fantáziáját is. A tévedések elkerülését szolgáló – és a FIFA által is vizsgált – bírósegítő találmányok egyike a magyar Maruzsi Lászlóé.

Az 1886-ban alapított szabályalkotó testületnek – amely tavaly márciusban arról határozott, hogy leállítja a chipes labdával folytatott kísérleteket – nyolc tagja van. A testület felét 1913 óta a FIFA delegálja – ők íratlan szabály szerint mindig egységesen szavaznak -, a másik négy szakértő pedig Angliát, Skóciát, Észak-Írországot és Walest képviseli. A szabályok megváltoztatásához a voksok 75 százaléka szükséges.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik