Foci

Messié a FIFA Aranylabda, Mourinho az Év edzője

Az argentin másodszor lett a legjobb. A Puskás Ferenc-díjat 2010-ben a török Hamit Altintop érdemelte ki.

A gála azzal indult, hogy tüzetesen bemutatták a publikumnak az Aranylabda három várományosát, a tavalyi győztes Lionel Messit, Andrés Iniestát és Xavit.

Ezt követően a hölgyeknél is ismertetették az esélyeseket: a két német leányzó, Fatmire Bajramaj és Birgit Prinz mellett a brazil Marta alkotta a legjobb hármast.

Nem más, mint Marco van Basten árulta el nekünk, hogy a játékosok (FIFPro) és a FIFA szavazatai alapján ki volt 2010 legjobb tizenegy játékosa.

Az év álomcsapata: Iker Casillas (spanyol, Real Madrid) – Carles Puyol (spanyol, Barcelona), Gerard Piqué (spanyol, Barcelona), Lúcio (brazil, Inter), Maicon (brazil, Inter) – Andrés Iniesta (spanyol, Barcelona), Xavi (spanyol, Barcelona), Wesley Sneijder (holland, Inter) – Cristiano Ronaldo (portugál, Real Madrid), David Villa (spanyol, Barcelona), Lionel Messi (argentin, Barcelona)

A dél-afrikaiak legendája, Lucas Radebe adta át a Fair Play-díjat a haiti U-17-es női válogatottnak.

A hölgyeknél Silvia Neid, a német válogatott szövetségi kapitánya lett 2010 legjobb edzője, a kitüntetést pedig Vicente del Bosque-tól kapta meg.

Az uraknál az Interrel triplázó José Mourinho lett a befutó, Pep Guardiolát és del Bosquét előzte meg – nem alaptalanul.

A FIFA Elnöki-díját Joseph Blatter adta át a dél-afrikai Desmond Tutu érseknek, aki elmondta, ezt a népe képviseletében kapta, így a kitüntetés egész Dél-Afrikát illeti. Kissé hosszúra nyúlt beszédét egy Martin Luther King Jr. idézettel zárta, amivel vastapsot váltott ki a nézőtéren.

Elkövetkezett a Puskás-díj átadása, több millió szavazat alapján pedig Hamit Altintop érdemelte ki egy gyönyörű kapásgóllal. A trófeát nem más adta oda neki, mint az a kazah kapus, akinek a hálójába bombázott a török.

2010 gólja:

Pár percig Jamie Cullum zenélt az egybegyűlteknek, egy kisebb szünet után folytatódott a zürichi gála.

Az Év női játékosa a brazil Marta lett, aki először meg sem tudott szólalni a meghatottságtól.

A gála végén került sor a FIFA Év játékosa és az Aranylabda egyesített kitüntetésének átadására, Pep Guardiola pedig Lionel Messit szólította a pódiumra, vagyis az argentin zseni sorozatban másodszor lett a legjobb.

A szervezők végezetül a színpadra hívták az összes győztest, a kitüntetettek együtt ünnepeltek – szép zárójelenet volt.

Előzmények:
Orbán Viktor miniszterelnök és Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség első embere Sepp Blatter FIFA-elnök meghívásának eleget téve a helyszínen tekinti meg a díjátadót.

A France Football kezdeményezésére az Aranylabdát 1956 óta ítélik oda az adott naptári év legjobb teljesítményt nyújtó labdarúgójának, 2010-től pedig egy apró változás következett be a díj életében: összevonták a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) Év játékosának járó kitüntetésével.

1995-ig csak európai játékos részesülhetett a kitüntetésben, így olyan nagyságok, mint az isteni Diego Maradona, vagy Pelé sosem érdemelték ki az Aranylabdát. Ezt a szabályt aztán az említett évben megváltoztatták és rögvest az Öreg kontinens túlról érkezett a végső befutó a libériai George Weah személyében, őt a brazil Ronaldo követte a sorban, aki összességében kétszer kapta meg pályafutása során a Ballon d’Ort.

Hárman tartják a rekordot: Johan Cruyff, Michel Platini és Marco van Basten egyaránt háromszor érdemelte ki a labdarúgó szakírók elismerését, a gall legenda, az UEFA jelenlegi elnöke pedig az egyetlen a történelem során, aki három egymást követő évben végzett a szavazás élén 1983 és 1985 között.

A nemzetek közül a holland és a német labdarúgás büszkélkedhet a legtöbb Aranylabdával (hét-hét kitüntetés), klubok közül pedig az olasz Juventus és a Milan a rekorder.

Az eddigi egyetlen magyar játékos, akit a naptári év legjobbjának találtak Albert Flórián volt, a Ferencváros ikonja az angol Sir Bobby Charltont és a skót Jimmy Johnstone-t utasította maga mögé 1967-ben. Hét esztendővel korábban Puskás Ferenc a második lett a voksoláson, akkor Luis Suárez lett a befutó.

2010-ben a France Football magazin és a FIFA úgy találta, hogy a Barcelona álomtriója, Andrés Iniesta, Lionel Messi és Xavi közül kerüljön ki az esztendő legjobbja – itt jegyeznénk meg halkan, hogy az Interrel temérdek címet bezsebelő, a holland válogatottal a dél-afrikai világbajnokságon az ezüstéremig menetelő Wesley Sneijder nagyon hiányzik a TOP3-ból.

Egy kis kedvcsináló:

Egy másik díjat is átadnak a FIFA hétfői gáláján, a 2009-ben alapított Puskás Ferenc-díjat az év legszebb gólját szerző játékosa kapja, legyen férfi, vagy nő. A Puskás-díj kitételei: a találatnak szépségdíjasnak kell lennie, nem a másik csapat hibája kell a megszületéséhez, illetve fontos összecsapáson és a fair play keretein belül kell, hogy essen.

A történelem során először (és hétfő estig egyedüliként) Cristiano Ronaldo érdemelte ki a kitüntetést, még a Manchester United színeiben bombázott a Porto hálójába a Bajnokok Ligájában.

Jó kezekbe került az első Puskás-díj:

2010-ben Hamit Altintop (török), Mattie Burrows (észak-ír), Linus Hallenius (svéd), Lionel Messi (argentin), Samir Nasri (francia), Neymar (brazil), Arjen Robben (holland), Siphiwe Tshabalala (dél-afrikai), Giovanni van Bronckhorst (holland) és Kumi Yokoyama (japán hölgy) közül kerül ki a végső győztes, az interneten lehetett szavazni a legszebb találatokra.

A gólok ITT tekinthetőek meg.

Kihirdetik még az Év edzőjét (Vicente del Bosque, Pep Guardiola és José Mourinho lehet a végős befutó a férfiaknál), az Év csapatát, az Elnöki-díjat, az Év női játékosa díjat és a Fair Play-kitüntetést is átadják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik