Foci

Nemsokára kezdődhet a stadionépítés Debrecenben

Négy és fél milliárdról indult, ma már több mint tízmilliárd forintról esik szó a bekerülési költéseket elemezve.

A Debrecen labdarúgócsapata az öt bajnoki győzelem mellett akkor került igazán reflektorfénybe, amikor bejutott a Bajnokok Ligája csoportkörébe 2009-ben. A meccseket a Puskás Ferenc Stadionban rendezték meg, és azóta is sokat vándorolt a hajdúsági együttes. 2010-ben az Európa Liga csoportköreit is Budapesten játszotta a Loki.

Orbán Viktor miniszterelnök megígérte Kósa Lajosnak, Debrecen polgármesterének, hogy a város új stadiont kap a közeljövőben.

Egy éve még azt becsülték, egy 15-30 ezer fős létesítmény legalacsonyabb bekerülési összege négy és fél milliárd forint lehet. Kósa Lajos később pontosított, ülőhelyenként 300-500 ezer forintról beszélt.

A Nagyerdőben felépítendő új stadion Kováts Ákos debreceni főépítész tervei alapján egy 15 ezer főt befogadni képes, pótszékekkel 18 ezer fős család- és Nagyerdő-barát stadion lehet. A terveket 2010 áprilisában a Debreceni Városi Televízóban is bemutatták, ahol az építész azt mondta, állami támogatás esetén ötmilliárd forint feletti, de tízmilliárd alatti összegből kihozható a stadion.

A kormány végül tavaly év végén úgy döntött, két részletben, 10 milliárd forintot kap a város a stadion felépítéséhez. Ez az összeg az index cikke szerint 12,5 milliárdra változott, Kósa Lajos a költségvetési vitában adta be módosító javaslatát, amiben az addig 5 milliárd helyett 6,25 milliárd szerepel 2011-re.

Mint kiderült, a miniszterelnök nettó 10 milliárd forintról beszélt első megszólalásaiban.

A stadion építéséről a város, a Nemzetgazdasági Minisztérium, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a sportot is felügyelő Nemzeti Erőforrás Minisztérium közösen készített kormányelőterjesztést, Debrecen pedig átadta a stadionhoz kapcsolódó építészeti és szabályozási terveket – írja összeállításában az index.hu.

Arról, hogy mikor kezdődhetnek meg az érdemi munkálatok, még nem tudni, hiszen a projektről Kósa Lajos januárban fog tárgyalni Fellegi Tamás fejlesztési miniszterrel. A polgármester reményei szerint a földmunkák a jövő év első felében elkezdődhetnek. Ez azért érdekes, mert 2012-re már el kell készülnie a beruházásnak az ígéretek szerint.

AJÁNLOTT LINKEK:

Tavasztól épül a stadion (dvsc.hu)
Tavasztól épül a legdrágább magyar stadion (index.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik