Foci

Platini: Orbán segítségére lesz a labdarúgásnak

Az UEFA első embere szerint hazánk, mint az Európai Unió soros elnöke sokat tehet a futball globális problémái ellen.

Michel Platini, az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) elnöke szerint sokat segíthet a futball globális problémáinak megoldásában, így például a fogadási csalások elleni harcban vagy az utánpótláskorú játékosok védelmében Orbán Viktor, mivel január 1-jétől Magyarország lesz az Európai Unió soros elnöke.

A francia sportdiplomata a budapesti látogatása után tartott szerdai sajtótájékoztatón elmondta, hogy a magyar kormányfővel azonos hullámhosszon volt ezekben a kérdésekben.

Találkozójukon jelen volt Csányi Sándor, a magyar szövetség elnöke is, aki arról számolt be, hogy a miniszterelnök újra megígérte egy új, nemzeti stadion felépítését belátható időn belül a Puskás Ferenc Stadion helyén.

Az MLSZ-elnök újságírói kérdés kapcsán jelezte: előbb készüljön el az új létesítmény Budapesten és Debrecenben is, és utána el lehet gondolkodni azon, hogy Magyarország kandidáljon-e nagyszabású eseményre.

Csányi Sándor arról beszélt, hogy ismertette az MLSZ irányvonalát Platinivel, kiváltképpen a tervezett utánpótlásprogramokat és az infrastruktúrafejlesztést, melyekre az UEFA-elnök ígérete alapján vélhetően új források állnak majd a tagszövetségek rendelkezésére a jövő tavaszi, párizsi kongresszust követően. Ez azért is fontos szerinte, mert 500 új pályát szeretne létesíteni az MLSZ az OLLÉ-program folytatásaként.

Csányi az eddigi elnöki munkájával kapcsolatban azt mondta, 21 helyes előrelépésre nem számított a FIFA-világranglistán, de jó döntésnek tartja, hogy Erwin Koemant Egervári Sándor váltotta a szövetségi kapitányi poszton, és jó úton vannak a strukturális átalakítások tekintetében is.

Michel Platini a korrupciós botránnyal kapcsolatban megjegyezte, hiba lenne általánosítani, nem szabad azt gondolni, hogy a FIFA-ban csak megvesztegethető emberek vannak. Ezt ugyanúgy társadalmi problémának tartja, mint a stadionokban megjelenő erőszakot, vagy a rasszizmust. Amit viszont kizárólag a futball saját problémájának tart, az a fogadási csalások kérdésköre. Ezzel kapcsolatban elárulta, az UEFA-nak 9 millió eurójába került a figyelőrendszer kiépítése, melynek köszönhetően sejti, hogy mi történik egyes találkozók kapcsán, de nincs konkrét bizonyíték, így tehetetlenek az ügyben. Éppen ezért szoros és összehangolt együttműködést szorgalmaz a tagországok rendőrségeivel.

A sajtótájékoztatón szóba kerültek a bírói tévedések, s az ezzel kapcsolatos esetleges technikai újítások, név szerint említve Maruzsi László találmányát. Platini kijelentette, ő semmilyen formában nem támogatja a technika bevezetését, mert szerinte a futballnak humánusnak kell maradnia. Sokkal inkább azt látja követendőnek, amit az UEFA már a Bajnokok Ligájában és az Európa Ligában is alkalmaz, azaz öt bíró figyelje a pályán történő eseményeket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik