Foci

Holografikus közvetítés Japánból?

A szigetország 2022-ben a foci-világbajnokság házigazdája szeretne lenni - és minden érve technológiai.

Ráadásul nagyrészt olyan újításokkal rukkolt elő, melyek fizikailag még nem is léteznek. Csütörtökön derül ki, hogy ezt mennyire értékeli az a FIFA, amelyik a videobíró bevezetését is ellenzi.

Ha Japán szerezné meg a rendezés jogát, bő egy évtized múlva – legalábbis az ígéretek szerint – olyan vb-ben lenne részünk, amit még ma sem tudnánk elképzelni. A leginkább scifi-re hasonlító ajánlat legnagyobb tétele az életnagyságú holografikus közvetítés, aminek köszönhetően a világ másik felében is meg lehetne tölteni egy stadiont, amiben fényrészecskék játszanának szinkronban a valódi játékosokkal.

Minden meccset kétszáz HD-kamera figyelne, melyet összekapcsolnának a “szabad nézőpont” technológiával, így a nézők bármely játékos szemein át követhetnék a meccset – ez az eddig csak számítógépes játékokban tapasztalható élmény ráadásul bárkivel megosztható.

Hiszen a nézőtéren a rajongók headset méretű tolmácsgépekkel nyelvi korlátok nélkül tudnának szurkolni.

Ha tehát Japánnak ítélnék a rendezést, üröm lenne az örömben, hogy 12 év alatt annyi és olyan technológiai újítással kellen előállni, melynek egy részét a japánokon kívül senki nem tartja (ilyen rövid idő alatt) megvalósíthatónak.

AJÁNLOTT LINKEK:

Japán 2022-es VB javaslati oldala – angolul
Tudja-e szállítani a holografikus közvetítést Japán? – angolul (CNN)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik