Foci

Óceánia mégsem szavaz

Az Óceániai Labdarúgó Szövetség (OFC) elfogadta, hogy nem szavazhat csütörtökön, a 2018-as és a 2022-es világbajnokságok helyszínéről döntő ülésen.

A nemzetközi szövetség (FIFA) kedden arról értesítette az OFC-t, hogy megtarthatja szavazati jogát, ha az eltiltott Temarii visszavonja fellebbezését, a szervezet elnöke ugyanakkor ezt nem tette meg.

Az óceániai konföderáció megbízott vezetője, David Chung hétfőn elutazott Zürichbe, hogy szavazati jogot szerezzen, mert az általa képviselt térség álláspontja szerint az OFC-nek Temarii kizárása ellenére is lett volna joga voksolni.

Utóbbi azért nem vehet részt a helyszínkijelölő procedúrában, mert FIFA bűnösnek találta a szervezet etikai kódexének megsértése miatt, és ezért egy évre száműzte a sportágból.

Temariit és a FIFA végrehajtó bizottságának egy másik tagját, a nigériai Amos Adamut október 18-án tiltották el első fokon, mert – a Sunday Times “lebuktató” akciójában – pénzt kértek cserébe azért, hogy a 2018-as, illetve 2022-es vb helyszínének kiválasztásakor az adott országra voksoljanak. Temariira egyéves kitiltása mellett ötezer, a három évre büntetett Adamura pedig tízezer eurós pénzbírságot szabott ki a FIFA illetékes testülete.

A 2018-as világbajnokságra Anglia, Oroszország, valamint Hollandia és Belgium, illetve Spanyolország és Portugália közösen pályázik. A 2022-es eseményért Dél-Korea, az Egyesült Államok, Katar, Japán és Ausztrália van versenyben. Utóbbi ország rendezési esélyeit jelentősen rontja, hogy Óceánia nem vehet részt a voksoláson.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik