Foci

Óceánia szavazni akar vb-ügyben

Az Óceániai Labdarúgó Szövetség (OFC) megbízott vezetője, David Chung reményei szerint szavazhat majd csütörtökön a 2018-as és a 2022-es világbajnokságok helyszíneiről.

Az OFC elnöke, a tahiti Reynald Temarii nem voksolhat, mert a nemzetközi szövetség (FIFA) a korrupciós botrányban bűnösnek találta a szervezet etikai kódexének megsértése miatt, és ezért egy évre száműzték a sportágból.

Az óceániai térség tagjai szombati tanácskozásukon döntöttek úgy, hogy a megbízott első ember, Chung utazzon el a FIFA főhadiszállására, mert szerintük Temarii kizárása ellenére is van joga az OFC-nek szavazni.

Temariit és a FIFA végrehajtó bizottságának egy másik tagját, a nigériai Amos Adamut október 18-án első fokon eltiltották, mert pénzt kértek cserében azért, hogy a 2018-as, illetve 2022-es vb helyszínének kiválasztásakor az adott országra voksoljanak. Temariira egyéves kitiltása mellett ötezer, a három évre büntetett Adamura pedig tízezer eurós pénzbírságot is kiszabott a FIFA illetékes testülete. Mindkettőjük fellebbezhet az ítélet ellen, de nem szavazhat csütörtökön.

A 2018-as világbajnokságra Anglia, Oroszország, valamint Hollandia és Belgium, illetve Spanyolország és Portugália közösen pályázik. A 2022-es eseményért Dél-Korea, az Egyesült Államok, Ausztrália, Katar és Japán van versenyben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik