Foci

Platini bekeményítene

Komoly és szigorú financiális szabályozást helyezett kilátásba az európai klubok számára Michel Platini, a kontinentális szövetség (UEFA) francia elnöke.

Az 55 éves sportvezető a német Die Welt című napilap csütörtöki számában megjelent interjúban úgy fogalmazott, az UEFA keményen beavatkozik majd az egyesületek költekezésébe, de nem ellehetetleníteni akarja őket, hanem együttműködni velük.

“Mostantól szeretnénk felkészíteni a klubokat arra, hogy 2013/14-től véglegesítünk egy olyan rendszert, ami igazságosabbá teszi majd az európai futballt – mondta az elnök. – Ezt követően viszont nagyon szigorúak leszünk a szabályok betartásával kapcsolatban.”

A Deloitte könyvvizsgáló cég legutóbbi jelentése szerint az angol Manchester United 800 millió eurós adósságot halmozott fel, a spanyol Real Madrid 327, a FC Barcelona pedig 202 milliónál tart.

Platini szerint nem is a tartozások jelentik a legnagyobb problémát, hanem a klubok veszteséges működése.

“A legtöbb egyesületnek van adóssága, amelyre kamatokat is fizet, de ezt nekünk nehéz lenne megtiltanunk – fogalmazott a játékosként háromszoros aranylabdás Platini. – Ami ellen küzdeni szeretnénk, azok a hatalmas veszteségek. Jövőre minden klubnak kötelessége lesz bemutatni a mérlegét az UEFA-nak, s 2013 és 2015 között nem halmozhatnak fel ötmillió eurónál nagyobb veszteséget.”

A maximális adósság mértékét szintén meghatározza a kontinentális szervezet, amelyet fokozatosan csökkent majd. Mindez hasonló a Németországban működő rendszerhez, amelyet Platini szerint meglehetősen nehéz lesz lépésről lépésre bevezetni Európában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik