Foci

Biztos igazában a tahiti FIFA-tag

Nincs kétsége afelől a tahiti Reynald Temariinak, hogy a FIFA etikai bizottsága felmenti őt a korrupciógyanú vádja alól.

Temarii kijelentette: reményei szerint már a jövő héten igazat adnak neki, mert bebizonyítja, hogy a brit Sunday Times valótlanságot közölt róla.

Az etikai bizottság október 20-án – egyelőre 30 napra – felfüggesztette Temarii és a nigériai Amos Adamu tagságát, mert a gyanú szerint kenőpénzt kértek szavazatukért cserébe. A vonatkozó vizsgálatot az illetékes testület jövő szerdán zárja le.

A “lebuktató akciót” a Sunday Times rendezte meg: az újság arról számolt be, hogy a FIFA egyes tisztviselői pénzt kértek azért, hogy a 2018-as, illetve 2022-es világbajnokság helyszínének kiválasztásakor az adott országra voksoljanak. Adamu állítólag 570 ezer euróra tartott igényt cserébe a támogatásáért. A lap rejtett kamerával felvette, amikor a magukat egy amerikai konzorcium lobbistáinak kiadó újságírók és Amadu találkozóján utóbbi garantálta a voksot az Egyesült Államoknak az említett összeg ellenében.

A FIFA december 2-án határoz Zürichben a 2018-as és 2022-es vb helyszínéről. A 2018-as vb-rendezésre Oroszország, Anglia, továbbá Hollandia és Belgium, valamint Spanyolország és Portugália közösen pályázik, míg a 2022-esre öt jelentkező – az Egyesült Államok, Ausztrália, Katar, Japán és a Koreai Köztársaság – maradt versenyben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik