Foci

Hét spanyolt jelöltek az Aranylabdára

Hemzsegnek a spanyol játékosok az Aranylabda jelöltjeinek kedden nyilvánosságra hozott, 23 fős névsorában.

A 2010-es évtől kezdve összevonják a France Football által létrehozott Aranylabdát a FIFA Év Játékosa címmel, így a győztes, amellett, hogy magasba emelheti az aranygömböt, tényleg a világ legjobbjának is tekinthető lesz majd a január 10-én esedékes zürichi díjkiosztó után.

A legjobb három nevét azonban már korábban, december 6-án kihirdetik. A női és férfi labdarúgó-válogatottak csapatkapitányai és szövetségi kapitányai, valamint felkért újságírók szavazatai alapján hirdetnek győztest, amely az alábbi 23 fős listából kerül ki.

Az Aranylabda-jelöltek kedden nyilvánosságra hozott névsorában a világbajnok spanyolok vannak többségben, heten is pályázhatnak az elismerésre, közülük három futballistát, Andrés Iniestát, David Villát és Xavit az esélyesek közé sorolják a nemzetközi szakemberek.

A favoritok között tartják számon az uruguayi Diego Forlánt, a holland Wesley Sneijdert és a németek 21 éves tehetségét, Thomas Müllert is, miután a nevezettek a klubcsapatukban, illetve a hazájuk válogatottjában is remek teljesítményt nyújtottak az előző szezonban.

A vb legjobbjának választott Forlán Európa Liga-győzelmre vezette az Atlético Madridot, Sneijder pedig azután, hogy mindent megnyert az Interrel, a világbajnoki döntőbe jutott hollandok húzóembere volt Dél-Afrikában, ahogy a Bayern Münchennel duplázó Müller is, aki gólkirály, a torna legjobb fiatal labdarúgója és nem mellékesen világbajnoki bronzérmes lett.

Az Aranylabda tavalyi és tavalyelőtti győztese, az argentin Lionel Messi és a portugál Cristiano Ronaldo ugyan nem alkotott maradandót a vb-n (utóbbi a klubcsapatával, a Real Madriddal sem nyert semmit sem), ám ezúttal is jelölt az aranygömbre, ellentétben a 2007-es győztes Kakával.

Az Aranylabda jelöltjei:

Xabi Alonso (spanyol), Daniel Alves (brazil), Iker Casillas (spanyol), Cristiano Ronaldo (portugál), Didier Drogba (elefántcsontparti), Samuel Eto’o (kameruni), Cesc Fabregas (spanyol), Diego Forlán (uruguayi), Asamoah Gyan (ghánai), Andrés Iniesta (spanyol), Julio César (brazil), Miroslav Klose (német), Philipp Lahm (német), Maicon (brazil), Lionel Messi (argentin), Thomas Müller (német), Mesut Özil (német), Carles Puyol (spanyol), Arjen Robben (holland), Bastian Schweinsteiger (német), Wesley Sneijder (holland), David Villa (spanyol), Xavi (spanyol).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik