Foci

Korrupt tagok a FIFA vb-ről döntő bizottságában?

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség végrehajtó bizottságának két tagját is a szervezet etikai bizottsága elé állítják, mivel a gyanú szerint kenőpénzt kértek szavazatukért cserébe.

A FIFA hétfőn megkezdte az ügyben a hivatalos eljárást.

A “lebuktató akciót” a Sunday Times című napilap rendezte meg: a brit újság vasárnap arról számolt be, hogy a FIFA egyes tisztviselői pénzt kértek azért, hogy a 2018-as, illetve 2022-es világbajnokság helyszínének kiválasztásakor az adott országra voksoljanak.

Amos Adamu, a FIFA végrehajtó bizottságának nigériai tagja állítólag 570 ezer euróra tartott igényt cserébe a támogatásáért. Az újság rejtett kamerával felvette, amikor a magukat egy amerikai konzorcium lobbistáinak kiadó újságírók és Amadu találkozóján utóbbi garantálta a voksot az Egyesült Államoknak az említett összeg ellenében.

A tahiti Reynald Temarii, a FIFA alelnöke (a képen Sepp Blatter elnökkel), egyben az óceániai szövetség elnöke pedig 1,6 millió eurót kért hasonló körülmények között egy sportakadémia javára.

Amadu egyébként szintén nem saját céljaira, hanem négy műfüves pálya kialakítására kérte a pénzt a lap beszámolója szerint.

A nemzetközi szövetség december 2-án, Zürichben dönt mind a 2018-as, mind a 2022-es világbajnokság helyszínéről. A két csúcseseményre a legfrissebb állapotok szerint az oroszok jelentkeztek önállóan, míg Hollandia és Belgium, valamint Spanyolország és Portugália közösen kandidált. Az angolokat csupán a 2018-as rendezés érdekli, míg az Egyesült Államok mellett Katar, Japán, Ausztrália és a Koreai Köztársaság kizárólag a 2022-es eseményért verseng.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik