Foci

Áll a vizsgálatok elé a megvádolt FIFA-elöljáró

Reynald Temarii egyike annak a két személynek, akit a Sunday Times vádolt meg vesztegetéssel.

A nemzetközi sportági szövetség (FIFA) tahiti alelnöke, egyben az óceániai szövetség (OFC) elnöke ezt hétfőn jelentette be – az OFC közlése szerint.

A Sunday Times a hétvégén arról számolt be, hogy Temarii és a nigériai Amos Adamu, aki a 24 fős végrehajtó bizottságnak szintén tagja, pénzért hajlandónak mutatkozott elígérni a voksát a 2018-as házigazda kiválasztásának procedúrájában.

Adamut lefilmezték, amikor magukat egy amerikai konzorcium lobbistáinak kiadó újságíróktól 500 ezer fontot (570 ezer euró) kért szavazatáért cserébe egy magánprojektre – műfüves pályák kialakítására -, s a lap azt is állítja, hogy Temarii 3 millió új-zélandi dollárt (1,6 millió euró) igényelt sportakadémia létrehozására Aucklandben, hasonló körülmények között.

“Reynald Temarii, az OFC elnöke, a FIFA alelnöke együtt fog működni a FIFA etikai bizottságával és a szervezet főtitkárával, s egyben üdvözöl egy teljes és alapos vizsgálatot, mert így minden tény napvilágra kerülhet” – áll az óceániai szövetség hétfői közleményében. Temarii tisztességét hangoztatva egyelőre csak annyit mondott, hogy hiba volt ilyesmiről beszélnie az állobbistákkal.

A FIFA a cikk nyomán már vasárnap jelezte, hogy vizsgálatot indít az ügyben, s be is kérte a lap rendelkezésére álló dokumentumokat. Joseph Blatter elnök nyílt levélben fordult a vb tagjaihoz, hangsúlyozva, hogy az ügynek rendkívül negatív hatásai lehetnek a szervezetre nézve. Egyúttal alapos vizsgálat elindítását jelentette be.

A végrehajtó bizottsághoz közel álló forrás ugyanakkor már arról számolt be, hogy Adamu és Temarii tagságát felfüggeszthetik, vagy akár ki is zárhatják őket a vb-ből.

“Elképzelhető, hogy a világbajnoki helyszínkijelölő voksoláson huszonnégy helyett csak huszonketten szavaznak majd” – tette hozzá.

A nemzetközi szövetség december 2-án, Zürichben dönt mind a 2018-as, mind a 2022-es világbajnokság helyszínéről. A két csúcseseményre a legfrissebb állapotok szerint az oroszok jelentkeznek önállóan, míg Hollandia és Belgium, valamint Spanyolország és Portugália közösen kandidált. Az angolokat csupán a 2018-as rendezés érdekli, míg az Egyesült Államok mellett Katar, Japán, Ausztrália és a Koreai Köztársaság kizárólag a 2022-es eseményért verseng. Az amerikaiak múlt pénteken jelentették be, hogy ők csak a 2022-es vb-re pályáznak, az angolok pedig azt, hogy csak a 2018-asért szállnak harcba.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik