Foci

Büntetés fenyegeti a Liverpoolt

A zűrös őszt megélő patinás klubot büntetés fenyegeti, ha korábbi tulajdonosai nem állnak el szándékuktól.

A Liverpool szenved a bajnokságban, jelenlegi szakvezetője, Roy Hodgson fölött vígan lengedez Damoklész kardja. A felvásárlás előtt (közben) álló együttest ugyanakkor kilencpontos büntetés is fenyegetheti, mivel korábbi tulajdonosai bírósági útra terelték a szerintük jogtalan kivásárlási offenzívát indító NESV-t.

A Tom Hicks és George Gilliett által gründolt Kop Holdings (KH) 280 millió fonttal tartozik, s az adósság befizetésének határideje vészesen közeleg. Október 15-ig el kellene kezdeni a The Royal Bank of Scotland számára esedékes törlesztést, ám a két amerikai ehelyett inkább akadályozni próbálja a New England Sports Ventures (NESV) 300 millió fontos részvényfelvásárlási offenzíváját. A korábbi patrónusok által indított keresetet jövő héten tárgyalja a bíróság.

Október 16-ától viszont a bank csődvédelmi eljárás alá helyeztetheti a KH-t, ebben az esetben a Premier League törvényeinek megfelelően a csapat kilencpontos levonással büntethető, hisz a KH kizárólagos tulajdonosi jogokkal bír. Azaz nem biztos, hogy a törvényszéki döntés után marad elég idő az egyesület konszolidációjához.

Évekkel korábban a West Ham United is hasonló időszakot élt át, ám a londoniak megúszták, mivel a csapatot is tulajdonló, és szintén csődvédelmet kérő Straumur izlandi banknak a futballcsapaton kívül voltak más, elsősorban a pénzügyi szférához köthető, érdekeltségei is. A Kop Holdings viszont kizárólag csak a liverpooli futballcsapatot működteti. A helyzet visszásságára jellemző, hogy még a klubnál sem látnak tisztán.

„Egyelőre még nem tudni, hogy a liga büntet-e, de tény, hogy fennáll a pontlevonás veszélye” – árulta el egy klubalkalmazott a PA kérdésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik