Foci

Velünk pályáznának a románok az Eb-re, az MLSZ benne lenne

A szomszédos ország szövetsége a 2020-as vagy a 2024-es kontinenstornát tűzte ki célul, a kapcsolatot már fel is vette az MLSZ-szel.

Románia a magyarokkal közösen szeretne pályázni a 2020-as vagy 2024-es labdarúgó-Európa-bajnokság rendezésére – jelentette be Mircea Sandu, a Román Labdarúgó Szövetség (FRF) elnöke a román lapok által szerdán idézett sajtótájékoztatóján.

A sportközélet magas rangú tisztségviselője elmondta: a román futballszövetség már fel is vette a kapcsolatot a magyar kollégákkal, hogy megtegyék az első lépéseket a közös pályázás érdekében. A sportvezető elmondása szerint egy multinacionális cég vezérigazgatójával tárgyalt az esetleges pályázásról, aki azt javasolta, hogy közösen próbálják megnyerni az ügynek a román államelnököt, a román kormányt és a parlamentet, illetve egy olyan “szomszédos országnak” az illetékeseit, amellyel közösen lehetne Európa-bajnokságot rendezni.

A Romania libera, a Jurnalul National és néhány más román napilap tudósítása szerint Sandu már beszélt a tervről Berzi Sándorral, a magyar szövetség (MLSZ) elnökségi tagjával, aki az FRF vezetője szerint szoros kapcsolatokat ápol Orbán Viktorral. Sandu szerint a magyar kormányfő kész arra, hogy kormányszinten kezdeményezze annak felmérését, milyen lehetőség van a rangos sportesemény közös megrendezésére. Sandu hozzátette: Emil Boc román miniszterelnöknek is levelet küldött az ügyben, és várja visszajelzését. Politikai szándék nélkül ugyanis mindez csak hamvába holt ötlet lehet – tette hozzá.

A sportvezető jelezte: nyolc-kilenc olyan romániai városban lehetne új stadiont építeni (ezekből valószínűleg ötöt-hatot választanának majd ki), amelyekben megrendezhetnék az Eb mérkőzéseit. “Elegünk volt az olyan típusú stadionokból, mint amilyen a Dinamo vagy a Giulesti, amelyek semmiféle lehetősséget nem biztosítanak a civilizáltságra” – mondta.

Magyarország eddig háromszor pályázta meg az Eb-rendezést: a 2004-es torna lebonyolítását Ausztriával, a 2012-est Horvátországgal közösen képzelte el, a 2008-asnak pedig egyedül adott volna otthont, de egyszer sem járt sikerrel – írja a romániai magyar lap.

Frissítés: a Pepsifoci.hu megkereste a Magyar Labdarúgó Szövetséget, Berzi Sándor pedig elárulta, a magyar félnek is tetszik a terv.

“Nagyon nehéz egyelőre bővebben kommentálni a hírt, hiszen inkább ezt egyelőre inkább csak támogatandó ötletnek nevezném. Kapcsolatfelvétel valóban volt a felek között, kicsit meg is lepett, hogy már ebben a stádiumban nyilvánosságra került a hír, hiszen rengeteg részletet kellene még pontosítani, többek között a tervezett helyszínekről sem tudok még bővebbet mondani. Azt azonban elmondhatom, hogy a magyar félnek a románhoz hasonlóan tetszik ez a terv” – idézi a labdarúgó portál az MLSZ alelnökét és egyben nemzetközi igazgatóját.

Bővebben:
Az MLSZ igent mondana a magyar-román foci Eb-re (pepsifoci.hu)

Ajánlott videó

Ha azt gondoljuk, hogy a gyerekeink az iskolapadból kikerülve a XIX. századba lépnek ki, akkor ez a jelenlegi oktatási rendszer kiváló, hiszen nagyjából egy két évszázaddal ezelőtti világra készíti fel a fiatalokat – nyilatkozta a 24.hu-nak Balogh Péter (Petya), a Cápák között című üzleti showműsor alapembere. Interjú.