Foci

A kormánytól vár segítséget az MLSZ albizottsága

A szövetség alkalmi testülete az Újpest-Fradiról és a botrányokról: nem megoldás a zárt kapus büntetés.

Az albizottság (melynek három tagja George F. Hemingway, Illés János és Domonyai László) tízpontos jelentést fogalmazott meg, és ezt beterjeszti a szövetség elnökségének, hogy az vitassa meg az abban foglaltakat.

Az albizottság szerint, idézzük: “a történések elsőszámú és meghatározó felelősei azon, viszonylag kisszámú, 50 és 200 közötti főre tehető egyének, akik tulajdonképpen klubszínekben feltűnő bűnözők“. A testület szerint a hatóságok és a klubok feladata nevesíteni és kitiltani őket a stadionokból.

Az Újpest felelősségét annyiban állapította meg a jelentés, hogy a klub “hibásan járt el, amikor 500 vendégjegyet nem az FTC-n keresztül, hanem megbízhatatlan vendégszurkolói forrásokon keresztül értékesített”.

A tagok szerint akár a rendezők cinkosságának is köszönhető, hogy túl sok pirotechnikai eszköz került a stadionba, mindemellett ezen eszközök szabályozása is fontos lenne.

A biztonsági szolgálat szakszerűtlenségét is megállapították Illésék, nevezetesen hamarabb be kellett volna avatkozniuk a Fradi-drukkerek szektorában, és egyes szurkolókat nem vizsgáltak át eléggé a beléptetéskor.

A törvényi szabályozással kapcsolatban az albizottság kiemelte, hogy “ugyan finomítások elképzelhetők, de a törvényi háttér már most is megvan ahhoz, hogy megfelelőképpen eljárjanak a rendbontók ellen. Ehhez viszont lényegesen nagyobb együttműködésre és jobb hozzáállásra van szükségünk a bíróságok részéről”.

Hemingwayék szerint kormányzati segítségre van szükség a beléptetőrendszerek felépítésére, mert erre nincs pénze a kluboknak.

A testület nem ért egyet a fegyelmi bizottság Újpestre kiszabott büntetéssel, azaz a két zárt kapus mérkőzéssel, mert “a zárt kapus mérkőzés, mint büntetés, az intézkedésnek talán legostobább formája”.

Mint ismert, a szeptember 11-i Újpest-Ferencváros (6-0) mérkőzés többször félbeszakadt, a Ferencváros szurkolói több milliós kárt okoztak a vendégszektorban. A botrányok miatt az MLSZ két zártkapus hazai találkozó megrendezésére kötelezte az Újpestet, és mindkét klubnak 1-1 millió forintot kell fizetnie az MLSZ kasszájába.

A rendőrség 14 embert állított elő, közülük ketten két év felfüggesztett börtönbüntetést kaptak cselekedetükért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik