Foci

Katar túl kicsi, hogy vb-t rendezzen

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) szerint a 2022-es tornára pályázó Katar túl kicsi ahhoz, hogy világbajnokságot rendezzen.

“Jó néhány logisztikai problémánk adódna, amennyiben Katar adna otthont a tornának – nyilatkozott Harold Mayne-Nicholls, a FIFA hattagú szemlebizottságának vezetője. – Szervezési szempontból azonban az ország egyértelműen képes a rendezésre.”

A mindössze 11 493 négyzetkilométer területű állam – amely nyolcszor elférne Magyarország területén – a valaha volt legkisebb ország lenne, amely labdarúgó-világbajnokságnak ad otthont.

“Eddig egyetlen hasonlóan szűkös tornát rendeztünk – mondta Mayne-Nicholls. – A legelső, az 1930-as uruguayi viadalon 13 csapat szerepelt, és két stadionban játszották le az összes mérkőzést. Ez viszonylag egyszerűen működött 80 évvel ezelőtt, de jól tudjuk, hogy azóta szinte minden megváltozott.”

A 2018-as és 2022-es vb-re Anglia, Oroszország és az Egyesült Államok jelentkezett önállóan, míg Hollandia és Belgium, valamint Spanyolország és Portugália közösen, Katar, Japán, Ausztrália és a Koreai Köztársaság pedig csak a 2022-es eseményre nyújtotta be a pályázatát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik