Foci

A Real Madridé lett a Beckenbauer-kupa

A német sztárcsapat sorra hagyta ki a büntetőket, így nyerhetett a királyi gárda.

Keserédesre sikeredett Franz Beckenbauer hivatalos búcsúmérkőzése: a müncheni Allianz Arenában 69 ezer néző előtt rendezett összecsapáson a vendég Real Madrid büntetőkkel 4-2-re legyőzte a Bayern Münchent, s ezzel övé lett a “császárról” elnevezett hatalmas kupa.

Az 1945. szeptemberi születésű Beckenbauer annak idején búcsú nélkül távozott anyaegyesületétől: 1977. május 21-én játszott utoljára (bajnoki meccsen 2-2 a Mönchengladbach ellen) a piros mezes csapatban, majd szeptembertől a New York Cosmosnál folytatta és fejezte be aktív pályafutását. (Első Bundesliga-mérkőzését 1963-ban, a St.Pauli ellen vívta, három évvel később pedig stabil tagja lett a nyugatnémet válogatottnak.)

A péntek esti találkozót a Bayern elnöksége hivatalosan is Beckenbauer búcsúmérkőzésévé nyilvánította. “Ferenc császár” ugyanis utolsó tisztségét, a klub elnöki posztját még tavasszal átadta Uli Hoenessnek; ezentúl a FIFA végrehajtó bizottságának tagjaként fog tevékenykedni.

Az ünnepelt végezte el a kezdőrúgást, majd (harmadik házasságából született) tízéves fia, Johann társaságában nézte végig a találkozót. A bajorok már a 8. percben vezetést szerezhettek volna, ám a Ribéry buktatásáért megítélt büntetőt Badstuber nem helyezte eléggé, így Casillas kivédte. Noha mindkét együttes meglehetősen idény eleji formában játszott, így is akadtak gólhelyzetek.

Szünet után a sok csere nyomán esett a színvonal, gól viszont nem, így büntetőrúgások következtek. Ebben a vendégek bizonyultak jobbnak: a meccs hőse, Casillas két tizenegyest is megfogott, így a Real Madrid kapitányaként ő vehette át Beckenbauertől a hatalmas, mintegy 15 kg súlyú ezüstkupát. Utóbbit 2007-ben a Barcelona, 2008-ban pedig az Internazionale hódította el.

Louis van Gaal, a bajorok edzője dicsérte csapatát, balszerencsésnek minősítve a vereséget. “Jobban játszottunk, mint a Real, szinte végig fölényben voltunk, de gólt lőnünk nem sikerült. A büntetőpárbajban viszont alulmaradtunk – ilyen a futball” – fogalmazott a holland mester, aki a mérkőzés előtt vette át az év legjobb németországi edzőjének járó elismerést.

José Mourinho, a Real Madrid edzője úgy értékelt, hogy csapata felkészítésében még akadnak nehézségek, ám bízik abban, hogy a spanyol bajnokság kezdetéig jó formába lendül a királyi gárda. Egyúttal megerősítette, hogy a klub ajánlatot tett a Werder Bremen vezetőségének Mesut Özil leszerződtetésére. A ZDF információi szerint azonban Klaus Allofs, a zöld-fehérek technikai igazgatója “nevetségesnek” minősítette a török születésű játékosért kínált összeget.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik