Foci

FC Basel – Debreceni VSC-TEVA 3-1

Bajnokok Ligája 3. selejtezőkör, Bázel, St. Jakob park, 15 000 néző

Ezen a meccsen is bebizonyosodott, hogy az önbizalom és a bátor játék hiánya gólokban mutatkozhat meg – a magyar csapatok kárára. Az első félidő elején a Debrecen akár három gólt is szerezhetett volna, de nem sikerült kihasználni a helyzeteket. A Basel viszont könyörtelenül megbüntette a hibáinkat, Verpecz sem állt a helyzet magaslatán, de nem írnánk teljesen az ő nyakába a zakót.

A svájci labdarúgás kétségtelenül előrébb tart a magyarnál, de bosszantó, hogy a Loki összességében kis odafigyeléssel méltó partnere lehetett volna a számok tekintetében is az ellenfélnek. Nem lett így, mert a magyar játékosok nem hitték el, hogy fordíthatnak. Ez különösen azért furcsa, mert a DVSC már tapasztalt a nemzetközi színtéren.

Mindenesetre érvényesült a papírforma, a Basel továbbjutott, a Debrecen pedig készülhet az Európa Ligára, ott ugyanis jó lenne bejutni a csoportkörökbe, amely szakmai és anyagi szempontból sem lenne mellékes eredmény. A sorsolást pénteken tartják Nyonban.

Eredmény – BL-selejtező, 3. kör:

FC Basel – Debreceni VSC-TEVA 3-1
gólszerzők: Atan, Chipperfield, Shaqiri, illetve Coulibaly

94. PERC: Vége a mérkőzésnek, nyert a Basel 3-1-re, és 5-1-es összesítéssel továbbjutott a következő körbe. A Loki az Európa Ligában folytathatja.

SZÖGLET 92’
Basel
Shaqiri lőtte, kifejelték.
VÉDÉS 92’
Verpecz, Debrecen
Cabral lőtt keményen középről.

90. PERC: Két perc hosszabbítást jelez az orosz játékvezető.

SZÖGLET 89’
Basel
Xhaka lövésébe értek bele.
CSERE 87’
Basel
Xhaka jött be Huggel helyére.
VÉDÉS 86’
Verpecz, Debrecen
Cabral löketét ütötte ki.
SZÖGLET 83’
Basel
Verpecz lőtte szögletre.
CSERE 81’
Debrecen
Czvitkovics helyett Farkas Balázs jött be.

79. PERC: Zsolnán is véget ért a mérkőzés: a Zilina 3-1-re legyőzte a bolgár Liteksz Lovecs csapatát, és mivel az első meccs 1-1-re végződött, bejutott a következő körbe.

CSERE 77’
Basel
Cabral jött Yapi-Yapo helyett.
SZÖGLET 76’
Basel
Verpecz mentett egy nagy lövést.

75. PERC: Szépített a Loki, bár ez sem volt annyira szép. Az egyik svájci védő kezére pattant a labda, a megítélt tizenegyeshez Coulibaly állt oda. A francia ugyanúgy kihagyta, mint a Levadia ellen, de a kipattanót ismét bevágta. 3-1!

GÓÓÓL 74’
Coulibaly, Debrecen
A büntetőt kihagyta, de a kipattanót belőtte.
TIZENEGYES 73’
Debrecen
Kezezésért járt.

71. PERC: A Köbenhavn 3-2-re legyőzte a BATE Boriszov együttesét, és szintén biztosította helyét a következő körben, hiszen az első meccsen döntetlen született.

69. PERC: A második félidőben teljesen veszélytelenül játszik a Loki.

CSERE 67’
Basel
Chipperfield le, Almerares be.
CSERE 67’
Debrecen
Yannick helyett Kabát, Kulcsár helyett Bódi.

64. PERC: Addig-addig cicáztak a 16-oson belül a svájciak, míg Shaqiri elé került a labda, ő pedig a földön fekvő Komlósi és az ügyetlenkedő debreceni védők mellett az üres kapuba lőtt. 3-0!

GÓÓÓL 64’
Shaqiri, Basel
Kijátszották…

59. PERC: Ismét egy buta gól. Nem elég, hogy a Basel félgőzzel játszik, és a Debrecen meg sem próbálja megtámadni a svájciakat, még berámolnak egy gyermeteg gólt is. Jobb oldalról érkezett a magas ívű beadás, amelyre Chipperfieldd ugrott fel. Verpecz is haladt a labda felé, de ahelyett, hogy felugrott volna és elpaskolta volna a labdát, a földön maradt. Hát, persze, hogy az amerikai a kapuba fejelt. 2-0, összesítésben 4-0!

GÓÓÓL 59’
Chipperfield, Basel
Verpecz már megint rosszul jött ki.

56. PERC: Shaqiri közben hátulról csúnyán fellökte Varga Józsefet, de a játékvezető ezt nem vette észre. Varga ráadásul esés közben ütközött egy másik svájcival is. Őt nem kellett ápolni.

Ápolás 56’
Abraham, Basel
Nincs nagy baja.

54. PERC: Kezd olyan meccsé alakulni a találkozó, amelyik végét már mindkét csapat várja. A Loki az utóbbi percekben visszahúzódott, nem nagyon támadja a svájci csapat játékosait.

53. PERC: Egy debreceni támadás végén Czvitkovics készítette le a labdát Vargának, aki messze fölé lőtte a labdát.

47. PERC: Rögtön növelhette volna előnyét a Basel, de Verpecz ezúttal a helyén volt.

VÉDÉS 47’
Verpecz, Debrecen
Chipperfield lövését védte magabiztosan.
KÖZÉPKEZDÉS 46’
Debrecen
Irány a szépítés!

45+1. PERC: Vége az első félidőnek. 1-0-ra vezet a Basel, holott a Loki egészen könnyedén megszerezhette volna a vezetést, ha egy kicsit jobban figyel.

45. PERC: 1 perc lesz a hosszabbítás.

44. PERC: Mijadinoszki az utolsó pillanatban tisztázott a kapu előtt egy beadást követően.

LES 43’
Shaqiri, Basel
Valóban előrébb volt a védőknél.

41. PERC: Közben két mérkőzés befejeződött: a Partizan Belgrád idegenben is győzni tudott 2-1-re a Helsinki JK ellen, és simán továbbment. A Zenit Szentpétervár az idegenbeli 0-0 után hazai pályán Danny góljával 1-0-ra legyőzte a román Unirea Urzicenyt, így továbblépett.

39. PERC: Shaqiri lőtte rá 20 méterről a labdát, jól vágódott lefelé, de még így is fölészállt.

36. PERC: Coulibaly lőtt estében a kapura, egy perccel korábban Inkoom elsodorta Laczkót a 16-oson belül, a visszajátszás pedig igazolta, hogy járt volna a 11-es a Debrecennek.

34. PERC: Óriási helyzet maradt ki. Shaqiri könnyen fűzte be a jobb oldali védőket, középre adott, de Zoua közelről a kapufát találta telibe.

LES 32’
Coulibaly, Debrecen
Nem volt lesen a francia-szenegáli.

31. PERC: Innen már nehéz lesz, mindenesetre bosszantó, hogy a gólhelyzeteket kihagytuk, ők pedig egy buta figyelmetlenség miatt már nyeregben érezhetik magukat.

26. PERC: Egy szöglet után középről érkezett a beadás, amire négy baseli is felugrott fejelni, így tett Verpecz is. Ő azonban rosszul jött ki a kapuból: az első fejes még a kapufáról kijött, utána azonban ott termett Atan, és Varga már nem tudta megakadályozni abban, hogy a kapuba vágja a labdát. 1-0, összesítésben 3-0!

Ápolás 26’
Verpecz
A gól előtti szituációnál esett rosszul.
GÓÓÓL 26’
Atan, Basel
Nagy kavar után lőtt a kapuba.

25. PERC: Egy gyors baseli kontra után Bernáth mentett az utolsó pillanatban.

21. PERC: Megint egy nagy lehetőség előtt állt a Debrecen, rövid időn belül harmadszor alakult volna ki 100 százalékos helyzet, de Varga mindhárom alkalommal botrányos megoldást választott. Nagyon kár érte… Megindult volna Yannick, majd Kulcsár, de a passzok nem jutottak el hozzájuk. Amikor meg lőni kellett volna Vargának, nem tette.

LES 20’
Kulcsár, Debrecen
Varga ismét rosszkor passzolt.
LES 19’
Czvitkovics, Debrecen
Varga lövés helyett adta le neki, lesre.

17. PERC: Chipperfield harmadszor fejelhetett, most Shaqiri beadása után, szerencsére ismét mellé célzott.

14. PERC: Ismét debreceni támadás, melynek végén Yannick a bal oldalról csúnyán mellélőtt.

SZÖGLET 13’
Debrecen
Coulibaly lövését ütötte ki Contanzo.

13. PERC: Coulibaly hatalmas ziccert hibázott, miután Yannick és Kulcsár összjátéka után hozzá került a labda. 10 méterről a kapusba lőtte a labdát. Óriási ziccer volt.

12. PERC: Kiegyenlített a küzdelem, a debreceniek mennek előre, de eddig jól állnak a svájci védők.

SÁRGA LAP 11’
Inkoom, Basel
Yannickot húzta vissza.

8. PERC: Tembo vitte el a jobb oldalon a labdát zavartalanul, be is adta középre, Chipperfield alig fejelt fölé…

6. PERC: Laczkót keresik a debreceniek, és a szélső eddig jó labdákat ad. Őrizze meg jó szokását.

4. PERC: Egy Kulcsár-Safari ütközetnél máris megfigyelhettük a magyar és a nemzetközi foci közötti különbséget. Kulcsár egy csellel elvihette volna a labdát a védő mellett, de szinte lepattant róla, mind fizikailag, mind az önbizalom hiánya miatt.

3. PERC: A debreceni szöglet után a kipattanó labdából indított nagyon gyors kontrát a Basel, és a bal oldalról leadott Shaqiri-lövés alig ment mellé. Tembo életveszélyes lehet megindulásaival.

SZÖGLET 2’
Debrecen
Laczkó harcolta ki, Czvitkovics lőtte be.
SZÖGLET 1’
Basel
Tembo végezte el, veszélytelen volt.

1. PERC: Olyan nagyon nem hozta lázba a meccs a helyieket, “harmadház” fogadta a csapatokat.

KÖZÉPKEZDÉS 1’
Basel
Elkezdődött a visszavágó!

Kezdőcsapatok:

FC Basel: Costanzo – Inkoom, Cagdas Atan, Abraham, Safari – Yapi-Yapo, Huggel, Tembo, Shaqiri, Chipperfield – Zoua. Vezetőedző: Torsten Fink

Debreceni VSC: Verpecz – Bernáth, Komlósi, Mijadinoszki, Laczkó – Kiss Z., Czvitkovics, Varga J. – Kulcsár T., Coulibaly, Yannick. Klubmenedzser: Herczeg András

Csoda kellene a Debrecennek ahhoz, hogy továbbjusson a következő körbe, és várhassa a pénteki sorsolást. A párharc első meccsét ugyanis a Megyeri úti stadionban a Basel nyerte meg 2-0-ra. Ha nem esik a svájciak második gólja a 94. percben, talán még beszélhetnénk a bravúr lehetőségéről, így viszont mindez merész álmodozásnak tűnik.

Az első meccs összefoglalóját megtekintheti ITT!

A gólokat itt láthatják:

A Loki kezdőcsapatában ezúttal ott lesz Laczkó Zsolt is, aki nem játszott az egy héttel ezelőtti találkozón. A kapuban ismét Verpecz István áll majd, Malinauskas csak cserepados lesz. Érdekesség, hogy a svájciaknál csak a kispadon kap helyet Frei.

A játékvezető az orosz Vlagyiszlay Bezborodov.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik