Foci

Maradonát kirúgták

A szövetség áthidalhatatlan problémákra hivatkozva nem hosszabbította meg az isteni Diego szerződését.

Mint ismert, az Argentin Labdarúgó Szövetség (AFA) a posztján hagyta volna a legendát a németek elleni 4-0-s vereséget követően is és bizalmat szavazott volna a szakembernek újabb négy évre, egészen a Brazíliában rendezendő 2014-es világbajnokságig.

Egyetlen kikötése volt csupán az AFA-nak, hogy Maradona változtasson a stábján. Az egykori kiváló játékos ebbe nem ment bele, így véget ért a Maradona-korszak Argentínában, az utódáról egyelőre még nem döntöttek.

Diego Armando Maradona 2008 novemberében vette át a stafétabotot Alfio Basile-től a válogatott élén és három győzelemmel indult kapitányi munkája. Ekkor azonban az albiceleste 6-1-re kikapott Bolíviától elszenvedve a csapat legsúlyosabb vereségét, két fordulóval a világbajnoki selejtezők vége előtt pedig az is benne volt a pakliban, hogy pótselejtezőre készülnek Messiék, de két újabb sikerrel egyenes ágon kvalifikálta magát az együttes a dél-afrikai seregszemlére.

A vébén a csoportkörben előbb Nigéria (1-0), majd Dél-Korea (4-1) és Görögország (2-0) is fejet hajtott az argentinok előtt, a Mexikó elleni nyolcaddöddöntőben pedig némi bírói segédlettel lett meg a továbbjutást eredményező 3-1 – mint ismert, Carlos Tévez első gólja előtt méretes lesen állt.

A negyeddöntőben aztán összeomlott a csapat és a fiatal német legénység 4-0-ra kiütötte a dél-amerikaiakat, akik így esélyesként már a legjobb nyolcban búcsút intettek Dél-Afrikának. Maradona legnagyobb kritikájaként azt rótták fel, hogy kihagyta a keretből Cambiassót és Zanettit.

A Diego Maradona távozásával megüresedő argentin kispadra még nincs meg az utód, a helyi média szerint a korábban a Boca Juniorst irányító Carlos Bianchi a legnagyobb favorit. Rajta kívül az Estudiantes trénere, Alex Sabella, az Independiente korábbi mestere, Americo Gallego, a korábbi szövetségi kapitány, Marcelo Bielsa és a játékosként a River Plate-ben, az Interben és a válogatottban is megforduló Ramon Diaz nevét említik még, mint lehetséges befutó.

Argentínára legközelebb a Copa America küzdelmei várnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik