Foci

A világbajnokság legnagyobb kapusbakijai

Az elmúlt egy hónap vébémeccsein sokszor a kapusokon múlt minden, néhányan azonban negatív főszereplők lettek.

Nem egyszerű a kapusok élete. Ha egy hálóőr hibázik, az többnyire egy kapott gólt eredményez. Nem volt ez másképp Dél-Afrikában sem, ahol ötös listánk két tagja is már egy meccs után kijátszotta magát a kezdőből a Jabulani miatt.

5. Fernando Muslera (Uruguay)

Az uruguayi kapus bravúrt bravúrra halmozott az egész vébén, nem kis szerepe volt abban, hogy a dél-amerikai együttes a torna végéig érdekelt volt a sorozatban. A bronzmeccsen aztán őt is elérte a végzet, miután társai hősiesen fordítottak a németek ellen 1-0-ról, az 56. percben elnézett egy beadást, amit Jansen köszönt szépen, és egyenlített.

4. Vincent Enyeama (Nigéria)

Szegény, szegény nigériai kapus. A Hapoel Tel-Aviv alkalmazásában álló 27 éves portás az első meccsen kifogta az argentinok szemét, majd a második csoporttalálkozón, Görögország ellen is partiban tartotta emberhátrányban lévő csapatát – egészen a 71. percig. Ekkor azonban egy távoli löket kipattant a páncélmellényéről épp a kapu előtt ólálkodó Vaszileiosz Toroszidisz elé, a görög játékos pedig megnyerte a meccset az övéinek. Nigéria csoportutolsóként búcsúzott a tornától.

3. Ejdzsi Kavasima (Japán)

A japán hálóőr is tulajdonképpen egyszer hibázott, az azonban egyből vereséget eredményezett. A hollandok ellen pazarul tartotta magát az ázsiai együttes, ám Wesley Sneijder az 53. percben védhetetlennek tűnő gólt ragasztott a hálóba. A visszajátszásokból azonban kiderült, erről szó sem volt, középre tartó löketét Kavasima egyszerűen rossz helyre ütötte, elsőként továbbjuttatva ezzel az oranjét.

2. Faouzi Chaouchi (Algéria)

Algéria kapusának mindössze egy meccs jutott, Szlovénia ellen ügyesen kijátszotta magát a kezdőből. A két csapat egy rendkívül rossz, igazi 0-0-s meccset játszott amin igazából egyik együttes sem érdemelte meg az egy pontot sem, Chaouchinak pedig nem sok dolga akadt, ám még azt sem látta el. Robert Koren, a szlovén csapatkapitány a 79. percben unta meg a dolgokat és lőtt, a kapus pedig csúnyán elnézte a védhető löketet, így a labda a hálóban kötött ki. A továbbiakban Mbolhi bravúrjait követhettük nyomon.

1. Robert Green (Anglia)

Nem lehetett nehéz kitalálni ki kerül nem túl dicső listánk élére. Green USA ellen beszedett potyája azóta is téma a világ sportsajtójában, főleg, hogy angol kapusról van szó. A West Ham United portását a szigetországi lapok rendesen lehúzták, miután bevédte Dempsey távoli lövését, Fabio Capello kritikája azonban kimerült annyiban, hogy többet nem védett a világbajnokságon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik