Foci

A csalódottak mérkőzése?

Uruguay meglepően messzire jutott, Németország lenyűgözte a szurkolókat. Mégis „csak” a harmadik hely maradhat nekik.

Sokan szokták mondani, hogy a bronzmeccsnek már nincsen sok értelme, de a tény attól még tény marad: ma este eldől, hogy ki a világbajnokság harmadik legjobb csapata. Önmagában meglehetősen megtisztelő cím, de miután a csapatok ilyen közel jártak a döntőhöz, sokszor a csalódottság érzetével szoktak pályára lépni. Mivel azonban a vesztenivaló is kisebb, könnyedén kisülhet belőle egy felszabadult, görcsösség nélküli mérkőzés.

20:30 Uruguay-Németország, Port Elizabeth

Uruguay útja nem volt a legnehezebb az egyenes kieséses szakaszban, ennek ellenére korántsem érdemtelenül jutottak elődöntőbe. A nagyon jól szervezett, főleg Forlan és Suazo révén az ellenfél kapuja előtt is veszélyes alakulat aztán a hollandok előtt fejet hajtott, de még az utolsó pillanatokat is izgalmassá tették a 3-2-es vereséggel végződő összecsapáson. Ráadásul az első két holland gól gyanús körülmények között esett, de a 3,5 milliós lélekszámú dél-amerikai ország válogatottja azért nem szorul vigasztalásra: kontinensükről Brazíliát és Argentínát is megelőzték, és régen látott magasságokba repítették a Celestét.

A harmadik hely megszerzése újabb nagy büszkeséget jelentene az együttes számára, amely egy mai vereség esetén is a torna nagy meglepetéscsapata maradna.

Ismét a gárda segítségére lehet Suarez, aki eltiltása miatt volt kénytelen kihagyni az elődöntőt, meglehetősen nagy érvágást okozva így az „uruknak”. Cserébe viszont Forlan játéka vált bizonytalanná, sérülése miatt már a hollandok elleni mérkőzés végén le kellett cserélni. Az akkor sérülés miatt kimaradó Lugano visszakerülhet a védelem közepére.

Németország a torna egyik legmeggyőzőbb játékát mutatta Ausztrália, Anglia és Argentína ellen, Spanyolországgal szemben azonban teljesen jogos volt a veresége. Az elődöntőben az addig mutatott formájukat megközelíteni sem tudta Joachim Löw együttese, persze ebben a meccset végig irányító és kezében tartó spanyol válogatottnak is szerepe volt.

Négy éve, a hazai rendezésű világbajnokságon is a harmadik helyért mérkőzött a Nationalelf, akkor 3-1-re múlták felül a portugál válogatottat. A mostani fiatal csapat saját maga számára rakta olyan magasra a lécet, hogy akár a 2006-os eredmény megismétlése is csalódás lehet, de ettől függetlenül a német szurkolók mindenképpen bizakodva tekinthetnek a jövőbe.

Klose számára biztosan lesz tétje a mérkőzésnek, hiszen a világbajnokságokon szerzett 14 góljával mindössze egy találattal van elmaradva a rekordtartó brazil Ronaldo mögött. A Bayern támadója a mai mérkőzésen így akár be is foghatja, vagy át is veheti a vezetést Ronaldótól, ehhez azonban játszania kell: a baj csak az, hogy sérülés miatt kérdéses a pályára lépése. Ugyanígy, Khedira és Özil is problémákkal küszködik, Thomas Müller viszont visszatérhet eltiltása után.

A csapatok eddigi mérkőzései:

A-csoport:
Uruguay – Franciaország 0-0
Dél-Afrika – Uruguay 0-3
Mexikó – Uruguay 0-1

Nyolcaddöntő:
Uruguay – Dél-Korea 2-1

Negyeddöntő:
Uruguay – Ghána 1-1, tizenegyesekkel 4-2

Elődöntő:
Uruguay – Hollandia 2-3

D-csoport:
Németország – Ausztrália 4-0
Németország – Szerbia 0-1
Ghána – Németország 0-1

Nyolcaddöntő:
Németország – Anglia 4-1

Negyeddöntő:
Argentína – Németország 0-4

Elődöntő:
Németország – Spanyolország 0-1

A mérkőzést a hir24-en, élő, szöveges közvetítés formájában követheti figyelemmel!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik