Foci

FIFA: Ezentúl több bíró lesz, vagy jön a technika

A következő világbajnokságon már más lesz a játékvezetői rendszer.

Átgondolják a videobíró alkalmazásának lehetőségét és a bírók létszámának növelését – jelentette be a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség csütörtökön

“Azt kell mondanom, hogy ez az utolsó vb, amelyen még a jelenlegi rendszer működik – fogalmazott Jerome Valcke, a FIFA főtitkára a BBC-nek adott interjújában. – A játék felgyorsult, a labda hihetetlen sebességgel száll, a bírók pedig idősebbek, mint a futballisták, tehát segítenünk kell nekik, tennünk kell valamit.”

Valcke szerint a szabályalkotásért felelős szervezet, az International Football Association Board (IFAB) októberben tárgyalhat először a leendő módosításokról.

A dél-afrikai tornán az uruguayi Jorge Larrionda a német-angol nyolcaddöntő első félidejében, 2-1-es német vezetésnél nem adta meg Frank Lampard teljesen szabályos gólját, mert nem látta, hogy a labda több mint fél méterrel túljutott a gólvonalon. A találkozót 4-1-re nyerték a németek.

Olasz kollégája, Roberto Rosetti az ezt követő argentin-mexikói összecsapás első félidejében, 0-0-s állásnál “juttatta” előnyhöz Diego Maradona együttesét azzal, hogy megadta Carlos Tévez fejesgólját, pedig a támadó az átadás pillanatában méteres lesen állt. Ezt a mérkőzést 3-1-re nyerte Argentína.

Az elmúlt idényben az Európa Ligában alkalmazták az úgynevezett ötbírós rendszert, amelyben a játékvezetők nem kettő, hanem négy asszisztens segítségével vezették a találkozókat, a két plusz segítő a 16-os vonalában, az alapvonalnál helyezkedett el. Ezt a módszert tovább tesztelik, a következő szezonban a Bajnokok Ligájában és az Eb-selejtezőkön is alkalmazzák..

Ajánlott videó