Foci

Uruguay – Hollandia 2-3

Fokváros, Green Point Stadion, 62 479 néző

Összefoglaló:

A fair play szelleme mindenképp azt diktálná, ha a holland csapat egyes tagjai kicsit magába néznének, elvégre Van Bommel, Boulahrouz vagy Robben részéről a “túlzott magabiztosság” jegyében telt el ez a találkozó. Nem volt túl szimpatikus egy-egy megmozdulásuk, de kétségtelen, hogy remek focistákról van szó.

Remek a holland válogatott is, hiszen ebben az évben még egyszer sem kaptak ki, sőt, mind a 10 meccsüket megnyerték.

Uruguay kiválóan küzdött, és a hosszabbítás perceiben még esélye volt az egyenlítésre is. 3-2-es holland vezetésnél ugyanis egy beadás alighanem Van Bommel kezéről pattant le, és az elmaradt szabadrúgás egy újabb esély lett volna számukra. Nem ítélték meg, de a dél-amerikaiak két “kezezős” utolsó esélyt már nem kaptak meg a sorstól (Luis Suarez ezt a kártyát már kijátszotta Ghána ellen).

Hollandia tehát győzött, harmadszor került világbajnoki döntőbe. Sikerük azt jelenti, hogy a világbajnokságok történetében először fordul majd elő, hogy egy európai csapat a kontinensen kívül nyer aranyérmet.

A narancsmezesek ellenfele a Németország-Spanyolország találkozó győztesen lesz.

Eredmény: Uruguay – Hollanda 2-3 gólok: Forlan, M. Pereira, illetve Sneijder, Robben, Van Bronckhorst

A SZÉPÍTŐ TALÁLAT MAXI PEREIRA RÉSZÉRŐL:

95. PERC: Három percet jelzett a bíró, ötöt hosszabbított, de vége lett annak az öt percnek is. VÉGE A MÉRKŐZÉSNEK, DÖNTŐBEN HOLLANDIA!

SÁRGA LAP 94’
Van Bommel, Hollandia
Reklamálásért.

91. PERC: Nagyon szép szabadrúgás-kombináció után egy mélységi passz került Maxi Pereirához, aki ballal nagyon szépen tekerte Stekelenburg mellett a kapuba a labdát. 2-3!

GÓÓÓL 91’
Uruguay
Maxi Pereira tekerte ballal a kapuba.

91. PERC: Van Bommel Fernandezzel ütközött, és mikor mindketten elestek, Van Bommel utánarúgott az uruguayinak, megtorlatlanul.

CSERE 89’
Hollandia
Elia jött be Robben helyett.
LES 89’
Uruguay
Abreu beadása lesen ért három urut is.
SZÖGLET 89’
Uruguay
Nem volt veszélyes korner.

88. PERC: Van der Vaart kavart, és lőtt középről, Muslera ismét résen volt.

87. PERC: Robben teljesen egyedül ment a kapura, de hatalmas helyzetben nagyképű megoldást választott, Muslera pedig leszedte a gyenge emelését.

ROBBEN GÓLJA:

86. PERC: Boulahrouz fejelte haza Stekelenburgnak a lasztit, utóbbi éppenhogy elérte, majdnem közbeavatkozott Maxi Pereira.

CSERE 84’
Uruguay
Diego Forlan helyett Fernandez a pályán.

82. PERC: Robben húzta meg a jobb oldalon, Sneijdertől kapta vissza a labdát, de lyukat rúgott, és Muslera menteni tudott a védőkkel együtt.

80. PERC: Robben gólja a vb-k történetének 2200. találata.

SÁRGA LAP 78’
Boulahrouz, Hollandia
Nyújtott lábbal tiport.
CSERE 78’
Uruguay
A. Pereira helyett Abreu a pályán.
LES 77’
Van Persie, Hollandia
Robben adta későn a labdát.

SNEIJDER GÓLJA:

72. PERC: Még fel sem ocsúdtak az uruguayiak, amikor Kuyt iramodott meg a bal oldalon, felnézett, kinek adja be. Ketten is ugrottak a magasba, de a labda Robben fejére szállt, ő pedig, ha már ott járt, befejelte csapata harmadik gólját. 1-3, eldőlni látszik!

GÓÓÓL 72’
Robben, Hollandia
Befejelte Kuyt bal oldali beadását.

69. PERC: Jól adogattak a hollandok a 16-os környékén, már majdnem elvesztették a labdát, és talán Kuyt előtt is nagyobb lehetőség alakult volna ki, ha Sneijder hagyta volna neki a Jabulanit. Ezt gondoltuk a támadásnak ebben a századmásodpercében, de amikor Sneijder eltekerte a labdát az előtte álló védő mellett, már mást gondoltunk, különösen akkor, amikor a labda egy védő lábát érintve a hálóban kötött ki. 2-1 a hollandoknak!

GÓÓÓL 69’
Sneijder, Hollandia
16 méterről tekert a kapuba.

67. PERC: Nagy passzt kapott Van der Vaart, de lövése Musleráról kijött, a túloldalon Robben a kipattanót csúnyán fölélőttte.

VÉDÉS 67’
Muslera
Van der Vaart lövését tolta ki.

68. PERC: Bizony Forlannak ez a szabadrúgása is veszélyes volt, így jobb, ha a holland védők vigyáznak, a hátralévő időben hol követnek el szabálytalanságot.

VÉDÉS 67’
Stekelenburg, Hollandia
Forlan szabadrúgását védte bravúrral.
SZABADRÚGÁS 65’
Uruguay
Van Bommel és Caceres ütközött.
SZÖGLET 63’
Hollandia
Nagy passzolgatás után jöhetett.

61. PERC: Uruguay most veszélyesebben játszik, izgalmas félóra elé nézünk.

59. PERC: Úgy tűnik, ez a szögletek félideje, de eddig még nem sikerült veszélyes helyzetet teremteni a kornerek után.

SZÖGLET 59’
Hollandia
Robben elől mentettek nagy nehezen.
SZÖGLET 57’
Uruguay
Forlan ívelt be természetesen.

55. PERC: Sneijder ívelt be egy szabadrúgást, Mathiejsen csúsztatta meg, de fejese elhagyta az alapvonalat.

SZÖGLET 52’
Hollandia
Veszélytelen próbálkozás volt.

51. PERC: Majdnem ajándékba adott egy gólt Hollandia az ellenfélnek. Boulahrouz eladta a labdát,de Stekelenburg időben kapcsolt, és tisztázott, így azonban üres maradt a kapu. Cavani ívelt, ahelyett, hogy Forlannak adta volna a labdát. A kapu felé tartó labdát végül Van Bronckhorst passzolta szögletre.

SZÖGLET 51’
Uruguay
Van Bronckhorst tisztázott.

50. PERC: Van der Vaart nagy lelkesedéssel vetette be magát a küzdelmekbe, a hollandok pedig magukhoz ragadták a kezdeményezést is.

46. PERC: Az üzbég játékvezető rekordot állított be azzal, hogy egy világbajnokságon 5 meccset vezetett. Ez korábban csak a 2006-os vb-n jött össze egy argentin és egy mexikói sporinak.

KÖZÉPKEZDÉS 46’
Hollandia
Indul a második félidő.
CSERE 46’
Hollandia, a szünetben
De Zeeuw helyett Van der Vaart

Helyzetjelentés:

Nem úgy indult a meccs, mint amelyiken a szépség, a gyönyörűség szavakat használjuk majd, ehhez képest – köszönhetően a két bombagólnak – ezeket kell elővennünk. Két villanás, két egyéni megoldás, amely meghatározza eddig a világbajnoki elődöntőt.

Tudjuk, hogy a “ha” a fociban sem létezik, de elképzelhető, Van Bronckhorst és Forlan nélkül egy békés 0-0-nál tartanánk jelenleg. Nem így van, és ennek örüljünk.

A hollandok a vezető gól után egyébként elkényelmesedtek, és mivel nagyon nyomtak az uruk, érett a gól is. Ki más szerezte volna, mint Forlan. Már négygólos a vébén.

Itt lendül lövésre a lába a gól előtt:

45+1. PERC: Vége az első félidőnek!

FORLAN EGYENLÍTŐ GÓLJA:

44. PERC: Megvan tehát Forlan első olyan vb-gólja, amelyet nem afrikai csapat ellen szerzett.

SZABADRÚGÁS 43’
Uruguay
32 méterre a kaputól, jobbra.

42. PERC: Gyönyörű góllal egyenlítettek a dél-amerikaiak. Forlant nem állították meg középen, egyet fordult, megtolta a labdát, majd Heitinga mellett 23 méterről óriási gólt rúgott a kapu közepébe. Stekelenburg már nem tudott beleérni. 1-1!

GÓÓÓL 40’
Forlan, Uruguay
Nem léptek ki, rá, bevágta.
VÉDÉS 40’
Muslera, Uruguay
Kuyt lövését védte.

38. PERC: 57 százalékban birtokolja a labdát Hollandia, de ez a szám sokkal magasabb volt percekkel korábban.

LES 36’
Hollandia
Van Persie maradt elöl.

35. PERC: Cavani húzta meg a labdát a 16-oson belül a jobb oldalon, ketten várták középen, de hosszan szöktette magát. Egy perccel később A. Pererira lőtt középről, Stekelenburg védett.

33. PERC: Két veszélyes próbálkozása volt az uruknak, először Cavani esett el gyanús körülmények között, másodszorra Van Bommel mentett Forlan elől, aki így nem kapta meg a labdát a kapu előtt.

ITT VAN A HOLLANDOK VEZETŐ TALÁLATA, LEHET GYÖNYÖRKÖDNI:

SÁRGA LAP 28’
Caceres, Uruguay, Sneijder, Hollandia
De Zeeuwot rúgta le, utóbbi pedig reklamált!

27. PERC: Caceres nagyon nagy erővel találta el De Zeeuw arcát, aki aztán még kitámasztani sem tudott a földre esés pillanatában, ijesztő jelenet volt.

Ápolás 27’
De Zeeuw, Hollandia
Caceres arcba rúgta ollózásakor.
SZÖGLET 27’
Uruguay
Forlan adta középre.

24. PERC: A gól megfogta az uruguayi csapatot, ez nem is csoda. Váratlan volt, amolyan hidegzuhany Van Bronckhorst bombája.

SÁRGA LAP 21’
M. Pererira, Uruguay
Robben esett el, ismét.
SZÖGLET 21’
Hollandia
Kétszer is jöhetett a beadás!

19. PERC: Giovanni Van Bronckhorst De Zeeuw-től kapta a labdát a bal oldalon, és 35 méterről lövésre vállalkozott, a bal oldali löket elemi erővel csapódott Muslera kapujának bal felső sarkába. Ezt nem lehetett védeni. 0-1! A vb talán legszebb találata!

GÓÓÓL 18’
Van Bronckhorst, Hollandia
Óriási gólt ragasztott a kapuba!!!

15. PERC: Uruguay köztársasági elnöke a világbajnokság nyitónapja óta minden reggel felhívja a válogatottat, és szavaival biztatja a fiúkat a jó szereplés érdekében. Úgy tűnik, sikeres ösztönzés az elnök megkülönböztetett figyelme.

LES 13’
Forlan, Uruguay
Egy picivel előrébb volt az Atletico játékosa.

13. PERC: Sneijder lőhetett középről, de a lövése Van Persienben elakadt.

LES 12’
Cavani, Uruguay
Jó döntés.

9. PERC: A sárga lapokat az előző kör végén eltörölték, így ha ma valaki kap egyet, játszhat a döntőben vagy a bronzmérkőzésen. Ennek a hollandok örülhetnek igazán, hiszen a brazilok elleni mérkőzésen az összes pályán lévő játékosnak volt már a neve mellett egy figyelmeztető kártya.

6. PERC: A. Pereira emelte kapura a labdát a pálya közepéről, de Stekelenburg akkor is visszaért volna, ha az ívelés kapura ment volna. De nem ment.

5. PERC: Uruguay a 11., Hollandia a 9. világbajnokságán vesz részt.

4. PERC: Robben megindulása után Sneijder ívelte be a labdát, Muslera kiütött, de éppen Kuyt, ő pedig egyből lőtt, fölé.

2. PERC: Uruguay nyerte meg az első labdarúgó vébét, 1930-ban Perut 1-0-ra, Romániát 4-0-ra, Jugoszláviát pedig 6-1-re verték meg.

1. PERC: Uruguay jelenleg a 16. helyen áll a világranglistán, Hollandia pedig a 4. hely birtokosa.

KÖZÉPKEZDÉS 1’
Uruguay
Elkezdődött az első elődöntő!

A himnuszokat hallgatjuk.

Uruguay 60, Hollandia 32 éve jutott be utoljára a világbajnoki döntőbe.

Pillanatokon belül kezdődik Uruguay és Hollandia összecsapása. A sors fintora, hogy a kék-fehérek közül éppen az aktuális holland gólkirály hiányzik. Ő Luis Suarez, az Ajax Amsterdam csatára.

Kezdőcsapatok:

Uruguay: Muslera – Godin, Victorino, M. Pereira, Caceres – Gargano, A. Pereira, Perez, Arevalo Rios – Cavani, Forlan. Szövetségi kapitány: Oscar Taberez

Hollandia: Stekelenburg – Heitinga, Mathijsen, Van Bronckhorst, Boulahrouz – Van Bommel, De Zeeuw – Sneijder, Robben, Kuyt – Van Persie. Szövetségi kapitány: Bert Van Marwijk

Uruguay 40 éve jutott utoljára világbajnoki elődöntőbe. Drámai csatában, 11-esekkel búcsúztatta Ghána együttesét. Emlékezhetünk, hogy a 121. percben Asamoah Gyan kihagyta azt a büntető, amelyet Suarez gólvonalon bemutatott kezezése alapján ítélt meg a játékvezető. Luis Suarez értelemszerűen kihagyja a mai találkozót, de a FIFA döntése értelmében a döntőben már játszhat – feltéve, ha eljut odáig a dél-amerikai csapat.

Az a csapat, amelyeiket kétségtelenül ő és Diego Forlan repít. Forlan eddigi világbajnoki góljait kizárólag afrikai csapatok ellen szerezte? 2002-ben Szenegál, míg ebben az évben Dél-Afrika és Ghána ellenében.

Hollandia 1978 után juthat világbajnoki döntőbe, elődöntőt háromszor játszott (1974, 1978, 1998). A két csapat 1974-ben találkozott egymással, akkor 2-0-ra a hollandok nyertek, az uruguayi csapatban pályára lépett az a Pablo Forlan nevű védő, aki történetesen Diego Forlan édesapja.

Az uruknál egyébként Fucile sem léphet pályára sárga lapok miatt, míg a másik oldalon van der Wiel és De Jong hagyja ki a meccset ilyen okok miatt. A meccs kezdetéig kérdéses volt a csapatkapitány, Lugano játéka is, aki a ghánaiak ellen sérült meg.

Hollandia 2010-ben kilenc meccset játszott, mind a kilencet megnyerte, míg Uruguay (a La Celeste) a legutóbbi hét meccsén veretlen (5 győzelem és 2 döntetlen a mérleg).

Érdekesség, hogy a játékvezető az a Ravhsan Irmatov lesz, akit igencsak gyakran foglalkoztatnak ezen a világbajnokságon. Ő vezette az előző körben az Argentína-Németország találkozót is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik