Foci

Paraguay – Spanyolország 0-1

Johannesburg, Ellis Park Stadion

Összefoglaló:

Ha azt vesszük, hogy végül mindkét oldalon kimaradt a 11-es, és a spanyolok nem kaptak meg egy jogos büntetőt, igazságos eredmény született. Az ibériaiak mindenképpen többet tettek a győzelemért, Paraguay jobbára a védekezésre rendezkedett be.

Cardozo sír, ezt tette például a japán Komano, a ghánai Gyan is, ők már kihagytak büntetőt ezen a világbajnokságon. Kihagyott már David Villa is, de ő képes volt öt gólt szerezni egyéb úton-módon a tornán.

Casillas ismét bizonyította, hogy Victor Valdes és Reina mellett nem véletlenül van még mindig ott a keretben, és annak elején. Paraguay még a 88. percben is egyenlíthetett volna, de Santa Cruz és Barrios is Casillasba lőtte a labdát.

Ez azt jelenti, hogy a világbajnokságon a legjobb négy között három európai és egy dél-amerikai csapat szerepel majd.

Eredmény: Paraguay – Spanyolország 0-1 (0-0) gól: David Villa (82.)

Az elődöntő párosítása: Németország – Spanyolország, Uruguay – Hollandia

95. PERC: VÉGE A MÉRKŐZÉSNEK, SPANYOLORSZÁG KÉSZÜLHET NÉMETORSZÁG ELLEN!

Ápolás 91’
Sergio Ramos
Santana sípcsontja találta el a szemét.

90. PERC: 3 percet hosszabbít a játékvezető.

VÉDÉS 89’
Casillas, Spanyolország
Barrios, majd Santa Cruz lövését védte!!!!

DAVID VILLA TALÁLATA:

SÁRGA LAP 88’
Santana, Paraguay
Busquetset könyökölte le.

PUYOL ÉS CARDOZÓ HARCA:

82. PERC: Iniesta játszotta tisztára magát, vitte középre, majd Pedrónak passzolt. Ő ellőtte, a kapufáról kivágódó labda David Villát találta meg. Villa lőtt, a labda először a bal kapufára, majd a jobbra pattant, ezután kötött ki a hálóban. Vezetnek a spanyolok! 0-1!

CSERE 84’
Paraguay
Barrios a pályán Caceres helyén.
CSERE 83’
Spanyolország
Puyol helyett Marchena.
GÓÓÓL 82’
David Villa, Spanyolország
Pedro kapufája után vágta a hálóba.

80. PERC: Nagyon izgalmas 10 perc maradt hátra, a spanyolok semmiképpen sem szeretnének a 11-esekre támaszkodni. A 60. perc tájékára visszagondolva elképzelhető, hogy Paraguay sem.

CSERE 75’
Spanyolország
Xabi Alonso helyett Pedro.

75. PERC: Xavi lőtt 20 méterről, alig mellé.

SZÖGLET 74’
Spanyolország
Két alkalommal is próbálkoztak.
CSERE 72’
Paraguay
Santa Cruz jött be Valdez helyett.
SÁRGA LAP 71’
Paraguay
Morel kapott lapot.

XABI ALONSO KIHAGYOTT 11-ESE:

CARDOZO ELHIBÁZOTT BÜNTETŐJE:

65. PERC: NOS, ELKÉPESZTŐ JELENETEK ZAJLOTTAK A PÁLYÁN! És akkor finoman fogalmaztunk. Először Paraguay jutott büntetőhöz, miután Pique lerántotta Cardozót. Teljesen egyértelmű eset volt. Casillas hatalmas bravúrral fogta a labdát.

Egy perccel később a másik oldalon Villa és Alcaraz ment a labdáért, Villa rutinosan elesett, a játékvezető ismét a büntetőpontra mutatott. Xabi Alonso állt oda, be is lőtte a 11-est, de a játékvezető visszafújta azt, mert valaki belépett a büntetővonalon belülre. A megismételt büntetőt azonban Xabi Alonso elhibázta, Villar kivédte. Más kérdés, hogy a védés után kipattanó labdára érkeztek a spanyolok, Ramos lábát pedig elhúzta Villar. Ezért bizony járt volna a büntető, de ekkor már nem fújt a játékvezető. Hihetetlen pillanatok voltak ezek.

SÁRGA LAP 63’
Busquets, Spanyolország
Eldobta a labdát.
CSERE 64’
Paraguay
Barreto le, Vera be!
VÉDÉS 63’
Villar
Iniesta lövését védte!
SZÖGLET 62’
Spanyolország
Kétszer is lőhettek a spanyolok!
VÉDÉS 61’
Villar, Paraguay
Kifogta Xabi Alonso második 11-esét.
SÁRGA LAP 60’
Alcaraz
Lerántotta Villát.
TIZENEGYES 60’
Spanyolország
Villát takarította el Alcaraz.
VÉDÉS 58’
CASILLAS, Spanyolország
Cardozo 11-esét védte.
SÁRGA LAP 58’
Spanyolország, Pique és Caceres (Paraguay).
Lerántotta Cardozót, utóbbi reklamálásért.
TIZENEGYES 58’
Paraguay
Pique lerántotta Cardozót.
SZÖGLET 57’
Paraguay
Sergio Ramos fejelte szögletre.
CSERE 56’
Spanyolország
Torres helyett Fabregas érkezett.
SZABADRÚGÁS 54’
Spanyolország
Xabi Alonso ívelt volna, Morel fejébe lőtte.

51. PERC: A paraguayi védelem továbbra is jól áll a lábán, 5-3-ban védekeznek, hihetetlen precizitással. Egy váratlan villanás eredményezhet szabálytalanságot, és ez teremthet lehetőséget a spanyoloknak szabadrúgás vagy esetleg egy büntető formájában.

47. PERC: Még egy adat a statisztika szerelmeseinek: Spanyolország elvesztette utolsó három olyan vébé-meccsét, amelyet szombaton rendeztek, sorrendben OIaszország (1994), Nigéria (1998) és Dél-Korea ellen (2002).

46. PERC: Spanyolország az utolsó 11 olyan vébé-mérkőzésén, amelyen a félidő 0-0-s eredményt mutatott, csak egyet nyert meg. Az utolsót, a portugálok elleni találkozót.

KÖZÉPKEZDÉS 46’
Spanyolország
Lesz-e gól a meccsen?

Helyzetjelentés: Nagyon kemény ellenfél Paraguay, mesterien védekeznek, és nem tudja Spanyolország azt a játékát játszani, amelyet tud. Gerardo Martino nem véletlenül változtatott hat helyen a kezdőcsapatban.

Ez már előrejelezte azt, hogy taktikailag egy teljesen más paraguayi csapat rohan majd ki a pályára. Rohantak is, nagy elánnal vetették magukat a küzdelmekbe, és Valdez lesgólja (nem ő volt lesen, hanem carodoz, aki végül nem avatkozott játékba), és számtalan megmozdulása azt a bizonyos vékony jeget szimbolizálja.

Kérdés, jön-e a második félidőben Llorente, és meddig marad a pályán az eddig önmagát kereső Fernando Torres. Majd meglátjuk!

45+1. PERC: Vége az első félidőnek.

45+1. PERC: Valdez indult el, lerázta Puyolt is, és 17 méterről elvállalta. Nem lett belőle semmi, pedig ígéretes kontra volt.

45. PERC: 1 percet hosszabbít a guatemalai bíró.

42. PERC: Itt bizony egy egyéni villanás dönthet. Valdez életveszélyes, Torres még mindig nem találja magát, de mivel tömik a csapattársak, még meg is találhatja.

LES 41’
Paraguay
Valdez maradt elöl, igaz, Cardozo volt lesen.
SZABADRÚGÁS 39’
Spanyolország
Xavi ívelte be, mentettek a védők.

33. PERC: Ez a szabadrúgás is a sorfalról pattant le. Egy perccel később Iniesta iramodott meg a jobb oldalon, de beadása elszállt mindenki mellett. Már ha az egy szem Torres a mindenkit jelenti.

SZABADRÚGÁS 32’
Spanyolország
Morel szabálytalankodott, 23 méter a táv!

DAVID VILLA KÜZD A LABDÁÉRT:

SZABADRÚGÁS 30’
Spanyolország
Xavi lőtte, de nagyon rossz volt, Morel ért bele.

29. PERC: Xavi egy szemvillanás alatt felpörgette magának a középen kapott labdát, és ráemelte a kapura. Fölészállt. Mármint a labda.

28. PERC: Előbb Villa, majd Torres villant meg, de mindketten sokáig tartották a labdát, ha hamarabb szabadulnak tőle, talán veszélyesebb helyzet alakult volna ki. De az sem biztos.

SZÖGLET 26’
Spanyolország
David Villa szólója után mentettek.

25. PERC: Riveros adta el a labdát, de a Xavi nem tudta Torresnek adni a labdát.

24. PERC: Igen csapongó a játék, ahogy mondani szokás, egymás hiáiból élnek a csapatok. Ebből nem lesz 0-4.

21. PERC: Alcaraz veszélyeztetett, a másik oldal pedig ellentámadásba lendült, de a dél-amerikaik nagyon gyorsan visszarendeződnek.

18. PERC: A spanyol válogatott eddig összesen 1 sárga lapot kapott Dél-Afrikában, Xabi Alonso, neki vigyáznia kell ezen a találkozón. A másik oldalon Riveros, Santa Cruz és Vera kell, hogy jobban figyeljen.

16. PERC: Érdekesség, hogy Paraguay kezdőcsapatában sem Lucas Barrios, sem Santa Cruz, sem Vera, sem Benitez nem szerepelt, ez azért meglepő, mert ők eddig alapemberek voltak.

Ápolás 15’
Santana, Paraguay
Vérzik az orra, ápolják.

15. PERC: Nem tudja a játékát játszani a spanyol csapat eddig, a paraguyiak nagyon nehéz feladat elé állítják Xaviékat.

SZABADRÚGÁS 11’
Paraguay
A spanyol térfél közepéről Morel rúgta.

10. PERC: Riveros fejelhetett, de fölément a labda. Spanyolország még sohasem jutott be világbajnokságon a legjobb négy közé, holott 8 alkalommal már próbálkozott. 1950-ban azért volt ott, mert csak négycsapatos volt a vb.

8. PERC: A kis szöglet után érkezett a beívelés, de mindenki feje felett elszállt. Egy perccel később Casillas bizonytalankodott, de végül az előre merészkedő Valdezről ment ki a labda, és következhetett a kirúgás.

SZÖGLET 7’
Spanyolország
Xabi Alonso lövése vágódott le.

5. PERC: Rendkívül agresszíven lép fel a paraguayi csapat, de ez nem jelent durvaságot, a középpályán egyből megtámadják a spanyol passzkirályokat.

4. PERC: Rég játszott ilyen “öreg” spanyol válogatott, a csapat játékosainak átlagéletkora 27 év és 213 nap.

2. PERC: A győztes Németországgal játszik a döntőbe jutásért.

1. PERC: Meglepő, de az első lövés a paraguayiaké, Santana lőtte rá, de Casillas biztosan védett.

KÖZÉPKEZDÉS 1’
Paraguay
Elindult az utolsó negyeddöntő.

Kezdőcsapatok:

Paraguay: Villar – Veron, Morel, Da Silva, Alcaraz – Barreto, Santana, Caceres, Riveros – Valdez, Cardozo. Szövetségi kapitány: Gerardo Martino

Spanyolország: Casillas – Pique, Puyol, Capdevila, Sergio Ramos – Iniesta, Xavi, Alonso, Busquets – David Villa, Torres. Szövetségi kapitány: Vicente del Bosque

Mindkét válogatott és ország spanyolul beszél, de a két nemzet labdarúgása nem sokban hasonlít egymásra. Amíg a dél-amerikaiak a védekezésre építenek, addig a spanyolok a rövid passzos támadójáték hívei.

A két csapat eddig háromszor találkozott egymással, 1998-ban a világbajnokságon, majd 2002-ben egy barátságos találkozón egyaránt 0-0-ra végeztek, míg a koreai-japán világbajnoki fellépésen 3-1-re győztek a spanyolok.

A spanyol csapat 1986 óta nem veszített dél-amerikai csapat ellen a világbajnokságokon. Mexikóban a brazilok győztek 1-0-ra. Paraguay Aureliano Torres sérülése miatt aggódhatnak, no meg Xavi és Iniesta miatt, ők ketten Gerardo Martino szövetségi kapitány szerint a spanyolok motorjának tekinthetőek, őket kell leginkább kikapcsolniuk a fiúknak.

Paraguay egyetlen gólt kapott eddig a világbajnokságon, még De Rossi szerezte az olaszok részéről az első csoportmeccsen. Igaz, a spanyolok is csak két gólt kapta, még a nyitómeccsen a svájciaktól (0-1), valamint a nyolcaddöntőben Chile ellen (1-2).

A mérkőzés győztese Németországgal csap össze a döntőbe jutásért.

A játékvezető a guatemalai Carlos Batres, aki mellesleg kutató hazájában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik