Foci

Foci vb: Ismétli-e magát a történelem?

2006-ban Németország a negyeddöntőben búcsúztatta Argentínát. Ma ismét összecsapnak.

A negyeddöntők talán legjobban várt mérkőzését rendezik ma délután, amikor két végső győzelemre is esélyesnek tartott alakulat találkozik egymás ellen. Argentína és Németország számára is csalódás lenne a búcsú, de egyik eredmény sem számítana meglepetésnek. Annál inkább, ha este Spanyolország nem tudna túllépni az esélytelenebbnek tartott Paraguay együttesén. A tegnapi Hollandia-Brazília mérkőzés után újabb európai-dél-amerikai párharcokkal folytatódik a világbajnokság.

16:00 Argentína-Németország, Fokváros

Argentína a négy évvel ezelőtti világbajnokságon az első helyen jutott tovább csoportjából, a legjobb 16 között Mexikót búcsúztatta, a negyeddöntőben pedig Németország várt rá. Csakúgy, mint most. Persze az akkori eredménnyel nyilván nem egyeznének ki Tevezék, ugyanis tizenegyesekkel búcsúztak a tornáról, egy feszült hangulatú mérkőzést hagyva maguk után. Az akkori emlékek még most is éreztethetik hatásukat, felvezetésként Schweinsteiger ostorozta az argentinok „provokatív stílusát”, de Maradona sem maradt adós a válasszal, amit a habitusára jól jellemző, „Mi a baj Schweinsteiger, ideges vagy?” kiszólással zárt le. Azt persze az argentinok kapitánya is tudja, hogy ma nehezebb meccs vár rájuk, mint az eddigi fellépéseik voltak, az igazi teszt most érkezhet el a világbajnokság előtt sokat bírált Maradona számára is. Fontos lesz, hogy a német kontratámadások ellen hatékony védelmet tudjanak a pályára küldeni, ezt nehezítheti, hogy Samuel játéka még mindig kérdéses, miután a Mexikó elleni találkozót is ki kellett hagynia sérülése miatt. Helyettese ismét Burdisso lehet.
Németország a torna előtt, ha nem is volt esélytelenként kezelve, de sokan felrótták nekik, hogy túl sok átlagos és tapasztalatlan játékos szerepel a keretükben. A Nationalelf a pályán cáfolt, a Szerbia elleni kisikláson kívül magabiztosan nyerték a meccseiket, az angolokkal szemben elért 4-1-es győzelem alkalmából pedig a kétkedőket is meggyőzhették. Olyan fiatal játékosok, mint Özil és Müller segítségével veszélyes kontratámadásokra képesek, de az idősebb korosztályhoz tartozó Klose is bizonyította hatékonyságát a kapu előtt. A csapatkapitány Philipp Lahm szerint az argentinok a brazilokkal, spanyolokkal és hollandokkal együtt az angolokénál erősebb szintet képviselnek, és örülne neki, ha egy ilyen csapatot is le tudnának győzni. Most itt a lehetőség Joachim Löw együttese számára, mindenképpen parázs hangulatú mérkőzésre számíthatunk. A szövetségi kapitány dolgát nem nehezíti sérülés vagy eltiltás, az angolok ellen is jól bevált együttesét küldheti pályára.

Út a negyeddöntőig:

B-csoport:
Argentína – Nigéria 1-0
Argentína – Dél-Korea 4-1
Görögország – Argentína 0-2

Nyolcaddöntő:
Argentína – Mexikó 3-1

D-csoport:
Németország – Ausztrália 4-0
Németország – Szerbia 0-1
Ghána – Németország 0-1

Nyolcaddöntő:
Németország – Anglia 4-1

20:30 Paraguay-Spanyolország, Johannesburg, Ellis Park

Paraguay története során első alkalommal szerepel a világbajnokság legjobb nyolc csapata között, és már önmagában ez tiszteletre méltó eredmény. A legtöbb vélemény szerint a mai mérkőzés lesz a végállomás a La Albirroja számára, hiszen a végső győzelemre is esélyesnek tartott spanyolokkal kell találkozniuk. Ráadásul Gerardo Martino csapata nem volt túl meggyőző a Japán elleni nyolcaddöntő során, csak tizenegyesekkel tudtak túllépni ázsiai ellenfelükön. Igaz, céljukat így is elérték, továbbjutottak, és most a győzelmi kényszer okozta nyomás nélkül léphetnek pályára az elődöntőbe kerülésért. Ne feledjük, hogy Paraguay eddig mindössze egyetlen gólt kapott, azt is egy szögletrúgás után. Nem villognak viszont a támadók, utolsó két mérkőzésükön nem szereztek gólt, az összesen három góljukból kettőt Szlovákia ellen értek el. Sérült vagy eltiltott játékos nincs a keretben, ráadásul visszatérhet a középpályára Victor Cáceres, aki a nyolcaddöntő során eltiltását töltötte.
Spanyolország ráijesztett szurkolóira a svájciaktól elszenvedett vereség után, de azóta esélyeshez méltóan, három győzelemmel javított az Európa-bajnok. A nyolcaddöntőben Portugália ellen mérkőztek, és bár nem minden nehézség nélkül, de megérdemelten nyertek 1-0-ra. Spanyolországot a mai mérkőzés egyértelmű esélyesének tartják, Vicente Del Bosque számára Torres gyenge formája okozhat fejtörést: a Liverpool támadója még nem lőtt gólt a tornán, miközben csatártársa, Villa már négy találatnál jár. Ennek ellenére Torres minden bizonnyal ma is a kezdőcsapatban kap helyet, így ugyanaz az összeállítású együttes veheti fel a harcot, mint amelyik Portugália ellen is tette. Raul Albiol továbbra is sérült, eltiltott azonban nincs a csapatnál, sőt: szinte hihetetlen, de eddigi négy mérkőzésük során mindössze egyetlen sárga lapot gyűjtöttek be, amelyet Xabi Alonso kapott Portugália ellen. A párharc győztesére Argentína vagy Németország vár az elődöntőben.

Út a negyeddöntőig:

F-csoport:
Olaszország – Paraguay 1-1
Szlovákia – Paraguay 0-2
Paraguay – Új-Zéland 0-0

Nyolcaddöntő:
Paraguay – Japán 0-0, tizenegyesekkel: 5-3

H-csoport:
Spanyolország – Svájc 0-1
Spanyolország – Honduras 2-0
Chile – Spanyolország 1-2

Nyolcaddöntő:
Spanyolország – Portugália 1-0

A világbajnokság mérkőzéseit a hir24-en, élő, szöveges közvetítés formájában követheti figyelemmel!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik