Foci

Uruguay – Dél-Korea 2-1

Port Elizabeth, Nelson Mandela Bay, 39 000 néző

Összefoglaló:

Dél-Korea megnehezítette Uruguay dolgát, teljesen egyenrangú ellenfele volt a kékeknek. Egy nagyon jó meccset láthattunk, a dél-amerikaiak megérdemelten szerezték meg a győzelmet.

Luis Suarez az első félidőben még egy védelmi hibát követően, az egyenlítést követően viszont nagyon is saját klasszisa nyomán lőtt gólt.

Uruguay 1970 után jutott a legjobb nyolc közé. 1930-ban és 1950-ben világbajnoki címet nyertek, idén ehhez azért nagy bravúrra lenne szükség.

Eredmény: Uruguay – Dél Korea 2-1 gólok: Suarez (2), illetve Csung Jong

93. PERC: VÉGE A MÉRKŐZÉSNEK, URUGUAY A 8 KÖZÖTT, 1970 ÓTA ELŐSZÖR!

90. PERC: Három perce maradt Koreának, hogy egyenlítsen!

88. PERC: Nagy koreai helyzet maradt ki, Dong Gook egyedül maradt a 16-oson belül, de a Muslera beleért a labdába, amely így lelassult, és Lugano a gólvonal előtt el tudta hozni azt.

CSUNG JONG FEJESE:

CSERE 85’
Dél-Korea
Ki Hun jött be, Szung Jong le.
CSERE 84’
Uruguay
Suarez helyett Fernandez érkezett.
SÁRGA LAP 83’
Yong Pjo, Korea
Perezt állította meg.

82. PERC: Forlan második szöglete után a bal oldalon helyezkedő Suarezhez került a labda. Egyet tolt rajta, egy testcsellel közelebb ment, bent volt már a 16-oson belül, majd gyönyöráen tekerte Szung Rjong mellett a labdát a kapuba. Mesteri találat volt, ez Suarez harmadik gólja volt a világbajnokságon.

GÓÓÓL 81’
Uruguay
Suarez parádésan lőtt a kapuba!
SZÖGLET 80’
Uruguay
Perez harcolta ki, Forlan adta be. Kétszer is.

CSUNG JONG GÓLJA:

76. PERC: Az uru szöglet nem volt veszélyes, a védők kifejelték a labdát. A visszaívelés azonban meleg volt. Az egyik koreai védő bent ragadt, így az ilyen esetekben 99 százalékban lesen maradó támadó (jelen esetben Suarez) ezúttal nem volt lesen. Suarezt meglepte a labda, nem tudott élni a lehetőséggel. Továbbra is szakad az eső a pályán.

CSERE 74’
Uruguay
A. Pereira helyett Lodeiro.
SZÖGLET 73’
Uruguay
Luis Suarez lövését mentette Rjong.

69. PERC: Nagyon paprikás meccs lett ebből. Egy bal oldali szabadrúgás után ívelte be Park a labdát a 16-oson belülre, ott Muslera rosszul jött ki a kapujából, és a felugró Csung Jong egy másik koreai játékos kíséretében fejelt a kapuba. Ezúttal hibázott Lugano, mert lemaradt emberéről. 1-1!

SÁRGA LAP 69’
Du Ri, Korea
Talpalásért.
GÓÓÓL 67’
Dél-Korea
Csung Jong fejelt a kapuba.

64. PERC: A közönség hullámzik, de nem azért, mert a meccs unalmas lenne – számunkra legalábbis egyáltalán nem az.

63. PERC: Továbbra is Korea támad, Uruguay három csatára az elmúlt percekben egyáltalán nincs foglalkoztatva, Tabarez kissé idegesen is nézelődik a pad előtt.

CSERE 61’
Dél-Korea
Jae Szung jött le, Dong Gook be!
VÉDÉS 59’
Muslera, Uruguay
Park fejelt, kissé gyenge erővel.

58. PERC: Most már számszerűen is többet próbálkozott Korea, ők 9, az uruguayiak 7 alkalommal lőttek kapura.

55. PERC: Dél-Korea határozottan aktívabb, folyamatosan nyomás alatt tartja ellenfelét, az uru védelem egyelőre jól áll a lábán.

SZÖGLET 54’
Dél-Korea
A beívelés után Muslera mentett szögletre.
SZABADRÚGÁS 53’
Dél-Korea
Perez szabálytalankodott.

51. PERC: Lugano, az uruk csapatkapitánya nagyszerűen irányítja a védelmet. A szöglet után ő mentett. Egy perccel később egy koreai beívelést viszont Lugano félig-meddig rosszul fejelt ki, Pak Csu Jung lőhetett tiszta helyzetből, de nagyon fölébombázott a srác.

SZÖGLET 50’
Dél-Korea
Csu Jung elől mentettek.

49. PERC: Eladta a labdát az egyik koreai védő, Suarez csapott le rá, Cavani a bal, Forlan a jobb oldalon nyargalt. Suarez önző volt, és 18 méterről gyenge lövés eresztett el, passzolni kellett volna. Talán a csúszós talajban bízott Suarez.

CSERE 46’
Uruguay
Victorino érkezett Godin helyett a szünetben.

46. PERC: A szünetben nagy változás állt be – az időjárásban: elkezdett esni az eső. Váratlanul érkezett a csapadék, kérdés, kinek kedvez majd ez.

KÖZÉPKEZDÉS 46’
Uruguay
Indul a második félidő.

Helyzetjelentés: Uruguay jobban játszik és azonnal megbüntette Korea egyetlen igazán nagy védelmi megingását. Szung Rjong talán azért engedte el a labdát, mert az egyik védője felemelte a kezét, talán még mondott is valamit a kapusnak. Ez azt jelenthette, hogy a védők jeleztek, nyugodtan hagyhatja a labdát – csakhogy a koreai védők nem figyeltek eléggé, a szemfüles Suarez érkezett a jobb oldalon, és nem hibázott.

Ezt követően Dél-Korea próbálkozott, de a második félidőben határozottabban kell tennie mindezt, ha akar még valamit kezdeni ezen a vébén.

45+1. PERC: A játékvezető 1 perc hosszabbítás után véget vetett az első félidőnek!

SZABADRÚGÁS 45’
Dél-Korea
Pak Csu Jong belelőtte a sorfalba.

44. PERC: Maxi Pereira emelgetett a koreai védők között, és úgy tűnt, az egyik ázsiai kezéhez ért a labda, a játékvezető nem fújt. Elmaradt bünti! Az ellentámadás végén veszélyes szabadrúgáshoz készülhetett Korea.

41. PERC: Csa Du Ri lőtt messziről, jól csapódott le – a kapu mögé.

SÁRGA LAP 38’
Dzsung Vu, Dél-Korea
Cavanit találta el a lába.

37. PERC: Aki továbbjut, készülhet az Egyesült Államok-Ghána meccs győztese ellen!

36. PERC: Ígéretes koreai támadást láthattunk, de Csa Du Rin kicsit hosszan kapta a labdát, és így elhalt az igyekezet.

34. PERC: A stadionban 18 fokot mérnek, kellemes, napos időben fociznak a felek, 82 százalékos páratartalom mellett.

32. PERC: Pak Csu Jong lőtt 17 méterről, alig tévesztett célt.

30. PERC: Park rohant a bal oldalon, ha már reklamáltunk, nagyon gyorsan szaladt, sietett valahová, nem véletlenül. Végül beadta középre, de ott kivágta Arevalo Rios.

29. PERC: Fucilének nagyon sok dolga van, a bal oldalt egyáltalán nem foglalkoztatja Korea.

A GÓL UTÁNI ELSŐ MÁSODPERCEK:

LES 27’
Uruguay
Suarez lépett ki lesen. Csakhogy nem volt az!

27. PERC: Némileg furcsa, de 53 százalékban Korea birtokolja a labdát.

24. PERC: Maxi Pereira lőtt kapura egy formás támadás végén, de lövése lepattant a védőkről.

21. PERC: Láthatóan megviselte Koreát a bekapott gól, az uruguayiak fölényben játszanak.

SUAREZ GÓLJA, SZUNG RJONG HIBÁJÁT KÖVETŐEN:

17. PERC: Suarez egyébként az Ajax focistája, a holland csapat annak ellenére lett második hazája bajnokságában, hogy 100 gól felett végzett – köszönhetően Suareznek is.

SZABADRÚGÁS 15’
Uruguay
Forlan ívelte be 36 méterről, bal oldalról.

15. PERC: Nagyon jól zár az uru védelem, nemhiába úszták meg eddig gól nélkül a francia, mexikói, dél-afrikai rohamokat.

SZÖGLET 12’
Dél-Korea
Fucile szabadított fel.

8. PERC: Nagyon szépen adogattak a koreai középpályások, de a védőik nem álltak a helyzet magaslatán. Az uruguayi támadók szoros őrizet mellett építették a támadást, megjáratták a labdát úgy, hogy Forlan a bal oldalra sodródott ki. Egy csel után be tudta középre adni a Jabulanit, de ott nem érkezett senki. Szung Rjong kivetődött, de elengedte a labdát maga előtt, azt hitte feltehetően, hogy nem érkezik senki a túloldalon. Érkezett. Luis Suarez volt az, aki az üres kapuba lőtt. Gyors volt, vezetnek a kék-fehérek. 1-0!

GÓÓÓL 8’
Suarez, Uruguay
Belőtte az üres kapuba.
VÉDÉS 6’
Szung Rjong
Forlan erőtlen lövését fogta a védők mögött.

5. PERC: Pak Csu Jong lőtte a szabadot, a kapufát találta el, nagy helyzet volt!

SZABADRÚGÁS 4’
Dél-Korea
Parkot vágta fel M. Pereira. 19 méter!

2. PERC: A két csapat eddig négy alkalommal találkozott egymással, mindannyiszor Uruguay győzött. Vébén egyszer futottak össze, 1990-ben, akkor Fonseca góljával nyertek a kékek.

KÖZÉPKEZDÉS 1’
Dél-Korea
Cél a 8 közé jutás!

Érkeznek a csapatok, hamarosan a himnuszok következnek, majd a nyolcaddöntők első találkozója Port Elizabethből.

Kezdőcsapatok:

Uruguay: Muslera – Lugano, Godin, Fucile, M. Pereira – Perez, A. Pereira, Arevalo Rios – Cavani, Forlan, Suarez. Szövetségi kapitány: Oscar Tabarez

Dél-Korea: Szung Rjong – Yong Jung, Jong Pjo, Dzsung Szu, Du Ri – Dzsung Vu, Jae Szung, Szung Jong, Csung Jong – Park – Pak Csu Jong. Szövetségi kapitány: Jung Moo Huh

Sokak szerint most kezdődik a dél-afrikai világbajnokság. Kétségtelen, a csoportkörök végén már nincs taktikázás, itt már kizárólag a győzelem megszerzése lehet minden csapat célja.
Könnyű ág meccsével nyitnak a nyolcaddöntők, már ha könnyűnek nevezzük az Uruguay-Dél-Korea-Egyesült Államok-Ghána négyest. Ugyanis a két találkozó győztese az elődöntőért játszhat a későbbiekben.

Uruguay Portugália mellett az egyetlen csapat, amelyik még nem kapott gólt a világbajnokságon. Franciaországgal, Mexikóval és Dél-Afrikával küzdöttek az A-csoportban, elsőként jutottak tovább, míg Dél-Korea a B-csoportban Nigériával, Görögországgal és Argentínával meccselt és lett második helyezett.

Uruguay kétszeres világbajnok, de az újkori labdarúgásban nem sok szerep jutott neki, sőt, a vébére is csak pótselejtezőn jutottak ki – ilyetén valóban meglepő az eddigi menetelésük.
Dél-Korea már nemcsak hazai pályán képes bizonyítani, de kevesen gondolják azt, hogy 2002-höz hasonlóan ismét elődöntőt játszhatnak. Már az uruk kiverése is meglepetés lenne.

A játékvezető a német Wolfgang Stark lesz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik