Foci

Foci vb: csak most kezdődik a tánc

Vége a számolgatások idejének a labdarúgó világbajnokságon: aki hibázik, csomagolhat. Már ma ketten jutnak erre a sorsra.

A csoportmérkőzések befejezése után szombattól megkezdődik a vb második szakasza. Itt már nem lehet, nem érdemes számolgatni, spekulálni, hiszen a képlet teljesen egyszerű: minden hátralévő mérkőzésen döntés születik, és csak a győztes maradhat továbbra is versenyben a világbajnoki címért. Döntetlen esetén természetesen kétszer tizenöt perces hosszabbítás következik, aranygól nincs. Ha itt sem születik döntés, a megszokott módon jöhetnek a tizenegyesek.

Mivel az egyenes kieséses szakasz menetrendje már pontosan ismert, így az „ágrajz” alapján az is tudható: a ma pályára lépő csapatok közül az egyik biztosan elődöntős. Az Uruguay-Dél-Korea és az Egyesült Államok-Ghána mérkőzés győztesei július 2-án, pénteken találkoznak a negyeddöntőben.

16:00 Uruguay-Dél-Korea, Port Elizabeth

Uruguay csapatának minden oka megvan a magasan szárnyaló önbizalomra, vereség és kapott gólt nélkül léptek túl a csoportjukon. A Franciaország elleni 0-0 alkalmával úgy tűnt, leginkább a biztonsági játékra törekednek, és bár a meccs folyamán 10 emberre fogyatkoztak, így is sikerült pontszerzéssel kezdeniük a tornát. A házigazda Dél-Afrika sima, 3-0-s legyőzése már jelezte, hogy Forlanékkal számolni kell a későbbiekben is. Mexikó ellen egy döntetlen is elég lett volna a csoportelsőség biztosításához, de nem bízták a véletlenre, és Suarez góljával 1-0-ra nyertek. Oscar Tabárez szövetségi kapitány szerint csapata mindenki számára nehéz ellenfél lesz, és ez az eddigiek alapján nem is vitatható. Uruguay nem csak a Forlan-Suarez-Cavani támadóhármas potenciáljában bízhat, de szervezett csapatjátékában, és eddig még gólt sem kapó hátsó alakzatában is. A kétszeres világbajnok legutóbb 1990-ben tudott részt venni a világbajnokság nyolcaddöntőjében, most akár még merészebb céljaik is lehetnek.
Dél-Korea göröngyösebb úton jutott el a legjobb 16 közé, amibe belefért az argentinok elleni 4-1-es vereség is. A továbbjutást Görögország 2-0-s legyőzésével alapozták meg, de Nigéria ellen, az utolsó csoportfordulóban majdnem kicsúszott a kezükből. Az ottani 2-2-es döntetlen viszont azt jelentette, hogy a csoportfavorit Argentína mögött az ázsiai csapat nyerte a versenyfutást a második helyért. A koreaiak a mostani alkalmon kívül eddig egyetlen alkalommal élték túl a csoportkört, akkor hazai pályán egészen az elődöntőig jutottak. Most, távol az otthontól egy hasonló eredmény nagy bravúrnak számítana. A csapat legnagyobb sztárja, a Manchester Unitedben szereplő Park Ji-Sung szerint mostantól minden fellépésüket fináléhoz illően kezelik. 16 órától kiderül, hogy a mai „finálé” a befejezés is lesz-e egyben, vagy újabbak is várnak a csapatra.

A két csapat eddigi eredményei:

Uruguay – Franciaország 0-0
Dél-Afrika – Uruguay 0-3
Mexikó – Uruguay 0-1

Dél-Korea – Görögország 2-0
Argentína – Dél-Korea 4-1
Nigéria – Dél-Korea 2-2

20:30 Egyesült Államok-Ghána, Rustenburg

Az Egyesült Államok továbbjutását mintha csak Hollywoodból rendezték volna, Donovan utolsó percekben született gólja egészen a C-jelű négyes első helyéig repítette őket az Algéria elleni találkozón. Egészen addig úgy tűnt, az amerikaiak képtelenek megnyerni utolsó csoportmérkőzésüket, és ezzel elbukják a továbbjutást. Bob Bradley csapata egy igazi futballnemzetet, Angliát utasította maga mögé, és már önmagában ez a tény is sokatmondó. Az angolok ellen elért döntetlen jelölte ki az utat a legjobb 16 felé, a második körben, Szlovénia ellen azonban egy félidő alatt kerültek két gólos hátrányba. Innen küzdötték vissza magukat, és bár végül csak egy pontot szereztek, 2-2-nél szabályosnak tűnő góljukat nem adta meg a játékvezető. Az eddigiek alapján kijelenthető, hogy a harci szellem még nehezebbnek tűnő helyzetekben sem fog lankadni a csapaton belül. A jó dél-afrikai szereplés egyébként nem előzmény nélküli: a 2009-es Konföderációs-kupán a fináléba jutott az Egyesült Államok csapata, miután Spanyolországot búcsúztatta az elődöntőben. Eltiltás vagy sérülés nem nehezíti a dolgukat. Robbie Findley letöltötte sárga lapok miatti eltiltását, Onyewu pedig ismét a kezdőcsapatban kaphat helyet, a védelem közepén.
Ghána válogatottja számára sem volt izgalom nélküli a továbbjutás, az utolsó körben a németek elleni vereséggel könnyen körön kívül találhatták volna magukat, de mivel Szerbia is botlott, a „Fekete csillagok” becenevű csapat tovább táplálhatja az afrikai reményeket. A rendező földrész egyetlen képviselőjeként a legjobb 16 közé jutott ghánaiak győzelemmel indultak a tornán, a szerbek elleni siker után azonban hiába játszottak sokáig emberelőnyben, Ausztrália válogatottja ellen csak 1-1-es döntetlenre futotta. A németek elleni vereség benne volt a pakliban, de ha Szerbia kiegyenlít az ausztrálok elleni mérkőzés végén, Boatengék már otthonról nézhetnék a további küzdelmeket. Érdekesség, hogy bár meg tudják teremteni saját maguk számára a gólszerzési lehetőségeket, eddig csak büntetőből sikerült betalálniuk. Az alapcsapatban a többi továbbjutó együtteshez hasonlóan itt sem várhatóak jelentős változások, egyes hírek szerint viszont a nagy tehetségnek tartott Adiyiah akár be is kerülhet az eddig többet szerepeltetett Kwadwo Asamoah helyére.

A két csapat eddigi eredményei:

Anglia – Egyesült Államok 1-1
Szlovénia – Egyesült Államok 2-2
Egyesült Államok – Algéria 1-0

Szerbia – Ghána 0-1
Ghána – Ausztrália 1-1
Ghána – Németország 0-1

A világbajnokság mérkőzéseit a hir24-en, élő, szöveges közvetítés formájában követheti figyelemmel!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik