Foci

Szlovénia – Anglia 0-1

Port Elizabeth Stadium, Nelson Mandela Bay

Összefoglaló:

Anglia nem roppant össze a teher alatt, és ha nagy nehezen is, de továbbjutott a csoportból. Defoe kiváló választás volt Capello részéről, már az algériai csapat ellen is jól játszott. Szlovénia szerencsétlen módon esett ki, hiszen amikor lefújták a találkozót, még továbbjutónak mondhatták magukat.

Kek csapata akkor hibázott, amikor 2-0-s előnyét nem tudta megtartani az USA ellen. Anglia és az Egyesült Államok ellenfele a D-csoportból kerül ki, ahol Németország, Ghána, Szerbia és Ausztrália küzd a továbbjutásért.

A C-csoport végeredménye:

1. Amerikai Egyesült Államok 5 pont (4-3)
2. Anglia 4 pont (2-1)

3. Szlovénia 4 pont (3-3)
4. Algéria 1 pont (0-2)

94. PERC: VÉGE A MÉRKŐZÉSNEK, ÉS ELJÖTT A DRÁMA IS, HISZEN DONOVAN A 92. PERCBEN BETALÁLT ALGÉRIA KAPUJÁBA! EZ AZT JELENTI, HOGY AZ AMERIKAI EGYESÜLT ÁLLAMOK A CSOPORTGYŐZTES!

SZÖGLET 93’
Anglia
Joe Cole harcolta ki.

91. PERC: Az utolsó pillanatban mentett Upson, Matavz tisztán lőhetett volna kapura.

89. PERC: Anglia tartja az eredményt, valami nagyon váratlan eseménynek kellene bekövetkeznie ahhoz, hogy kiessen Capello csapata.

SZÖGLET 87’
Anglia
Heskey elől tisztáztak.
SZÖGLET 86’
Szlovénia
Birsa végezte el, Brecko fölélőtte.
CSERE 85’
Anglia
Defoe jött le, Heskey be.

83. PERC: Mindkét csapat 16-16 szabálytalanságot követett el eddig. Sportszerű találkozó.

SÁRGA LAP 81’
Dedics, Szlovénia
Lampardot vágta fel.
SÁRGA LAP 79’
Birsa, Szlovénia
Rálegyintett a bíróra.
CSERE 79’
Szlovénia
Kirm helyett Matavz a pályán.

77. PERC: Kicsit leült a találkozó, vagy ez csupán a vihar előtti csend? A másik találkozón folyamatosan támad az Egyesült Államok, igaz, egy-egy kontrára az algériai capatnak is futja.

75. PERC: Az angol szurkolók a himnuszba kezdtek, való igaz, már csak negyedóra van hátra a mérkőzésből.

72. PERC: Rooney tehát ezen a mérkőzésen sem szerez gólt, talán majd legközelebb. Ha lesz legközelebb!

CSERE 72’
Anglia
Rooney jött le, Joe Cole érkezett.

68. PERC: Hatalmas ziccer maradt ki az angolok kapuja előtt, rögtön három is. Novakovics kétszer, Dedics egyszer próbálkozott, Terryék nem voltak a helyzet magaslatán. James is a helyén volt, de leginkább a szlovének ügyetlenkedték el a dolgot.

65. PERC: Anglia döntésre vinné a dolgot, folyamatosan támadnak. Időközben a másik mérkőzésen Dempsey, a Fulham játékosa is 100 százalékos ziccerben hibázott, először a kapufát találta el, majd a visszapattanó labdát mellébombázta.

SZÖGLET 64’
Anglia
Lampard ismételt, Handanovics lehúzta.
SZÖGLET 64’
Anglia
Rooney elől mentettek.
SZABADRÚGÁS 63’
Anglia
Gerrard – ki más?
CSERE 62’
Szlovénia
Dedics érkezett Ljubijankics helyett.

57. PERC: Gerrard szögletét Terry fejelte kapura, nagy bravúrral védett a szlovén kapus. Egy percre rá Rooney kiugrott, nem volt les, de a Manchester sztárja kapufát lőtt. Még mindig nem megy neki!

SZÖGLET 57’
Anglia
Terry fejeést ütötte ki Handanovics.
SZÖGLET 57’
Anglia
Milner beadását fejelték ki.

55. PERC: Ljubijankiccsal meggyűlik a baja az angol védőknek, most 37 méterre a kaputól buktatták. Ha azonban kicsit közelebb történik meg hasonló eset, Birsa esetleges lökete életveszélyes lehet James számára.

53. PERC: James résen volt, nem pattant ki róla a kissé erőtlenül elvégzett szabadrúgás.

SZABADRÚGÁS 52’
Szlovénia
Terry volt a vétkes, jobbról jöhetett a szabad.
LES 49’
Rooney, Anglia
Lesen ugrott ki Defoeval együtt.

49. PERC: Anglia 54 százalékban birtokolja a labdát, eddig nyolc alkalommal vállalkoztak lövésre, ebből négyszer találták el a kaput.

SÁRGA LAP 48’
Johnson, Anglia
Színészkedésért.

46. PERC: 47 másodperc alatt gólt szerezhetett volna Anglia. Rooney azonnal elvégezte a szögletet, a labda Defoehoz perdült, aki nem volt lesen, könnyedén a hálóba kerülhetett volna a labda, de végül elkerülte a kaput nagyjából 38 centiméterrel.

SZÖGLET 46’
Anglia
Lyukat rúgott a szlovén védő.
KÖZÉPKEZDÉS 46’
Anglia
Indul a csoportkör utolsó félideje.

Anglia megérdemelten szerezte meg a vezetést, mert a játékosok láthatóan átérezték a meccs fontosságát: Rooney erőszakosan próbálkozik, miközben Milner a jobb oldalon tökéletesen játszik. Jelen pillanatban Anglia és Szlovénia a továbbjutó a csoportból, mert a másik mérkőzésen eddig nem született gól.

45. PERC: VÉGE AZ ELSŐ FÉLIDŐNEK, STARK HÁROM MÁSODPERCET HOSSZABBÍTOTT!

Ápolás 45’
Defoe, Anglia
Összefejelt Cesar könyökével.

42. PERC: Veszélyes volt, mert a bikalöket megpattant egy angol védőn, ami aztán a kapu előtt ólálkodó szlovén csatárok felé szállt, ők azonban lesen álltak. James azért biztos, ami biztos alapon beleöklözött a labdába.

SZABADRÚGÁS 42’
Szlovénia
Birsa 43 méterről állt oda.
SÁRGA LAP 41’
Jokics, Szlovénia
Johnsonba rúgott bele.

40. PERC: Suler rossz helyre fejelte a labdát, de Handanovics még elcsípte Rooney elől a Jabulanit.

37. PERC: Jermaine Defoe 12. válogatottbeli gólját szerezte, miközben a másik találkozón Altidore kihagyta a kihagyhatatlant.

SZÖGLET 36’
Anglia
Milner beadását “mellezte” ki.

ÍME DEFOE TALÁLATA:

33. PERC: Szlovénia hosszú idő után eljutott az angol 16-osig, igaz, ott elfogyott a tudomány, Upson szépen tisztázott.

30. PERC: Ezt nevezik tűzijátéknak: egy szlovén labdaeladás után Gerrard indult el középen, Defoenak passzolt, aki lőtt, Handanovics hatalmasat védett, a kipattanó labdát Rooney Gerrardnak passzolta, ő pedig 15 méterről bombázott, de Handanovics ismét fogta a labdát, amely aztán kiperdült a kezéből. No, de nem annyira, hogy a gólvonal előtt még ne tudta volna megkaparintani.

VÉDÉS 30’
Handanovics, Szlovénia
Defoe, majd Gerrard lövését védte!

29. PERC: Glen Johnson nagyon jól zárkózik fel a támadásokhoz, ezúttal ő adott középre, de Gerrardtól messze pattant a laszti, így nem tudott vele kapu felé fordulni.

27. PERC: Lampard nagy helyzetben lőtt fölé. Ugyanúgy Milner adta be a labdát, Defoe elől tisztáztak a védők, de a kipattanó Lampardhoz került, aki az üres kapu fölé bombázott. Anglia nagyon akar!

23. PERC: Milner tökéletesen húzta meg a jobb oldalon, nagyszerűen adott középre, ott pedig érkezett a már az előző találkozón is kifejezetten jól mozgó Defoe, és a kapuba vágta a labdát. Handanovics már csak beleérni tudott a Tottenham játékosának lövésébe.

GÓÓÓL 23’
Defoe, Anglia
Milner beadását vágta a kapuba!

21. PERC: Az Egyesült Államok közben gólt szerzett, de les miatt nem adta meg a játékvezető. Ez már a második szabályos találat, amit nem adtak meg az amcsiknak.

SZÖGLET 21’
Szlovénia
Birsa lőtte, a kipattanó után céloztak, mellé.

20. PERC: Glen Johnson lőtt kapura 20 méterről, tesztelte Handanovicsot, aki elsőre megfelelt a követelményeknek. A másik oldalon Ljubijankics indult meg, Terry az utolsó pillanatban mentett.

SZÖGLET 19’
Anglia
Ismét Gerrard, ezt kivágták.

18. PERC: Gerrard rúgta a szögletet, Terry fejelt, kicsit mellé, de ismét egy szlovén ért utoljára a labdába.

SZÖGLET 18’
Anglia
Rooney lőtt, egy védő mentett.

17. PERC: A mai a világbajnokság 13. napja, vajon kinek hoz szerencsét ez a szám?

16. PERC: Az USA-Algéria találkozót ITT követheti figyelemmel!

SZABADRÚGÁS 14’
Anglia
35 méterre a kaputól Lampard, a kapusba…

13. PERC: Anglia 13. alkalommal vesz részt vébén, Szlovénia másodszorra, 2002-ben mindhárom csoportmeccsét elvesztette.

11. PERC: Nem volt veszélyes az angol szöglet, pontosabban az lehetett volna az angoloknak, mert Novakovics megindult előre, végül Cole mentett.

SZÖGLET 10’
Anglia
Gerrard elől mentettek!

9. PERC: Szlovénia egyáltalán nem ijedős típus, most is láthatóan a győzelemre tör.

VÉDÉS 7’
James, Anglia
Birsa lőtt, de nem olyan erősen, James védett.

6. PERC: Anglia úgy juthat tovább, hogy nem nyert meccset, ez legutóbb 1998-ban Chilének sikerült.

4. PERC: Glen Johnson vágta fel Kirmet, de nem kapott érte lapot, holott azt érdemelt volna.

2. PERC: Mindkét csapat veretlen eddig a világbajnokságon.

1. PERC: Némiképp meglepő, de az angolok piros mezben és sportszárban játszanak.

KÖZÉPKEZDÉS 1’
Szlovénia
Elkezdődött a találkozó!

Kezdőcsapatok:

Szlovénia: S. Handanovics – Brecko, Suler, Cesar, Jokics – Koren, Birsa, Kirm, Radosavljevics – Ljubijankics, Novakovics. Szövetségi kapitány: Matjaz Kek

Anglia: James – A. Cole, Terry, Upson, Johnson – Gerrard, Lampard, Barry, Milner – Rooney, Defoe. Szövetségi kapitány: Fabio Capello.

A C-csoport állása két forduló után:
1. Szlovénia 4 pont (3-2)
2. Egyesült Államok 2 pont (3-3)
3. Anglia 2 pont (1-1)
4. Algéria 1 pont (0-1)

Vajon megesik-e az a szégyen az angol válogatottal, hogy már a csoportkörök után kiesik a világbajnokságon? Nem sok hiányzik ehhez, és ennek oka, hogy mind az USA (1-1), mind Algéria (0-0) ellen csak döntetlenre volt képes Fabio Capello csapata.

Az első meccsen Green, a másodikon James védett, előbbi nagyot hibázott, utóbbi nem, így feltehetően ismét a majd’ 40 éves Portsmouth-kapus áll majd a Háromoroszlánosok kapuja előtt. Maga Fabio Capello is engedményekre kényszerült a hírek szerint, de Rooneyt mentálisan felkészületlennek nevezte pár nappal ezelőtt.

Sokak szerint nem működik rendesen a Lampard-Gerrard páros a középpályán, ez csak azért furcsa, mert a selejtezők során imponáló magabiztossággal működött.

Szlovénia már kezében érezte a továbbjutást, hiszen az Algéria ellen aratott 1-0-s győzelem után már 2-0-ra vezetett az Amerikai Egyesült Államok ellen, de Donovanék egyenlíteni tudtak a második félidőben.

Matjaz Kek csapata ezzel együtt is kellemes meglepetés, nem volt véletlen tehát Oroszország kiejtése a pótselejtezők során. Ismét elég egy döntetlen számukra az üdvösséghez, bármilyen eredmény is szülessen az amerikai-algériai találkozón.

A játékvezető az igen tapasztalt német Wolfgang Stark, aki már tizenegy éve FIFA-kerettag.

Ajánlott videó

Ha azt gondoljuk, hogy a gyerekeink az iskolapadból kikerülve a XIX. századba lépnek ki, akkor ez a jelenlegi oktatási rendszer kiváló, hiszen nagyjából egy két évszázaddal ezelőtti világra készíti fel a fiatalokat – nyilatkozta a 24.hu-nak Balogh Péter (Petya), a Cápák között című üzleti showműsor alapembere. Interjú.