Foci

Chile – Svájc 1-0

Port Elizabeth, Nelson Mandela Bay, 30 000 néző

Összefoglaló:

Chile 20 alkalommal lőtt kapura a meccsen, ebből 7 alkalommal el is találták azt, miközben Svájc csak egyszer. A dél-amerikai csapat többet tett a gólszerzés érdekében, nem csupán a kiállítást követően. A svájciak természetesen okkal szomorúak, hiszen a bekapott gól lesgyanús szituáció után született.

Ráadásul Derdiyok lábában maradt az egyenlítés, igaz, ő már megtette a magáét a spanyolok ellen szerzett gól előkészítésekor.

Chile ezzel a győzelemmel hatpontos, és jó eséllyel pályázik a továbbjutásra. Igaz, az utolsó fordulóban Spanyolország ellen játszanak Valdezék.

A H-csoport állása:

1. Chile 6 pont 2-0 – 2 mérkőzés
2. Svájc 3 pont 1-1 – 2 mérkőzés
3-4. Honduras és Spanyolország 0-1 – 1 mérkőzés

93. PERC: VÉGE A TALÁLKOZÓNAK, GYŐZÖTT A DÉL-AMERIKAI CSAPAT!

SÁRGA LAP 92’
Valdivia, Chile
Színészkedésért.

90. PERC: Három perc lesz a hosszabbítás!

90. PERC: És Derdiyok is megtette: kihagyta a kihagyhatatlant, bal olalról érkezett a beadás, egy sarkazás után Derdiyok egyedül állt a kapu és a kapussal szemben, volt helye, volt ideje, de mellélőtte a labdát. Óriási egyenlítési lehetőség volt.

GONZALEZ GÓLJA:

89. PERC: Parades most egyedül vezette akapura, megcsinálta az utolsó cselt is, de mellélőtt, a második 100 százalékos helyzetét hagyta ki.

84. PERC: Meccslabdát hagyott ki Paredes, Gonzalez labdáját nagyon be akarta vágni a kapuba, ehelyett fölé lőtt. Federer pedig 6-0-val hozta a mindent eldöntő játszmát, így a következő körbe jutott.

SZÖGLET 83’
Svájc
Ilner harcolta ki.
CSERE 77’
Svájc
Barnetta helyett Bunjaku a pályán.
SZÖGLET 77’
Svájc
Teljesen ártalmatlan volt.

74. PERC: Valdivia egy lesgyanús helyzetben ugrott ki középen, a labdát eltolta Benaglio mellett, de kisodródott és hiába tátongott üresen a kapu, még be kellett adni középre, hogy valaki kihasználja a lehetőséget. Valdivia végül beívelte, Gonzalez pedig a földre fejelte a labdát, ami a lécet is érintve a hálóban kötött ki. Lichtsteiner majdnem hárította a lábával a fejest. Szerencsétlen a gól svájci szemszögből. 1-0!

GÓÓÓL 72’
Gonzalez, Chile
Valdivia beadását fejelte a kapuba.

BENAGLIO EGYIK VÉDÉSE:

70. PERC: Svájc Ausztrália példáját követi egyelőre, hiszen a Socceroshoz hasonlóan ők is emberhátrányban focizva tartják életben magukat.

69. PERC: Svájc megdöntötte Olaszország 550 perces rekordját, már ami a világbajnoki gólcsendet illeti. Immáron ők azok, akik nem kaptak gólt több mint 550 perce. Emlékezhetünk, hogy a négy évvel ezelőtti világbajnokságon a csoportmeccseket követően Ukrajna ellen 0-0-s végeredmény után csak 11-esekkel esett ki a Nati.

CSERE 68’
Svájc
Nkufo helyett Derdiyok érkezett.
SZÖGLET 67’
Svájc
Egy szabadba ért bele Bravo.
CSERE 65’
Chile
Paredes érkezik Fernandez helyett.

64. PERC: Federer 4-0-ra vezet a döntő szettben! Ő révbe ér, de mi lesz a svájci focistákkal?

62. PERC: Chile 5 sárga lappal, Svájc 3 sárga és 1 piros lappal büszkélkedhet, és még hátravan fél óra.

SÁRGA LAP 60’
Medel, Chile
Kiosztott egy pofont a 16-oson belül.
SÁRGA LAP 60’
Inler és Fernandez
Utóbbi nem játszhat a spanyolok ellen.
SZÖGLET 59’
Chile
Fernandez ívelt középre, alig mellé Gonzalez.

56. PERC: Benaglio óriásit védett. Grichting hibázott hatalmasat, Sanchez könnyedén elvette a labdát a védőtől, majd kicsit hosszan szöktette magát, de még kapura tudta pöckölni, a kapus hárított – nagy helyzet volt.

SZÖGLET 56’
Chile
Egymás után másodszor próbálkoztak.
VÉDÉS 55’
Benaglio, Svájc
Sanchez közeli lövését védte.

54. PERC: Valdivia küzdött keményen, de középre adott labdája elsuhant mindenki előtt. Érik a gól chilei részről.

54. PERC: Svájc képtelen megtartani a labdát, Federer viszont meccsben tartotta magát, jöhet a döntő játszma Wimbledonban.

51. PERC: A szabadrúgást középre gurították a chileiek, ott Sanchez érkezett, aki rálőtte a labdát 22 méterről, amely Nkufón megpattanva a hálóban kötött ki. A chileiek már örültek, de az asszisztens emelte a zászlaját, leshelyzet miatt nem adták meg a gólt. Hárman is a kapus előtt álltak, amivel zavarták Benagliót, így befújták a lest.

LES 48’
Chile
Hárman is ott álltak.
SZABADRÚGÁS 48’
Chile
Sanchez a kapuba lőtt, de les volt.
SÁRGA LAP 48’
Barnetta, Svájc
Beausejourt rántotta le.
CSERE 46’
Chile
Suazo helyett Gonzalez jött a szünetben.
CSERE 46’
Chile
Vidal helyett Valdivia érkezett a szünetben.
KÖZÉPKEZDÉS 46’
Chile
Elkezdődött a második félidő.

Helyzetjelentés: Várható volt, hogy az első pillanatoktól kezdve a sárga lapokkal játszadozó játékvezető a kártyákkal próbál úrrá lenni a helyzeten a későbbiekben is. Azt azonban kevesen gondolták, hogy a piros már az első félidőben villan majd.

Chile irányítja a játékot, már a kiállítás előtt is ezt tette. Egy-egy kontratámadás során minimum hárman indulnak meg Benaglio kapuja felé. A kapu előtt azonban elfogy a tudomány, vagy épp a Wolfsburg kapusa véd magabiztosan.

A második félidőben Svájcnak el kell döntenie, hogy végképp beáll védekezni, vagy felveszi a kesztyűt a chilei rohamokkal. Ausztrália már példát mutatott Ghána ellen a stabil játékból, vajon Hittzfeldék is ezt teszik? Kíváncsian várjuk.

45+2. PERC: Vége az első félidőnek!

45. PERC: Két perc lesz a hosszabbítás. Vajon Svájc képes lesz-e felállni padlóról, példát mutatva ezzel a honfitárs Roger Federernek, aki 2:1-es szetthátrányban van éppen Wimbledonban Falla ellen (a 4. szettben 5:5 az állás!)

42. PERC: Frei a hírek szerint nem bírta erővel, sérülését követően azonban nemrég úgy nyilatkozott, minden rendben van vele. Elképzelhető, a kiállítás miatt hozta le Hitzfeld.

CSERE 42’
Svájc
Barnetta jött Frei helyett!
VÉDÉS 40’
Benaglio, Svájc
Sanchez lövését védte.

38. PERC: Vidal lőtt távolról, de nem találta el a kaput. 56-44 a labdabirtoklás százalékos aránya Chile javára, az emberelőny miatt ez várhatóan emelkedik majd.

36. PERC: Ebből többet is kihozhatott volna Chile. A szabadot a szögletzászlótól 5 méterre, az alapvonal mellől végezték el, a labda végül szögletre pattant. A kis szöglet sikertelen próbálkozássá senyvedt.

SZÖGLET 36’
Chile
Jobb oldalról ívelték középre!
SZABADRÚGÁS 35’
Chile
Beausejourt ráncigálták meg.

31. PERC: A szaúdi játékvezető már az első félidőben előrántotta a piros lapot, már éppen jelezni kívántuk volna az olvasóinknak, hogy erre láttunk esélyt – de, hogy ilyen korán bekövetkezzen… Behrami egyébként valóban “behúzott” egyet Beausejournak, majd húzta a mezét Vidalnak, és miután megszerezte a labdát, hátra is vágott egyet a kezével, de nem volt annyira súlyos az eset, hogy Vidal aztán a földön maradjon.

PIROS LAP 31’
Behrami, Svájc
Vidalnak “ütött” vissza.
LES 29’
Beausejour, Chile
74 centivel lesen maradt.

28. PERC: Bravo nagyot mentett Nkufo elől egy rossz hazaadást követően.

SZABADRÚGÁS 26’
Svájc
Grichting csúsztatta mellé Ziegler ívelését.
SÁRGA LAP 25’
Ponce, Chile
Labdaelrúgásért.
SÁRGA LAP 22’
Carmona, Chile
Behramit vágta fel, nem játszhat a 3. körben.

20. PERC: A játékvezető nagyon sokszor vett már nagy levegőt, és fújt bele a sípjába, apró tüskék jellemzik a párharcokat.

SÁRGA LAP 18’
Nkufo, Svájc
Mezhúzásért kapta.
LES 17’
Chile
Isla indított túl hevesen.

16. PERC: Chile irányítja a találkozót.

14. PERC: Svájc Görögországot előzte meg a selejtezőcsoportban 1 ponttal, holott rosszul kezdték a sorozatot, többen már idő előtt elköszöntek volna Ottmar Hitzfeldtől. Luxemburgtól például hazai pályán kaptak ki 2-1 arányban.

12. PERC: Bátran vállalkoznak a chilei játékosok, úgy tűnik, arra számítanak, hogy Benaglióról majd kipattan egy lövés. Suazo a 12. perc végén rúgott egy lyukat is, mindenesetre nagyon erőteljesen vezetik a támadásaikat.

SZÖGLET 10’
Chile
Nem volt már veszélyes a lövésekhez képest.
VÉDÉS 10’
Benaglio, Svájc
Vidal és Carmona óriási löketét ütötte ki.
LES 9’
Beausejour, Chile
Túl gyorsan szaladt előre.

8. PERC: Frei ívelt a kapu elé, de senki nem ért a labdához, amely így az alapvonalon kívülre pattant.

SZABADRÚGÁS 8’
Svájc
Medel kezezett a térfél közepén.

5. PERC: Sanchez távolról szúrta rá, úgy 25 méterről, élesen vágódott – a kapu fölé.

2. PERC: Humberto Suazo 10 gólt szerzett a dél-amerikai selejtezőcsoportban.

SÁRGA LAP 2’
Suazo, Chile
Gyors volt: Grichtinget talpalta le.
KÖZÉPKEZDÉS 1’
Svájc
Elindult a labda 90 perces útjára!

Chile a 8., Svájc a 9. világbajnokságán vesz részt.

A himnuszokat hallgatjuk, hamarosan kezdődik a két 3 pontos csapat mérkőzése.

Kezdőcsapatok:

Chile: Bravo – Ponca, Isla, Medel, Jara – Carmona, Vidal, Fernandez – Sanchez, Beausejour – Suazo. Szövetségi kapitány: Marcelo Bielsa.

Svájc: Benaglio – Lichtsteiner, Von Bergen, Grichting, Ziegler – Huggel, Inler, Behrami, Fernandes – Frei, Nkufo. Szövetségi kapitány: Ottmar Hitzfeld.

Két győztes csap össze Port Elizabethben, de micsoda különbség mutatkozik a két siker között! Svájc a világbajnokság egyik legnagyobb esélyesét, Spanyolországot verte meg 1-0 arányban, okozva ezzel a vébé addigi legnagyobb meglepetését. Azóta Olaszország és Új-Zéland már gondoskodott arról, hogy ez az elismerő cím másé legyen.

A győzelem fő letéteményesei Benaglio, a Wolfsburg kapusa, Derdiyok, a nagyot küzdő svájci csatár és természetesen Fernandes, a gólszerző volt. Svájc bánatára az örömbe egy kis üröm is vegyült: az Arsenal volt, a Fulham jelenlegi védője, Senderos megsérült, miután saját csapattársával ütközött, többet nem léphet pályára a csoportmeccseken.

Chile egészen szép játékot mutatva győzte le Hondurast, Alexis Sanchez parádésan játszott, a gólt Beausejour szerezte. Marcelo Bielsa nagyon összerakta ezt a csapatot, nem csupán Svájcnak, hanem Spanyolországnak is nehéz lesz legyőznie.

A mérkőzés nyertese nagy lépést tesz a továbbjutás felé. A játékvezető Khail Al Ghamdi Szaúd-Arábiából.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik