Foci

Szlovákia – Paraguay 0-2

Bloemfontein, Free State Stadion, 15 000 néző

Összefoglaló:

Paraguay sokkal többet tett a három pont megszerzéséért, így megérdemelten győzött. Hiába próbálkoztak Weiss tanítványai, ez összesen 1, azaz egy kapura tartó lövésben mutatkozott meg. A dél-amerikaik azzal együtt is veszélyesebben és aktívabban fociztak, hogy lesre például egyszer sem futottak (a szlovákok háromszor is megtették ugyanezt).

A meccs legjobbjának Verát választották, nem véletlenül. Az Atlas középpályása a gól mellett is igen aktív volt, a legtöbb támadásban részt vett. A szlovákok szürke focijával szemben a paraguayiak félgőzzel is hozták a győzelmet.

Az F-csoport állása:

1. Paraguay 4 pont 3-1 – 2 mérkőzés után
2-3. Olaszország és Új-Zéland 1 pont 1-1 – 1 mérkőzés után
4. Szlovákia 1 pont 1-3 – 1 mérkőzés után

VÉGE A MÉRKŐZÉSNEK, PARAGUAY ELSŐ GYŐZELMÉVEL 4 PONTOS, A SZLOVÁKOKNAK CSODA KELL A TOVÁBBJUTÁSHOZ!

A MINDENT ELDÖNTŐ PARAGUAYI TALÁLAT:

VÉDÉS 91’
Villar, Paraguay
Vittek óriási löketét védte nagy bravúrral!

90. PERC: 4 percet hosszabbít a játékvezető.

CSERE 88’
Paraguay
Vera helyett Barretto a pályán!

86. PERC: A szlovák védők elfelejtették, hogy nekik meg kell akadályozni az ellenfél támadásait. Paraguay a térfél közepéről végzett el szabadrúgást, a beívelt labda után Da Silva és Cardozo egymást zavarta. Da Silva végül középre passzolt, Riveros pedig egy csel után a kapu jobb oldalába lőtt. Elkerülhető gól lett volna, Paraguay a siker küszöbén. 0-2!

GÓÓÓL 86’
Riveros, Paraguay
Egy szabad után szabadon hagyták!

84. PERC: Oscar Cardozo, a Benfica csatára először lép pályára ezen a világbajnokségon, sérülését követően. Ő a portguál gólkirály, valamint az Európa Liga gólkirálya. Saláta Kornél korrekt játékkal mutatkozott be a vébén.

SÁRGA LAP 84’
Weiss, Szlovákia
Morellel szemben szabálytalankodott.
CSERE 82’
Szlovákia
Saláta Kornél helyett Stoch a pályán!
CSERE 82’
Paraguay
Barrios le, Oscar Cardozo be!!

81. PERC: Csordogál a találkozó, amolyan Nyíregyháza-Kaposvár színvonalon – nem megbántva ezzel az említett két csapatot.

77. PERC: Torres szánta el magát egy lövésre, a labda a kapu feletti póznát találta el. De legalább próbálkozott.

Ápolás 73’
Alcaraz, Paraguay
Vitekkel ütközött, rosszul ért talajt.

72. PERC: Paraguay aktívabb lett. Santa Cruz adott be balról, Vera a földre pattintott fejessel majdnem bevette a kaput.

CSERE 70’
Szlovákia
Sestak helyett Holosko lépett pályára.
CSERE 68’
Paraguay
Torres érkezett Valdez helyet. Megmondtuk!

66. PERC: Weiss nagyot rúgott Santa Cruz lábába, de ezt sem az 1 méter 56 centire lévő asszisztens, sem a játékvezető nem vette észre.

64. PERC: Szlovákia átvette a vezetést a labdabirtoklás tekintetében (52-48).

SZÖGLET 63’
Szlovákia
Durica harcolta ki.

61. PERC: Vittek és Alcaraz küzdött a labdáért, gyötörték egymást, de nem ítélt szabadot a játékvezető. Érzésünk szerint helyesen döntött. Ugyanakkor egy ilyen megindulásból a szlovákok kellemetlen meglepetést okozhatnak az elkényelmesedő paraguayiak számára.

LES 58’
Hamsik, Szlovákia
Vittek adta neki a labdát, lesen érte.

57. PERC: 5 perce nem volt bejegyzésünk, ez igen ritkán fordul elő. Most is csak azért, mert rendkívül lassú a találkozó, Paraguay nem nagyon erőlteti eddig a támadásokat, a szlovákok pedig mindig eltalálnak egy védőt egy lövés vagy passz alkalmával.

52. PERC: Sestak ezúttal jól adta be a labdát, de ahogyan az első játékrészben, úgy most is lemaradt Vittek – inkább elesett, de büntetőt ilyen vézna próbálkozásért senki sem ad.

50. PERC: A kis Weiss bizonyít az apukának, jól vesz részt a támadásokban, kiválóan cselez, de a társak elrontják a támadás-befejezéseket.

SZABADRÚGÁS 48’
Paraguay
Nem volt túl acélos beívelés a jobb oldalról.
SÁRGA LAP 47’
Sestak, Szlovákia
Riverost tiporta le.

46. PERC: Egyik csapat sem cserélt, de a fél karunkat rátennénk arra, hogy majd fognak.

KÖZÉPKEZDÉS 46’
Paraguay
Elindult a második félidő.

Helyzetjelentés: Megérdemelt a vezetés, a gól szép volt, a szlovákok megpróbálnak higgadtan játszani, de közben elfelejtik, hogy gólt is kellene szerezniük. Többnek tűnik, mindenesetre Paraguay 51 százalékban birtokolja a labdát.

Jobban árulkodik a lövések száma, ebben 8-1-re vezetnek, 4 találta el a kaput mindezekből, a szlovákok az első félidőben nem tudnak felmutatni kapuratartó lövést.

Saláta Kornél egyelőre stabilan játszik, de volt egy rossz átadása, amelyből gólhelyzet alakult ki. Megúszta ő is, és a válogatott is, ugyanakkor ha nem teszik oda jobban magukat, nem úszhatják meg – a kiesést.

VÉGE AZ ELSŐ FÉLIDŐNEK, ELŐNYBEN A DÉL-AMERIKAIAK!

45. PERC: 1 percet hosszabbít a játékvezető.

SÁRGA LAP 45’
Vera, Paraguay
A középkör közelében volt szabálytalan.

44. PERC: Valamit ki kell találnia Weiss kapitánynak a szünetben, mert felettébb egyoldalú a találkozó. És eddig Barrios és Santa Cruz még meg sem villant!

SÁRGA LAP 42’
Durica, Szlovákia
Riverost kaszálta el.
VÉDÉS 39’
Mucha, Szlovákia
Méghozzá lábbal védte Santa Cruz lövését.

39. PERC: Labdát szereztek a piros-kékek, a labdát végül Santa Cruz szúrta rá, Mucha résen volt.

A kép alátámasztja a tényt: Paraguay többet próbálkozik:

SZÖGLET 37’
Szlovákia
Saláta Kornél fejelte fölé a beívelést.

ÍME A PARAGUAYIAK VEZETŐ GÓLJA:

32. PERC: Enrique Vera a harmincadik válogatot meccsét játssza éppen, ez a harmadik gólja címeres mezben.

27. PERC: Nagyon szép gólt lőttek a dél-amerikaiak. Valdez fordult le egy beadás után a védőkről, majd Barrioshoz passzolt középre. Ő egy lépés után a három szlovák védő közül kibújó Verának továbbított parádésan, aki a kapuba pöckölte a játékszert. Muchának nem volt esélye hárítani, szép mozdulat volt. 0-1!

GÓÓÓL 27’
Vera, Paraguay
Barrios passzolt neki, ő a kapuba löbbölte.

26. PERC: Egyelőre valamivel több a lehetősége a paraguayi csapatnak, a szomszédok jobbára védekeznek, de egy-egy kontrára azért futja az erejükből.

25. PERC: Most Valdez fordult le a védőjéről, és lőtte el 21 méterről, de a lapos löket elsuhant a kapu mellett.

23. PERC: Lucas Barrios lőtt, fölé, de nagyon szépen játszotta tisztára magát. Sarokkal tette tovább, majd amikor visszakapta a lasztit, nagyon alányúlt, így nem lett gól a vége.

SZABADRÚGÁS 18’
Paraguay
Da Silva lemaradt az 5-ösnél a beívelésről.

13. PERC: Weiss kapitány a szemüvegtartó tokját tartja a kezében, Martino viszont viseli is a segítséget. A bírónak eddig egyikőjük sem adta kölcsön, nem is volt rá szükség.

12. PERC: Paraguay hetedik alkalommal vesz részt világbajnokságon, Szlovákia először.

10. PERC: Az első szlovák kontra: Hamsik tette ki a labdát a baloldalra, ott Durica húzta meg, de a beadását senki sem tette zsebre.

SZABADRÚGÁS 9’
Paraguay
A térfél közepéről íveltek a kapu elé.

6. PERC: Paraguay a selejtezők során mindössze 16 gólt kapott, nála kevesebbet csak Brazília – nem csupán a támadásban jeleskednek tehát Barriosék.

4. PERC: Santa Cruz lövése volt az első próbálkozás, és nem is volt rossz kísérlet, Muchának kellett védenie. A szöglet nem úgy sikerült, ahogy a dél-amerikaiak tervezték.

SZÖGLET 4’
Paraguay
Santa Cruz lövését tolta ki a kapus.

3. PERC: Az első beadás, Barrios követte el a jobboldalról, de lövése elszállt a fejek fölött.

1. PERC: A meccs helyszínén kiváló az idő, 15 fok és szélcsend mellett játszanak a felek.

KÖZÉPKEZDÉS 1’
Szlovákia
Elkezdődött a mérkőzés.

A himnuszokat hallgatjuk, a lelátón meglehetősen kevesen vannak, és akkor finoman fogalmaztunk. Persze ez nem csoda, nem a brazilok, nem egy európai sztárcsapat és nem is afrikai csapat játszik, ez pedig ott mindenképpen döntő tényező.

Kezdőcsapatok:

Szlovákia: Mucha – Pekarik, Skrte, Durica, Salata – Strba, Weiss, Kozak, Hamsik – Sestak, Vittek. Szövetségi kapitány: Vladimir Weiss

Paraguay: Villar – Morel, Da Silva, Alcaraz – Bonet, Vera, Caceres, Riveros – Santa Cruz, Valdez, Barrios. Szövetségi kapitány: Gerardo Martino

Kassai Viktor után bemutatkozik a második magyar a dél-afrikai világbajnokságon, ő nem más, mint Saláta Kornél. A felvidéki magyar srác a szlovák válogatott tagjaként lép gyepre. Egy csalódott csapatban, ugyanis Skrtelék az utolsó pillanatban, a 93. percben bukták el a három pontot Új-Zéland ellen. Ried okozta a vesztüket, így nincs más választásuk, mint rohamozni Paraguay ellen.

Ez cseppet sem lesz egyszerű, mert a dél-amerikaiak közelebb álltak a győzelemhez az olaszok ellen, végül megegyeztek a felek 1-1 gólban és pontban. Három csatárral áll fel Paraguay: Barrios, Santa Cruz és Valdez életveszélyesek.

A szlovákoknál most is ott lesz a pályán a Napoli sztárja, Hamsik, valamint a szövetségi kapitány fia, Vladimir Weiss is. Strba nem játszhat a következő meccsen, amennyiben ma sárgát szed össze.

A La Albirroja (Fehér-vörösök) csapatában Caceresnek kell figyelnie, neki már van egy sárgája, így szintén jobban teszi, ha óvatosan játszik.

A játékvezető a Seychelle-szigeteki Eddy Maillet lesz, ő már szerepet kapott a világbajnokságon, a Honduras-Chile találkozót vezette.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik