Foci

Második győzelmükre hajtanak a hollandok

Sneijderéket a szintén sikeresen startoló Japán próbálja megállítani. A kilencedik játéknap következik a világbajnokságon.

Az E-csoportban az első kör két győztese és két vesztese egymás ellen játszik, de befejeződnek a D-csoport második fordulójának küzdelmei is, amikor Ghána találkozik a németek ellen nagy pofonba belefutó Ausztrália ellen.

A program – szokás szerint – 13:30-kor indul, a Hollandia – Japán összecsapással. Mindkét csapat győzelemmel kezdett, így egy esetleges újabb sikerrel hatalmas lépést tehetnének a továbbjutás felé. A hollandoknak nem volt könnyű dolga Dánia ellen, a reteszt először csak egy öngóllal tudták feltörni, majd Kuyt duplázott rá a vezetésre. Az Oranje talán nem nyújtott olyan sziporkázó játékot, mint amit vártak tőle, de a három pontot így is begyűjtötte, ráadásul a tapasztalat szerint nem is a torna elején kell igazán jó formában lenni. Robbent is leginkább az egyenes kieséses szakaszra várják vissza, előtte kevésbé valószínű, hogy szerepet kap. A korábbi holland válogatottakhoz képest rendkívül egységesnek látszó csapatban továbbra is a Kuyt, Sneijder, Van der Vaart, Van Persie négyes rohamozhatja az ellenfél kapuját. Japán hiába érkezett gyenge felkészülési eredményekkel a tornára, a legfontosabb pillanatban fordítottak a tendencián, és begyűjtötték a maximálisan megszerezhető pontokat Kamerun ellen. 1-0-s győzelmük leginkább szervezett védekezésüknek volt köszönhető, valószínűleg ma is erre apellálnak majd, még ha nehezebb dolguk is lesz. A kezdőcsapatban nem sok változtatás várható, korábban Haszebe játéka volt kérdéses, de már Kamerun ellen is vállalta a szereplést, ma sem várható másként.

A D-csoportban nagy meglepetés született tegnap, amikor Szerbia legyőzte Németországot. Ma 16 órakor a négyes másik két tagja száll harcba a pontokért, Ghána Ausztrália ellen mérkőzik. A ghánai válogatott Afrika egyetlen képviselője, aki győzelemmel kezdte a tornát. Mondhatni, hogy megérdemelt volt 1-0-s sikerük Szerbia felett, de egy mai újabb győzelemmel sem lenne még biztosított a továbbjutás. Mivel az utolsó körben egy nagyon nehéznek ígérkező mérkőzés vár rájuk Németország ellen, így fontos lenne a ghánai csapat számára, hogy ma ne hibázzanak. Az első mérkőzést sérülése miatt kihagyó Muntari már bevethető állapotban van, rajta kívül nem várhatóak nagy változások a kezdő 11-ben. Ausztrália egy demoralizáló németek elleni 4-0-s vereséggel kezdett. Sem a védelem, sem a középpálya nem működött megfelelően, túl sok akadályt nem képeztek ellenfelük előtt. Most itt az esélyük a javításra, ha vereséget szenvednek, kevés esélyük marad a továbbjutásra. Győzelem esetén azt a furcsa helyzetet állítanák elő, hogy két kör után csoportjuk minden tagja 3 ponttal rendelkezne. Az első mérkőzésen kiállított Cahill helyett Kewell kaphat szerepet, de Bresciano és Kennedy is számíthat játéklehetőségre az első forduló csalódása után.

20:30-kor visszatérünk az E-csoporthoz, és két vereséggel induló együttes csatáját nézhetjük meg a Kamerun – Dánia mérkőzésen. Még Samuel Eto’o sem tudta vállára venni csapatát a kameruniak első mérkőzésén, amikor Japán ellen szenvedtek 1-0-s vereséget. Többet birtokolták ugyan a labdát, de ázsiai ellenfelük szervezettségével nem tudtak mit kezdeni. Ma viszont át kell jutniuk a dán védelmen, különben könnyen búcsút mondhatnak továbbjutásról szóló álmaiknak, ráadásul az utolsó körben Hollandia vár rájuk. Egyes hírek szerint Matip helyett Alexandre Song kaphat helyet a középpályán. Dániának egy félidő erejéig sikerült Hollandiát tartania, de egy furcsa öngóllal aztán a saját maguk kapuját vették be. Az ellenfélre már nem voltak ilyen veszélyesek, támadásaik meglehetősen lanyhára sikerültek. Reménykedésre adhat okot, hogy eddig minden világbajnoki szereplésük alkalmával továbbjutottak csoportjukból. Bendtner kisebb sérülése ellenére már a hollandok ellen is a kezdőcsapatba került, így ma is tőle várhatják a gólokat a “dán dinamitok”.

A mai program:

13:30 Hollandia – Japán, Durban
16:00 Ghána – Ausztrália, Rustenburg
20:30 Kamerun – Dánia, Pretoria

A világbajnokság mérkőzéseit a hir24-en, élő, szöveges közvetítés formájában követheti figyelemmel!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik