Foci

Mexikó ellen javítanának a franciák

A foci vb mai napján Argentína is újra pályára lép.

A hetedik játéknapon az A- és a B-csoportban is befejeződnek a második forduló küzdelmei, és körvonalazódhat, hogy az utolsó kör előtt kik pályázhatnak jó eséllyel a továbbjutásra. Uruguay a tegnapi győzelmével lépéselőnybe került az A-jelű négyesben, este Franciaország és Mexikó próbálhat a nyomába eredni.

Előtte azonban a B-csoport mérkőzéseit rendezik meg, 13:30-tól Argentína lép újra a gyepre Dél-Korea ellen. Maradona csapata győzelemmel indította a tornát, de csak egy szoros, 1-0-s siker jött össze Nigériával szemben. Messiék több gólt is szerezhettek volna, de ellenfelük hálóőre hárította próbálkozásaikat, így csak Heinze fejese jelentette a különbséget. A dél-amerikaiak domináltak a mérkőzésen, de világos, hogy van még mit javítani a játékukon. Könnyen lehet, hogy a mai napon kisebb sérülése miatt nem játszik Veron, helyére Maxi Rodríguez léphet, de elképzelhető, hogy Gutierrez lép fel a középpályára, Burdisso pedig bekerül a védelembe. Dél-Korea szintén győzelemmel startolt, a meglehetősen indiszponáltnak tűnő görögöket verték 2-0-ra. Jól szervezett, sokat futó csapatról van szó, az argentinok is nehéz feladatra számíthatnak az ázsiaiak ellen. Huh Dzsung Mu könnyen lehet, hogy 4-5-1-es játékrendszerben küldi pályára csapatát, hogy hatékonyan akadályozhassák meg a világsztárokkal teletűzdelt argentin támadógépezetet. Bármelyik csapat is jár sikerrel ma délután, két győzelemmel szinte biztos továbbjutónak érezheti magát.

Nem szeretne kimaradni a továbbjutás eldöntésének kérdéséből Görögország és Nigéria sem, akik 16 órától mérkőznek meg egymás ellen. Mindkét csapat vereséggel kezdett, így mindenképpen javítaniuk kell. Az első meccsen mutatott játékuk alapján Görögország számára még az sem elképzelhetetlen, hogy megismétlődik 1994-es szereplésük: akkor lőtt gól nélkül búcsúztak a vb-ről. Most másodjára vesz részt a globális megmérettetésen a görög válogatott, de eddig az összes csapatot figyelembe véve az egyik leggyengébb teljesítményt nyújtották. Ha a 2004-es Európa-bajnok fel akar valamit idézni akkori sikereiből, mindenképpen javulniuk kell. Morasz, a Bologna védője továbbra is sérült. Nigéria válogatottjában Enyeama kapus nyújtotta a legjobb teljesítményt az argentinok ellen. Az afrikai ország válogatottja sem parádézott, de valamivel meggyőzőbb volt az első körben, mint mostani ellenfelük. Felmerült, hogy a kezdőcsapat tagja lehet Obafemi Martins is, aki az első mérkőzésen csak csereként lépett pályára, de nem játszott rosszul. A nigériai csapat már – igaz vereséggel – letudta a csoportfavorit argentinok elleni mérkőzését, most a görögök, majd Dél-Korea csapata ellen harcolhatja ki a továbbjutást.

Este 20:30-kor Franciaország találkozik Mexikóval az A-csoportban, egy, a továbbjutás szempontjából nagyon fontos találkozón. Ha a franciák vereséget szenvednek, kikerül saját kezükből a sorsuk, miután tegnap Uruguay legyőzte Dél-Afrikát, így az utolsó körben az Uruguay-Mexikó találkozón egy döntetlen Franciaország biztos kiesését jelentené. Természetesen a gallok megelőznék ezt a helyzetet, ehhez viszont nem ártana javítani az első meccsen látott ötlettelen támadójátékon. A csapat szeretné elkerülni a 2002-es szereplést, amikor rúgott gól nélkül esett ki a válogatott, és abban reménykednek, hogy Mexikó támadóbb felfogása jobban kedvezhet nekik. Az Uruguay elleni 0-0 után azért nem tűnt túlzottan elégedetlennek a francia tábor, de a csapat háza táján felmerült, hogy változások lesznek a kezdő 11-ben: Malouda bekerülhet Gourcuff vagy Govou helyére, de szóba került a támadósorban Henry vagy Gignac kezdőcsapatba állítása is. Gallas sérüléssel bajlódik, játéka kérdéses. Mexikó – főleg az első félidőben – sokat támadott Dél-Afrika ellen, végül viszont csak egy 1-1-es döntetlenre futotta az erejükből, miután sorra hibáztak a befejezéseknél. A kezdőcsapatban ennek ellenére nem valószínűsíthetők nagy változások. A csapatkapitány Marquez a mérkőzés előtt arról beszélt, hogy nyerniük kell, de tisztában vannak ellenfelük erejével. Mindenesetre a közép-amerikaiaknak nem sok babér termett eddig mai ellenfelük ellen: hat eddigi meccsükből mindössze az 1966-os világbajnokságon szereztek pontot, akkor 1-1 lett az eredmény.

A mai program:

13:30 Argentína – Dél-Korea, Johannesburg, Soccer City
16:00 Görögország – Nigéria, Bloemfontein
20:30 Franciaország – Mexikó, Polokwane

A világbajnokság mérkőzéseit a hir24-en, élő, szöveges közvetítés formájában követheti figyelemmel!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik