Foci

Bemutatkozik a „halálcsoport”

Ma megkezdik szereplésüket a brazilok, csoportjukból hárman is esélyesek a továbbjutásra.

Már a sorsolás után elhangzó értékelések kiemelték, hogy a G-csoport lehet a világbajnokság „halálcsoportja”, hiszen Brazília mellett Portugália, és a jelenleg legerősebb afrikai csapatnak tartott Elefántcsontpart is itt kapott helyet. Kakukktojás Észak-Korea válogatottja, tőlük senki sem vár kiemelkedő szereplést.

A ma délutáni program a tegnap látott olasz és paraguayi válogatott négyeséhez tartozó Új-Zéland és Szlovákia találkozójával indul. 13:30-kor Rustenburg ad helyszínt az összecsapásnak. Új-Zéland válogatottja mindössze egyszer szerepelt eddig világbajnokságon, 1982-ben azonban három vereséggel tértek haza. A mostani selejtezőben jelentősen megkönnyítette a dolgukat, hogy Ausztrália az ázsiai mezőnyhöz csatlakozott, így Új-Zéland az óceániai csoportban szinte szabad utat kapott. A Fidzsi-szigetek, Vanuatu és Új-Kaledónia mellett azért még Bahrein csapatán is át kellett rágniuk magukat a rájátszás során, amit két meccsen elért 1-0-s összesítéssel abszolváltak. A keret nagy része angol alsóbb osztályokból, az ausztrál ligából, és a hazai félprofi bajnokságból tevődik össze. Bizakodásra adhat okot a felkészülés során aratott győzelem Szerbia felett (1-0), azonban Chile (0-2), Szlovénia (1-3) és Ausztrália (1-2) vereséget mért rájuk. Szlovákia számára ez az első alkalom, hogy világbajnokságon szerepelhet. Selejtező csoportjukban a szlovén, a lengyel és a cseh csapatot is megelőzték. Olyan fiatal sztárok fémjelzik a keretet, mint a Liverpool védője, Martin Skrtel, vagy a Napoliban szereplő, de a legnagyobb csapatok által is üldözött Marek Hamsik. Skrtel a hírek szerint kiheverte kisebb sérülését, és pályára léphet. Szomszédaink Costa Ricát verték 3-0-ra a vb-re készülve, Kamerun ellen 1-1-es döntetlent értek el, még márciusban azonban 1-0-ra kikaptak a norvégoktól.

16 órakor Elefántcsontpart – Portugália rangadót rendeznek, ahol a győztes nagy lépést tehet a továbbjutás felé. Az afrikaiaknál Drogba sérülése okozhat zavart, a Chelsea sztárjátékosa a Japán ellen 2-0-ra megnyert felkészülési mérkőzésen törte el a kezét, de a keretben maradhatott. Ha ma nem lép pályára, a csapat akkor sem szenved hiányt ismert játékosokban: Eboué (Arsenal), Kolo Touré (Manchester City), Yaya Touré (Barcelona), Zokora (Sevilla) vagy éppen Kalou (Chelsea) is az „elefántokat” erősíti. A felkészülés során még márciusban 2-0-s vereséget szenvedtek Dél-Korea ellen, azóta a japánok elleni győzelmen kívül még egy Paraguay ellen döntetlent tudnak felmutatni (2-2). Portugália csak a rájátszás során biztosította helyét a torna mezőnyében, miután Dánia mögött második lett csoportjában. A Bosznia elleni kettős győzelem után Ronaldóék megváltották jegyüket Dél-Afrikába, de azért az utazás előtt még egy 0-0-s döntetlen is becsúszott a Zöld-foki szigetek ellen. A felkészülés további része jobban sikerült: Kamerun ellen 3-1-es, Mozambikkal szemben 3-0-s győzelmet könyvelhettek el. Nagy érvágás lehet, hogy Nani sérülése miatt a vb kihagyására kényszerül. Cristiano Ronaldo több mint 1 éve nem szerzett gólt a válogatottban, de szerinte a góllövés olyan mint a ketchup: erőltetni kell és beindul. Hogy a Carvalho, Veloso, Simao, Deco, Pepe által erősített Portugália beindul-e a vb-n, az délután kiderülhet.

Brazília könnyebb feladat elé néz ma este, persze lebecsülni itt már senkit sem szabad, ráadásul Észak-Korea mindenképpen bizonyítani szeretne. A mérkőzést Kassai Viktor vezeti majd. A brazilok a világbajnokságok történetének legsikeresebb nemzetét képviselik, ahol az eredményesség mellett a szép játék is szinte elvárás. Dunga csapata sokak szerint inkább az előbbi követelményt tudja teljesíteni, a stabilitásra is erősen törekvő csapatba például Ronaldinho, Adriano és Pato sem fért be, de természetesen a keretben lévő Maicon, Lucio, Kaka, Robinho vagy éppen Luis Fabiano is a világelitbe tartozik. Az első helyen zárt selejtező-sorozat során a selecao 18 mérkőzésen csak kétszer kapott ki, de emellett hét döntetlen is becsúszott. Felkészülésük nem volt túl izgalmas, Zimbabwe (3-0) és Tanzánia (5-1) elleni győzelmekkel melegítettek.
Észak-Korea második világbajnokságára készül, 1966-ban egészen parádésan szerepeltek, legyőzték Olaszországot 1-0-ra, majd az Eusebio által vezetett portugálok ellen 3-0-s vezetés után estek csak ki. A csapat a mentalitásában és szervezettségében bízik, ezzel próbálják meglepni a brazilokat is. Ennek megfelelően viszonylag kevés gólt kaptak a selejtezők során, most egy jóval nehezebb feladat következik. Dél-Afrika (0-0) és Görögország (2-2) ellen két döntetlen is összejött a torna előtti barátságos meccseken, Paraguay (0-1) és Nigéria (1-3) azonban túl nagy falatnak bizonyult.

A mai program:

13:30 Új-Zéland – Szlovákia, Rustenburg
16:00 Elefántcsontpart – Portugália, Port Elizabeth
20:30 Brazília – Észak-Korea, Johannesburg, Ellis Park

A világbajnokság mérkőzéseit a hir24-en, élő, szöveges közvetítés formájában követheti figyelemmel!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik