Foci

Hollandia – Dánia 2-0

Johannesburg, Soccer City Stadium, 76 000 néző

Igazi európai taktikai csata volt, ugyanakkor nem nélkülözött szép megoldásokat sem a találkozó. Sőt, Elia személyében egy olyan focista is a pályára került, aki alighanem az elkövetkezendő időszak átigazolási folyamatiank főszereplője lesz.

A fiatal tehetség azonnal színt vitt a meccsbe beállását követően, ugyanúgy, mint a magyarok elleni felkészülési “edzésen”. Nagy sztár lehet. Sneijderék most sztárok, és ezt a meccset félgőzzel hozták.

Fáradtak ugyan az európai focisták ezen a vébén, de várhatóan egy sebességi fokozattal feljebb kapcsolnak majd, ahogy haladunk előre az időben.

Bendtner és Rommedahl ugyanakkor veszélyes lehet Japán és Kamerun ellen, amit azt jelentheti, hogy a csoportmásodik szerep még akár a dánok kezébe is kerülhet.

93. PERC: A játékvezető lefújta a találkozót, amelyet megérdemelten nyert meg Hollandia válogatottja.

És itt a második, mindent eldöntő találat Kuyt részéről:

90. PERC: 3 perc lesz a hosszabbítás!

Itt az első, komikus gól:

CSERE 88’
Hollandia
Dejong helyett De Zeuw

88. PERC: HATALMAS mentés az öngólt szerző Poulsentől!! Elia labdája tartott az üres kapu felé, Sorensen csak Poulsen gyertyáját fogta meg, amely a gólvonalról hagyta el a védő lábát.

85. PERC: Sneijder érdeme a gól, ugyanis parádés labdát adott a védők mögül kilépő Eliának, aki Sorensen mellett ellőtte a labdát, amely a kapufáról pattant ki. Kuyt jó helyen volt, bepasszolta a kapuba. 2-0-ára vezet Hollandia, eldőlni látszik.

GÓÓÓL 85’
Kuyt, Hollandia
Elia kapufáról kijövő labdáját bekotorta.
SZÖGLET 82’
Hollandia
Erőtlen beívelés, könnyed dán mentés.
VÉDÉS 81’
Sorensen, Dánia
Egy lepattanó lövést tol szögletre, nagy bravúr.

81. PERC: Argentínához hasonló Hollandia játéka, és Dánia is másol, ők Nigéria játékát. Hogy ez mit jelent? Elpuskázott lehetőségeket az egyik oldalon, és akármikor bekövetkező egyenlítés a másik oldalon, amely aztán a végén elmarad. Vagy ezúttal mégsem?

LES 80’
Hollandia
Elia lesen kapta Kuyttől a labdát, pedig…
SZABADRÚGÁS 77’
Hollandia
van Bommelt rúgták fel.
CSERE 77’
Hollandia
Van Persie helyett Affelay.

75. PERC: Johan Cruyf is ott van a lelátón, nem biztos, hogy feltétlenül elégedett a hollandok játékával. Zinadine Zidane pedig Michel Platinivel beszélget.

74. PERC: Elia ott folytatja, ahol a magyar válogatott ellen abbahagyta. Akkor beállása után azonnal megcsinált öt cselt, megbolondítva Vanczákékat. Most Poulsenék bánják a színes bőrű fiatal tehetség játékkedvét. A baloldalon életveszélyesen tologatja a labdát.

SZÖGLET 74’
Hollandia
Sorensen bravúrral tolta ki.
CSERE 73’
Dánia
Kahlenberg helyett Eriksen.

71. PERC: A hollandok felpörögtek egy hangyányit, van Persie egyenesen elesett a 16-oson belül az egyik támadás végén,de nem járt érte bünti, maximum neki a társaktól, hogy mit szórakozik.

CSERE 67’
Hollandia
Elia jött van der Vaart helyére.

65. PERC: Leült a meccs, nem forognak veszélyben a kapuk.

SÁRGA LAP 63’
Dánia
Kjaer volt túl erőszakos.
CSERE 62’
Dánia
Beckmann jött be Bendtner helyett.
VÉDÉS 59’
Sorensen
Van der Vaart parádés sarkazását védte bravúrral.

Íme a gól előtti 1 ezredmásodperc pillanata:

CSERE 56’
Dánia
Enevoldsen helyett Gronkjaer.

52. PERC: Kjaer nagyot hibázott, Kuyt megszerezte a labdát, Van Persienek passzolt, ő rávezette a labdát Sorensenre, de ahelyett, hogy ellőtte volna mellette a lasztit, várt, Sorensen pedig védett, ráadásul a holland lábát érte utoljára a labda.

VÉDÉS 52’
Sorensen, Dánia
Van persie elől mentett nagyot.
SÁRGA LAP 50’
Van Persie, Hollandia
Kjaer arcát találta el.

47. PERC: Ez gyors volt. Van Persei érdeme elsősorban a gól. A baloldalon, a szögletzászló közelében megszerezte és megtartotta a labdát. Beívelte, S. Poulsen pedig belefejelt a labdába, Sorensen rossz helyezkedése miatt megzavarodva a helyzettől. A fejes után a labda egy dán hátáról került a kapuba. A gól vicces, Poulsen is mosolygott, magára haragítva így a Dániában a tévé előtt ülő drukkereket… 1-0!!

GÓÓÓL 47’
Hollandia, Poulsen öngól
Sorensen hibázott, Poulsen fejese után a hálóban a labda.
KÖZÉPKEZDÉS 46’
Hollandia
Van Persie indította el a labdát.

Hollandia és Dánia jó meccset játszik. A narancs mezesek 4 alkalommal, a dánok 3-szor találták el a kaput 5-5 próbálkozás után. A mezőnyben kemény párharcok mellett cseleket, ügyes meglátásokat, és remek passzokat látunk, azaz nyugodtan mondhatjuk: minőségi a foci, amit látunk.

Bendtner kulcsfigura, sokszor játsszák meg a társak, ugyanez a helyzet a másik oldalon Sneijderrel.

Van remény a gólra, 45 percük van a fiúknak, hogy megrezgessék a hálókat.

45. PERC: Vége az első félidőnek!

SÁRGA LAP 44’
Dejong, Hollandia
Itt volt az ideje: ismét Bendtnert bántotta.

43. PERC: Van Persie kavart a jobboldalon, 12 méterről lőtt, a cselezgetés után már nem volt neki elég ereje ahhoz, hogy helyezze is a labdát, Dánia megúszta.

42. PERC: A holland játékosok eddig 43, a dánok 45 kilométert futottak összesen. Budapest-Kecskemét távolság 42 perc alatt…

39. PERC: Izgalmas meccs, a dánok nem játszanak alárendelt szerepet, sőt, oda is csaptak már kétszer-háromszor azt asztalra, mondván: ők is a három pontért jöttek!

SZÖGLET 38’
Kahlenberg, Dánia
Balról próbálkoztak, sikertelenül.
VÉDÉS 37’
Hollandia, Stekelenburg
Kahlenberg lövését védte.

35. PERC: Végül a szabadrúgásból semmi nem lett, Kjaer lövése lepattant a holland védőkről. Dejong mindenesetre nagyon durván játszik, ha így folytatja, minium sárga lappal lesz gazdagabb.

SZABADRÚGÁS 35’
Dánia
Dejong buktatása után Agger állította le.
VÉDÉS 34’
Hollandia
Rommedahl bombázott rá, sikeres hárítás!
SZÖGLET 33’
Hollandia
Van Perise a túloldaról.
SZÖGLET 33’
Hollandia
Kjaer tisztázott.

29. PERC: DeJong brutálisan felrúgta Bendtnert, a játékvezető semmit sem ítélt, észre sem vette a piros lapot érő szabálytalanságot. Ejnye-bejnye Mr. Lennoy!

LES 29’
Hollandia
Van Persie maradt elől, jogos döntés.

28. PERC: A labdát 60 százalékban birtokolja Hollandia.

27. PERC: Nagy helyzetet puskáztak el a dánok. Rommedahl adott be jobbról Bendtner fejére, az Arsenal csatára azonban melléfejelte a labdát. A meccs legnagyobb helyzete volt.

26. PERC: Hullámzó játék, hullámzó közönség.

24. PERC: A dánok vették át az irányítást, legalábbis a labdatartásban most ők a jobbak. Mire ezt leírtuk, Enevoldsen amatőr módon ívelt a “semmibe”…

21. PERC: Nem sokkal később Enevoldsen lőhetett, 20 méterről leadott Jabulanija a kapu fölött elhagyta a játékteret.

21. PERC: Foci a javából!! A hollandok jóvoltából. De nincs gól. Van Bommel adott parádés labdát van der Vaartnak, térült-fordult, egy csel is belefért, de végül fölélőtt 17 méterről a holland.

SZÖGLET 20’
Hollandia
Van der Vart, Sneijder összejáték után mentettek.

18. PERC: A hollandok uralják a meccset az elmúlt 4-5 percben, eldugták a labdát, a dánok csak asszisztálnak, néhány bedobásra mentést tudnak felmutatni.

SZÖGLET 17’
Hollandia
Sneijder ívelt balról.

15. PERC: Bendtner mutatta meg, hogy cselezni is tud, ígéretesnek tűnt a megindulása, de a passza nem sikerült.

13. PERC: Ki gondolná a napsütés és az izzadt játékosokat látván, hogy a stadionban mindössze 16 fok van…

12. PERC: Mindkét csapat arra figyel, hogy a középpályán megszerezze a labdát, arra pedig különösen, hogy ugyanott ne veszítse el. Itt dőlhet el a találkozó.

10. PERC: Van der Vaart passzol középen Kuythez, a Liverpool csatára rászúrta, de Sorensen védett.

SZABADRÚGÁS 8’
Dánia
Poulsen 40 méterről mellélőtt. Bátrak a fiúk.
SZABADRÚGÁS 7’
Hollandia
Sneijder 38 méterről. Nagyon messze volt…

4. PERC: Óvatosak a felek, nem nagyon kockáztatnak, ahogy mondani szokták tapogatózás folyik a pályán.

KÖZÉPKEZDÉS 1’
Dánia
Az első európai harc a vébén.

Érezhetően több a holland szurkoló, és ez nem csak azért tűnik így, mert a stadion székei narancs színűek…

Kezdőcsapatok:

Hollandia: Stekelenburg – Van der Wiel, Heitinga, Mathijsen, van Bronkchorst, van Bommel, Kuyt, de Jong, van der Vart – van Persie, Sneijder

Dánia: Sorensen – , Kjaer, Agger, Jasobsen, S. B. Poulsen – Jorgensen, Kahlenberg, C. Poulsen, Enevoldsen – Rommedahl, Bendtner

A vébé negyedik napján mutatkozik be a magyar válogatottnak hat gólt vágó Hollandia. Annyi bizonyos, hogy a dánok nem kapnak hatot, és az is, hogy az ellenünk két gólt szerző Bayern-sztár, Arjen Robben nem léphet pályára még ezen a meccsen.

Az oranje imponáló magabiztossággal jutott ki a világbajnokságra, ugyanis minden csoportmeccsét megnyerte. Van Persie, Sneijder, van Bommel és a többiek a vb egyik nagy esélyesei.

A dánok is csoportlesőként végeztek, ezt mi testközelből élhettük meg. Igaz, a magyarokat nem tudták legyőzni Morten Olsen fiai, a budapesti 0-0 után Rudolf Gergely góljával nyertünk a már tét nélküli koppenhágai utolsó selejtező fordulóban.

A dánok stabilak, Nicklas Bendtner személyében sztárfocistát is felvonultatnak, ráadásul ez lesz a vb első európai párharca.

A játékvezető a 41 éves francia Stephane Lennoy. Első nemzetközi meccsét 2006-ban vezette, egy Spanyolország-Horvátország találkozót.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik