Foci

Foci vb: Két esélyes is pályára lép szombaton

Argentína és Anglia is megkezdi szereplését a labdarúgó világbajnokságon.

A délután folyamán a B csoport négy csapata lép pályára, míg este a C jelű kvartett csoportrangadóját rendezik. Már ebédidőben megkezdődnek a küzdelmek, Dél-Korea-Görögország összecsapást rendeznek 13:30-as kezdettel. Igazi háromesélyes párharcnak tűnik, ami a felkészülés alapján inkább az ázsiaiaknak áll. Dél-Korea a világbajnokságok történetének legnagyobb sikert elérő ázsiai csapata, ki ne emlékezne a nyolc évvel ezelőtti tornára, ahol -igaz, bírói tévedések segítségével is- hazai pályán az elődöntőbe jutottak. Bizakodásra adhat okot a felkészülés során a spanyoloktól elszenvedett minimális, 1-0-ás vereség (igaz, a fehéroroszoktól is ennyire kaptak ki), emellett 2-0-ra győzték le Japán, Ecuador és Elefántcsontpart csapatát is. Legnagyobb sztárjuk a Manchester Unitedben futballozó Park-Ji Sung, aki felépült kisebb sérüléséből. Görögország mindössze második világbajnokságára készül, de eddigi egyetlen szereplésükkor, 94-ben még gólt sem sikerült lőniük. Erre most a legnagyobb esélye Gekasnak lehet, aki az európai kvalifikációs sorozat gólkirálya lett 10 találatával. A görögök pótselejtezőn keresztül jutottak ki Dél-Afrikába, Ukrajna ellen bizonyultak jobbnak. A csapatot 2004-ben Európa-bajnoki címig vezető Otto Rehhagel 71 évével a torna legidősebb szövetségi kapitánya lesz. A hellének felkészülési meccseken 2-0-ra kikaptak Szenegáltól és Paraguaytól is, míg Észak-Korea ellen egy 2-2-es döntetlen jött össze.

16 órától a B csoport másik találkozóján az Argentína-Nigéria összecsapással folytatódik a program. Az argentin csapatnak meglehetősen ellentmondásos a megítélése, azt senki sem tagadja, hogy világsztárok egész sorát vonultatják fel, de edzőjüket, Diego Maradonát sokan tartják alkalmatlannak feladatára. Erre persze Maradona válasza mindig megvan, de most a szavak helyett a tetteké lesz a főszerep. Messiéknek az utolsó körig küzdeniük kellett a világbajnoki repülőjegyért, de végül a tegnap látott Uruguay 1-0-ás legyőzésével sikerült kijutniuk. Azóta jól sikerült barátságos meccseket tudhatnak maguk mögött, Németországot 1-0-ra verték még márciusban, de a Kanada elleni 5-0-ás győzelmük is meggyőző volt. Sérültjük nincs, hiányzójuk viszont annál inkább, hiszen Maradona a BL-győztes interes duót otthonhagyta, így Cambiassót és Javier Zanettit sem láthatjuk játszani. Nigéria válogatottjánál a csalódást okozó Afrika-Kupa után edzőváltás történt, a korábban hosszú évekig a svéd válogatottnál dolgozó Lars Lagerback lett a szövetségi kapitány. Balszerencséjükre egyik legfontosabb játékosuk, a Chelsea-ben futballozó John Obi Mikel a torna előtt megsérült, helyét Gera Zoltán csapattársa, Etuhu veheti át. Felkészülési mérkőzéseken Szaud-Arábia és Kolumbia ellen is ikszeltek, a napokban viszont Észak-Korea ellen arattak 3-1-es győzelmet. Balhátvédjüket Taiwot, állítólag a Real Madrid is vinné.

Este a C csoportból továbbjutásra tippelt két csapat fut össze egymással az Anglia – Egyesült Államok találkozón. Anglia simán jutott ki a világbajnokságra Fabio Capello irányítása alatt, vereséget mindössze a kvalifikáció meglétének tudatában szenvedtek. Az elmúlt hetekben Mexikót és Japánt is legyőzték, játékuk azonban nem volt túl meggyőző. Gondot okozhat, hogy sérülés miatt kiesett a védelem tengelyéből Rio Ferdinand, de sérült a középpálya egyik kulcsemberének tartott Barry is. Persze a Lennon, Lampard, Gerrard, Joe Cole sort elnézve így sem kell aggódniuk az angoloknak, ahol a legnagyobb kérdés talán az, hogy ki lesz Wayne Rooney társa a támadósorban. Az Egyesült Államok csapata is magabiztosan érkezik a tornára, a kijutással nekik sem volt sok gondjuk, ráadásul szép emlékeik vannak Dél-Afrikáról. A 2009-es Konföderációs Kupán a spanyol válogatottat verték az elődöntőben, míg a döntőben mindössze 3-2-re kaptak ki Brazíliától. Inkább a csapategységre építkezhetnek, mint az egyéni kvalitásokra, leghíresebb játékosuk Landon Donovan (Los Angeles Galaxy), aki tavaly hatodszor lett az év futballistája az USA-ban. Bob Bradley válogatottja Törökországot és Ausztráliát verte a felkészülés során, Csehországtól azonban 4-2-re kikaptak.

A program:

13:30 Dél-Korea-Görögország, Port Elizabeth
16:00 Argentína-Nigéria, Johannesburg, Ellis Park
20:30 Anglia-Egyesült Államok, Rustenburg

A világbajnokság mérkőzéseit a hir24-en, élő, szöveges közvetítés formájában követheti figyelemmel!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik